Хто піднімав авіацію у Російській імперії: Річниця тріумфу українця у Петербурзі

Імперська традиція спонукає росіян приписувати до своєї спадщини всі здобутки, котрі належать вихідцям інших національностей, котрі мали нещастя перебувати в полоні «тюрми народів», і люто лаятися на пропозиції істориків поділитися дочетністю.

13 травня 1913 року здійснив перший політ перший у світі 4-моторний літак, нагадують Патріоти України. Небувалий за розмірами аероплан "Руський витязь" загальною масою майже п'ять тонн побудовали на Російсько-Балтійському заводі за проектом київського авіаконструктора Ігоря Сікорського.

Через два з половиною місяця гігант установив світовий рекорд, протримавшись в повітрі 1 годину 54 хвилини з сімома пасажирами.

Початково чотирьохмоторний літак, який дав початок важкій авіації називався "Гранд", а в травні 1913 року був перейменований в "Великий Російсько-Балтійський", а в кінці червня — в "Руський Витязь". Сікорський створив його як дослідний літак для стратегічної розвідки зимою 1912—1913 років. Літак відіграв важливу роль в історії авіації — він є прототипом всіх подальших важких літаків з двигунами, встановленими в ряд на крилі незалежно від їх схеми. Прямим пащадком став знаменитий "Ілля Муромець", того ж Сікорського, перший екземпляр якого був побудований в жовтні 1913 року.

Ігор Іванович Сікорський ( 25 травня 1889, Київ, Російська імперія — 26 жовтня 1972, Істон, США) —видатний авіаконструктор українського походження. Учений, винахідник, філософ. Творець першого в світі чотирьохмоторного літака "Руський вітязь" (1913 рік), пасажирського літака "Ілля Муромец" (1914 рік), трансатлантичного гідроплану, серійного вертольоту одногвинтової схеми (США, 1942 рік). Був молодшою дитиною в сім'ї відомих лікарів.

"Мій рід, який походить із села на Київщині, де мій дід і прадід були священиками, є чисто українського походження", - писав у зрілі роки Ігор Іванович. При цьому, правда, був далеким від національно-визвольних ідей, переймаючись переважно технічною творчістю.

Майбутній авіаконструктор закінчив петербурзьке морське училище. Навчався в Київському політехнічному інституті. В 1908 році побудував свої перші два прості гелікоптери, але переключився на побудову літаків. До 1939 року Сікорський створив біля 15 типів літаків. З 1939 року перейшов на конструювання вертольотів одногвинтової схеми з автоматом перекоса, які отримали широке поширення.

З початком Першої світової війни Сікорський переобладнав своїх літаки "Ілля Муромець" під бомбардувальники. Революція в Російській імперії призупинила роботу Сікорського. Він був змушений виїхати за кордон. Легко отримав закордонний паспорт завдяки популярності. На початку 1918 року з 500 англійськими фунтами відплив з Мурманська в Лондон. Потім у Париж, згодом вирушив до США. Однак там не поспішали вкладати гроші в авіацію. У 1923 році разом з друзями зареєстрував компанію Sikorsky Aircraft Corporation. На кампусі НТУУ в Києві поставлено памятник І. Сікорському.

Під бронь не підпадає: Дмитро Коляденко розповів, чи готовий вступити до лав ЗСУ

четвер, 2 травень 2024, 9:39

Відомий український шоумен і співак Дмитро Коляденко зізнався, чи піде він служити, якщо йому прийде повістка. Під час телемарафону Єдині новини Дмитро Коляденко зізнався, що перебуває на військовому обліку. Він підкреслив, що якщо отримає повістку, то...

Самогубця наостанок стала вбивцею: Киянка вистрибнула з 14-го поверху і впала на перехожу

четвер, 2 травень 2024, 9:14

У Києві жінка викинулася з 14-го поверху і впала на перехожу. Обидві загинули. Про це повідомив ТГ-канал Київ без цензури. . Напередодні повідомлялося, що з вікна багатоповерхівки на вул. Каштановій, 12б, вистрибнули двоє людей - жінка 1996 року нар...