Команда українських стартаперів з Києва створила "кмітливу" сигналізацію для авто

Кілька сотень наших співвітчизників уже випробували I-SEE – сервіс миттєвого оповіщення автовласників, який, у разі викрадення машини, може зреагувати впродовж однієї хвилини.

Ілюстрація:ukr.media

Київська команда I-SEE створила систему оповіщення власників авто, яку неможливо повністю заглушити, бо вона відразу повідомить про це дзвінком на смартфон. Про це пише Новое время, передають Патріоти України.

Кілька сотень наших співвітчизників уже випробували I-SEE – сервіс миттєвого оповіщення автовласників, який, у разі викрадення машини, може зреагувати впродовж однієї хвилини. Щоби отримати таку можливість, потрібно придбати виготовлене на київському заводі Bitrek обладнання. Його самостійна установка займе не більше двох хвилин, розповіла директор з маркетингу компанії "АЙ СІ" Юлія Яроцька.

Як захистити "рухомість"

На ідею створити "протиугонний" стартап його засновників підштовхнула невтішна статистика. За 2016 рік тільки в Києві було викрадено 1202 автомобіля. Правоохоронці змогли розкрити 85 подібних злочинів - це лише 7% від загальної кількості.

У липні 2016 року команда I-SEE розпочала роботу над системою екстренного оповіщення автовласників. Перший прототип був готовий через три місяці. Стільки ж часу розробники компанії витратили для того, щоби написати програмне забезпечення. У липні 2016 року апаратна та софтверна частини були готові для широкого тестування.

"Ми створюємо продукт, який допоможе найбільш оперативно дізнатися про спробу викрадення вашого авто – де б ви не знаходилися – а також допоможе його повернути в найкоротші терміни", - описала ціль, яку поставив перед собою стартап, Юлія Яроцька.

Що таке I-SEE

Система складається з двох компактних пристроїв, трекера та маяка. Їх можна встановити власноруч за кілька хвилин. Перший – трекер – можна під'єднати до діагностичного OBD-роз'єму, яким обладнані всі іномарки, починаючи з 2000 року випуску. Маяк – повністю автономний, його можна сховати в будь-якій частини автомобіля, незалежно від його вартості та віку. Ще дві хвилини потрібно для завантаження мобільного застосунку на смартфон чи планшет. І все – система в дії.

Призначення трекера – запобігти викраденню. Якщо злочинці відчиняють двері або заводять машину, власнику тієї ж хвилини приходить сповіщення на смартфон. Те саме станеться, якщо автомобіль вдарять, підіймуть або почнуть штовхати. Пристрій відреагує протягом п’яти секунд – власник встигне кинути візок у супермаркеті, добігти до машини і завадити зловмиснику.

Стежити за автомобілем можна з кількох телефонів. Наприклад, поїхавши на відпочинок, можна надати контроль друзям або родичам. І навпаки – I-SEE дозволяє приєднувати кілька машин до одного профілю. В системі є опція автоматичного ввімкнення режиму "Під охороною". Це може знадобитися, наприклад, якщо водія відволікли при виході з машини.

У разі угону другий пристрій – маяк – допоможе власнику відстежити автомобіль і влаштувати погоню разом із поліцією. Зазвичай, як тільки власник повідомляє про зникнення службі 102, виклик реєструють і передають найближчому до місця пригоди екіпажу. У той же час push-повідомлення приходять на планшет усім поліцейським міста, а факт викрадення фіксується у всеукраїнській системі. Коли автомобіль відстежується, то потерпілий разом із патрульними їздять районом, де позначено авто. Крім того активізуються всі екіпажі довкола, тож шанси на швидкий пошук зростають.

В даному випадку, підкреслили в компанії, дуже важливий фактор часу. Адже за три години на викраденій машині можна домчати з Києва до кордону.

Ще краще дізнатися про злочин упродовж хвилин. За даними поліції, якщо правоохоронці отримують дані про викрадення авто не пізніше, як через 15 хвилин з моменту угону, то інформація про таку машину потрапляє в план "перехоплення". І тоді на всіх поліцейських планшетах з'являється відповідне завдання. Якщо ж минуло більше 15 хвилин, то розшук викраденого автомобіля ведеться вже за іншою, не такою "гарячою" процедурою.

