"Коли ми вийшли на першотравневу демонстрацію, над Києвом пролітали хмари кольору чорнозему", - українці згадують аварію на ЧАЕС

Тисячі смертей можна було б попередити, якби керівники СРСР прийняли рішення в інтересах людей, а не власної політики.

Зруйнований енергоблок Чорнобильської АЕС. 1986 рік. Фото: ЖЖ.

31 рік тому рівно о 01:23 вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС. А вже 1 травня кияни вийшли на демонстрацію з дітьми: ніхто не знав про масштаби трагедії, нікому не повідомляли про смертельну небезпеку. Сьогодні українці згадують із жахом події 1986 року, пишуть Патріоти України.

"Першого травня всі вийшли на демонстрацію. Ніхто нічого не знав і нічого не повідомили про трагедію про 26 квітня. Всі бл#і і верхівки надягали респіратори на пащі своїм дружинам і дітям , і літаками евакуювали з України ..... ", - написав у соцмережі киянин Едвард Французов Терлецький.

Тетяна Тищенко підтверджує ці слова: 31 рік тому киянам нічого не повідомили про трагедію.

"Нам, киянам, ніхто нічого правдивого не говорили..., пожежу погасили типу ..., першого травня городян вивели на першотравневу демонстрацію ..., і хмари, які вітром принесло з Чорнобиля до Києва серед ясного дня були кольору чорнозему, - я ніколи не бачила (зазвичай вони білосніжні) і не забуду ніколи весь цей жах ... ", - згадує жінка.

Багато хто звинувачує в халатності Михайла Горбачова і першого секретаря Центрального комітету Комуністичної партії України Володимира Щербицького, який не наважився скасувати святкування Першотравня.

"А за демонстрацію окрема подяка Горбачову та Щербицькому. Їх чекає пекло ", - пише Євген.

"Чорнобиль. У записник: не забути з'їздити на Байкове кладовище і плюнути на могилу Щербицького. Тобі, с#ка, ніколи не пробачу запрошення для дітей на парад! Гори в пеклі! ", - написав Анатолій Виногродський.

Користувач соцмережі Ольга Двойник помітила, що в 1986 році Щербицький з онуками стояв на демонстрації. Хоча, можливо, він сам не розумів масштаб катастрофи.

Нагадаємо, 26 квітня 1986 року сталась найбільша техногенна катастрофа в історії людства - вибухнув 4-й реактор Чорнобильської АЕС. Сумарна радіація ізотопів, викинутих в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху бомби в Хіросімі в 1945 році.

Тільки 27 квітня, після того як в Швеції за рівнем радіації зрозуміли про надзвичайну подію в Україні, уряд СРСР повідомив про Чорнобильську трагедію. Від вибуху і при гасінні пожежі, яка тривала 10 днів, загинули 31 людина, більше 200 - були госпіталізовані. За неофіційними даними, в Україні загинуло щонайменше 15 тисяч людей.

Увечері 25 квітня 1986 група інженерів почала проводити на четвертому реакторі абсолютно непідготовлений технічний експеримент, в ході якого потужність реактора була знижена на 7% від норми, а контрольні пристрої були відключені. Прогриміли два вибухи. Вони були не ядерними, а хімічними, як наслідок перегріву реактора і накопичення великої кількості газів. Потужність вибухів була настільки великою, що були зруйновані сталева і свинцева обшивки реактора, і в повітря піднялося понад 60 тонн радіоактивних матеріалів.

Віктор Уколов згадує, ходили чутки, що четвертий енергоблок вводили в експлуатацію достроково до дня народження Леніна в 1985 році. Тому змонтували пожежну сигналізацію проводами більшої товщини, які були на складі, і в критичний момент вона не спрацювала.

Знову ж таки в 1986 році 4-й енергоблок виводили на регламентні роботи також з випередженням графіка, а не за 2 місяці, щоб встигнути до дня народження Леніна.

"За це й премії давали. Кажуть, головний інженер вирішив ризикнути. Коротше, пам'ятник Леніну в Поліському знесли вночі ще в 1991 році, мало не першим на Центральній Україні", - прокоментував Уколов.

Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...