Кого Тимошенко з Рабіновичем та Мураєвим привели до перемоги: "Вкладники "Михайлівського" ризикували заради високого відсотка, і зараз за це розплачується держава", - Савченко

Екс-заступник голови правління НБУ пояснив, чому прийнятий закон про виділення 1,2 млрд грн на компенсацію втрат вкладників банку "Михайлівський", є популістським.

Олександр Савченко. Фото:GOROD.cn.uaПрийнятий Верховною Радою закон "Про внесення змін до закону про систему гарантування вкладів фізичних осіб з відшкодування фізичним особам шкоди, заподіяної зловживаннями в сфері банківських і фінансових послуг", який передбачає виділення 1,2 млрд грн на компенсацію втрат вкладників банку "Михайлівський", є популістським. Такою думкою в коментарі виданню Гордон поділився екс-заступник голови правління НБУ, фінансист Олександр Савченко, інформують Патріоти України.

"Це популістський закон. Він дозволяє вирішити поточну ситуацію. Це можна було зробити й іншими способами, але вирішили ось так. Наприклад, можна було вирішувати це в судовому порядку. Але вирішення питання таким способом більш цікаво для влади. Це пов'язано з тим, що як мінімум 14 тисяч вкладників банку "Михайлівський" будуть вдячні президенту і Верховній Раді за вирішення їхньої проблеми. А то, що ця проблема виникла в результаті неадекватного нагляду за банківською діяльністю, ніхто не враховує", - зазначив Савченко.

На його думку, 15-30% вкладників "Михайлівського" усвідомлено йшли на ризик.

"У сфері фінансових послуг є одна проблема, не тільки у нас, а в усьому світі. З одного боку, люди, як правило, економічно малограмотні. З іншого боку, банківська машина, яка готує цей продукт, займається просуванням несиметричної інформації. Одні мають всю інформацію, проте більшість повного обсягу даних не мають. Вкладники "Михайлівського" ризикували заради високого відсотка, і зараз за це розплачується держава. На ризик йшли 15-30% людей. За цей ризик платити повинні вони, а не Україна", - підкреслив фінансист.

Він акцентував увагу на тому, що в Україні не здійснюється належний нагляд за банківськими організаціями.

"Типовим також було голосування за законопроект про посилення захисту прав кредитора. Він не був прийнятий. Те, що стосується популістських законів, у нас проходить на ура. А ось більш-менш конструктивні і стратегічні законопроекти у нас не приймаються. Ось така ситуація. Скрізь в світі здійснюється дуже жорсткий нагляд за банківськими організаціями. У нас такого нагляду не було.

І було б дуже непогано, щоб за ці зловживання не відповідали прості українці. Адже у них з кишені зараз забрали 1,2 млрд грн і віддали ці гроші 14 тисячам вкладників. Нехай би ці вкладники і відповідали за свій ризик", - заявив Савченко.

Він підкреслив, що вкрадені гроші в даний час ніхто не шукає.

"Відповідати за те, що сталося, крім вкладників, повинні і ті, хто ці гроші вкрав. Адже ці кошти пропали. При цьому їх ніхто не шукає. Кризу провокують шахраї в фінансових і політичних колах. І найкраща протидія цьому - покарання винних. У нас такого покарання за 25 років ніколи не було і немає зараз. Тому ми так і будемо жити в кризі. Такі закони, як прийнятий сьогодні, не вирішують проблему. Вони лише перерозподіляють гроші з кишені простих українців в кишеню тих, хто і відсотки собі заробив, і залишився при своїх коштах", - резюмував фінансист.

Як відомо, у травні Національний банк України визнав банк "Михайлівський" неплатоспроможним. Регулятор заявив, що 20 травня банк здійснив махінації, через які навантаження на Фонд гарантування вкладів фізичних осіб зросло з 1,6 млрд грн до 2,6 млрд грн.

20 вересня заступник прокурора Києва Павло Кононенко повідомив, що Віктор Поліщук, який раніше володів 92,5% статутного капіталу банку "Михайлівський", покинув Україну. Він зазначив, що у справі про банкрутство фінустанови вже заарештований колишній глава правління банку Ігор Дорошенко і колишній директор "Інвестиційно-розрахункового центру" Михайло Канюк. Крім того, в розшук оголошено заступник голови правління банку Денис Панфілов.

3 листопада в Києві відбулися сутички між мітингувальниками вкладниками банку "Михайлівський" і правоохоронцями. З 4 листопада Фонд гарантування вкладів фізичних осіб відновив виплати вкладникам "Михайлівського".

11 листопада президент України Петро Порошенко подав до Верховної Ради проект закону "Про внесення змін до закону про систему гарантування вкладів фізичних осіб з відшкодування фізичним особам шкоди заподіяної зловживаннями в сфері банківських і фінансових послуг". 15 листопада депутати його схвалили. Згідно із законом передбачається виділити 1,2 млрд грн на компенсацію втрат вкладників банку "Михайлівський".

Сьогодні Порошенко підписав закон про виплату компенсацій вкладникам "Михайлівського".

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...