Коломойського викрили в новій корупційній схемі (відео)

Схема була розкрита навколо цеху бортового харчування аеропорту "Бориспіль".

Скрін відеоЖурналісти викрили бізнесмена Ігоря Коломойського у використанні корупційної схеми при передачі структурам з його орбіти цеху бортового харчування аеропорту "Бориспіль". Про це йдеться у розслідуванні програми "Схеми", передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Наголошується, що цех, який другий рік поспіль не виказує жодних ознак діяльності, був проданий на конкурсі, за яким держава визначила орендаря, що ніколи не займався приготуванням їжі. "Перед оцінкою цеху Фонд держмайна оголосив конкурс, щоб визначити оцінювача - організацію, яка визначить вартість державного майна.

В умовах зазначалося, що бажаючі до 24 травня 2014 повинні подати пакет документів у запечатаному конверті. Серед документів повинен бути сертифікат суб'єкта оцінкової діяльності", - йдеться в розслідуванні. Переможцем оголосили ТОВ "Консалтинг центр".

"Однак у реєстрі оцінювачів говориться, що це товариство отримало сертифікат пізніше - 28 травня. Тобто виникає питання, як в запечатаний конверт, відправлений до 24 травня, потрапила копія сертифіката, виданого пізніше?" - зазначають журналісти.

"Вони не мали права укладати договір в принципі з підприємством, яке мало права проводити таку діяльність", - прокоментувала ситуацію юрист громадської організації "Центр протидії корупції" Ольга Веретільник.

"Зараз Фонд держмайна надає всю інформацію, все буде на офіційному рівні, ми ніяких не даємо коментарів", - заявили в ТОВ "Консалтинг центр".

Крім цього, є зауваження і до суми, в яку оцінили цех - 44 млн 565 тис. 50 грн.

Оцінку провели 31 травня 2014, а результати конкурсу на визначення орендаря призначили аж на 17 січня 2015 року. Між цими датами - період тривалістю майже вісім місяців, під час якого істотно змінився курс гривні до долара: з 11,7 до 20,5. Тобто в доларовому еквіваленті ціна цеху впала на 1,7 млн.

Після оцінки Мінінфраструктури був оголошений конкурс на визначення орендаря, який був би реальним виробником харчування для пасажирів. Але згодом несподівано відступили від цієї вимоги, допустивши на конкурс посередників.

Тендерна вимога "досвід роботи не менше 5 років на ринку України у форматі виробництва і розвантаження бортового харчування" замінили на "наявність укладених попередніх договорів з авіакомпаніями, які здійснюють рейси".

У результаті можливість отримати цех з'явилася у компаній-посередників, які ніколи не займалися виробництвом продовольства, але отримали попередній договір на поставку бортового харчування з однією з авіаліній. Наприклад, з "Міжнародними авіалініями України" - що і відбулося.

Ольга Веретільник зазначила, що "таким чином замовник встановлює обмежувальні умови, які повинні відсіяти всіх небажаних учасників". У підсумку єдиний реальний виробник бортового харчування - "Ду енд Ко Київ", який подав документи на конкурс, його відсіяли, оскільки компанія мала не попередні договори, а тільки реально діючі. Цех бортового харчування дістався компанії з назвою ТОВ "РАПЕКС 1".

"Згідно з даними реєстру юридичних осіб, право підпису в компанії" РАПЕКС 1 "має Інна Євгенівна Бойко. Вона входить до ревізійної комісії ВАТ "Харківський жировий комбінат" та наглядову раду ПАТ "Дніпронафтопродукт", власником якої є Ігор Коломойський.

Цей же "РАПЕКС 1", за повідомленнями в ЗМІ, брав участь у судових позовах з "Аеросвітом" на користь Коломойського. Сфера діяльності "РАПЕКС 1" - надання в оренду приміщень. Тобто ця компанія - точно не виробник продуктів", - з'ясували журналісти.

Крім цього, виявилося, що фірма "РАПЕКС 1" отримала ще один вагомий бонус після перемоги на конкурсі. Листом за підписом заступника міністра Омеляна термін оренди цеху продовжили на 10 років з орендною ставкою 15% від тієї ж "простроченої" оцінки 2014 року.

Хоча в умовах конкурсу говорилося про 2 роки 11 місяців, на які повинні надавати цех в оренду. Тепер структура, наближена до Коломойського, теоретично може надати приміщення в суборенду реальному виробникові за вищою ціною і більше десятиліття заробляти гроші на державному майні. Але поки що цех простоює.

Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...

Суд виніс вирок тренеру з Харківщини за згвалтування 11-річного хлопця: Шокуючі подробиці справи

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:44

15 квітня Городоцький районний суд Львівської області виніс вирок керівнику громадської організації “Десантно-спортивний навчально-тренувальний центр” у Чугуєві. Чоловіка визнали винним у розбещенні, сексуальному насильстві та зґвалтуванні 11-річного х...