Система I-SEE може посилити вже встановлений захист автомобілю, зазначила директор з маркетингу компанії. На відміну від класичних сигналізацій, вона сповістить водія про глушіння і зникнення зв’язку. Трекер передає інформацію про автомобіль на сервер каналами мобільного зв’язку, звідки сповіщення потрапляють до користувачів. Щойно сервер перестає отримувати повідомлення, додаток попереджає власника про небезпеку голосовим дзвінком.

Автовартові

Стартап I-SEE та завод НВП Дискові системи (ТМ Bitrek) зв'язані на рівні засновників. Це столичне підприємство з 2010 року створює та випускає обладнання для GPS-моніторингу та контролю транспортних засобів.

Команда, яка створила I-SEE, займається рішеннями для моніторингу транспорту з 2005 року. Це пристрої та програмне забезпечення, орієнтовані на комерційний транспорт – вантажний, пасажирський, аграрну техніку.

Як повернути інвестиції та отримати прибуток

Стартап I-SEE не залучав сторонніх коштів. Команда вклала свої гроші, зароблені на інших проектах і продуктах.

За словами Юлії Яроцької, компанія розраховує до липня 2018 року збільшити клієнтську базу до однієї тисячі користувачів. Це дозволить повернути інвестиції, а в подальшому – отримати прибуток.

Вартість трекера та маячка – по 2,1 тис. грн., щомісячна абонентська платня – 60 грн. за користування трекером і 30 грн. – за маячок.

Нові автогоризонти

Після виходу на ринок індивідуальних автовласників, I-SEE націлився на B2B­сегмент. За словами Юлії Яроцькою, команда працює над прототипом пристрою I-SEE Pro. "Це буде Інформаційна система для автоматичного контролю, відстеження та оповіщення про позаштатні ситуації і помилки роботи особистого транспорту", - розказала директор з маркетингу компанії.

B2B-рішення буде складатися зі спеціального обладнання, телематичного серверу, його можна буде інтегрувати з СRМ-системою замовника.

На відміну від існуючої версії, корпоративні користувачі зможуть отримати оперативний контроль за основними показниками автомобіля (помилки двигуна, пробіг транспортного засобу тощо). Окрім цього, I-SEE Pro дозволить прогнозувати завантаження сервісних потужностей (підкаже, коли подзвонити клієнту для запису на ТО, заміни масла і т, д). Цільова аудиторія I-SEE Pro – автомобільні сервісні центри, станції техобслуговування, лізингові компанії.

Конкуренти чи партнери

Звісно ж, I-SEE – далеко не перше рішення для охорони та відстеження автотранспорту. На вітчизняному ринку присутній широкий вибір автосигналізацій, GPS-трекерів і подібних пристроїв.

Порівняно з зарубіжними аналогами український стартап – за рахунок місцевого походження – може протиставити вартість. Наприклад, вартість на автосигналізації відомої фірми Pandora в Києві стартують з 9-10 тис. грн. В компанії I-SEE зазначили, що їхня продукція може посилити вже встановлену імпортну систему автоохорони.

З більшістю сучасних автосигналізацій автозлодії навчилися справлятися без особливих проблем. Це підштовхнуло творців I-SEE до ідеї випустити саме два пристрої, які – трекера та маячка. Якщо викрадачам вдасться заглушити перший – сигнал тривоги у будь-якому випадку надійде на сервер – то вступить у дію маячок. У штатному режимі цей добре схований пристрій відправляє сигнали раз на добу. Однак під час угону він почне в постійному режимі передавати дані про місце перебування автомобіля.

Посол розповів, як змінилося ставлення Ізраїлю до українських біженців за останні два роки

п’ятниця, 19 квітень 2024, 1:45

Ізраїль став набагато відкритіший до співпраці з Україною. Українським біженцям надається безпрецедентна допомога, зокрема їм продовжують туристичні візи та дали право на роботу. Про це в інтерв’ю "Главкому" розповів посол України в Ізраїлі Євген Корні...

Безпрецедентний жест щодо іноземця: Зеленський нагородив орденом "За заслуги перед Україною" Алена Делона

четвер, 18 квітень 2024, 22:08

Президент України Володимир Зеленський нагородив легенду французького кіно Алена Делона орденом «За заслуги перед Україною». Про це повідомив посол України у Франції Вадим Омельченко у соцмережах, а також на французькому телебаченні, передають Патріоти...