Комуналку порахують окремо: Ціни на відпочинок в Одесі перегнали Туреччину

В Асоціації малих готелів та апартаментів вважають, що власники туркомплексів просто хочуть заробити.

Цього року відпочинок в Одесі обійдеться дорожче, ніж у Туреччині. Фото: hotel-otrada.com.

Відпочинок в Україні цього літа виріс в ціні на 30% в порівнянні з сезоном-2015. Причому тиждень відпустки в Одесі в хорошому готелі з харчуванням в липні обійдеться дорожче, ніж аналогічний відпочинок в Туреччині. Експерти кажуть: ціни злетіли через дорогу комуналку і прагнення власників комплексів заробити. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Дорожче Туреччини

За підрахунками відпочинок для однієї людини в «Аркадії» (Одеса) на початку липня обійдеться в 1813 грн на добу (приблизно $70). У цю суму входить: проживання в стандартному номері - 1129 грн на добу з людини, харчування - сніданок (сендвіч, м'ясне асорті і кава), обід (салат, суп, друге з гарніром, сік, кава, 40 г коньяку) і вечеря (салат, основна страва, коньяк, кава і сік), які обійдуться в 684 грн з людини. Разом: тиждень такого відпочинку - 12 700 грн на людину. Путівку на стільки ж днів до Туреччини в тризірковий готель можна купити за 10-12 тис. грн.

Інший приклад. Відпочинок в готелі «Немо» (Одеса) в липні в стандартному двомісному номері з видом на море зі сніданком коштуватиме 4900 грн на добу. За тиждень доведеться заплатити приблизно 35 тис. грн. Путівку до Туреччини в п'ятизірковий готель з басейном можна відшукати за 29-32 тис. грн.

Одеські бази відпочинку ціни за світло порахують окремо

Менеджери українських готелів пояснюють подорожчання дорогою комуналкою. Звичайно, можна знайти і більш бюджетні готелі, яких немає в Туреччині. Але і там ціни кусаються. До того ж власники, щоб не продешевити, йдуть на хитрощі.

Ціни на одеських базах відпочинку в порівнянні з минулим роком вже зросли: вартість житла в готелях там стартує з 600 до 2000 грн на добу (в минулому році - 450-900 грн) залежно від класу номера і віддаленості від моря.

«Номер у нас коштує 650 грн, без харчування. А комунальні послуги значно подорожчали, ви ж знаєте. Тому ми встановили в кожен номер окремі лічильники. За світло, який витратите під час відпочинку, доплатите ще. Єдине, що можу порадити: бронюйте заздалегідь, тоді буде дешевше», - пояснили в готелі Wood Village (Одеса).

У Затоці ціни на двомісний номер економ-класу в пік сезону: стандарт - 500-550 грн, напівлюкс - від 650 грн. «У нас вже зараз активно бронюють номери. Ціни виросли щодо минулого року через тарифи на електрику, комунальні витрати, податки, але ми стимулюємо наших клієнтів: робимо знижки тим, хто бронює зараз», - розповіли нам в пансіонаті«Казка».

У Коблево номери в готелях коштують: двомісний стандарт з кондиціонером - від 840 грн і напівлюкс - від 1000 грн на добу. «Ціни актуальні, поки піднімати не плануємо», - підтвердили нам в місцевому готелі «Парадіз».

У Скадовську (Херсонська область) за двомісний номер в готелі в центрі міста просять 900 грн на добу. «У нас з минулого року ціна піднялася на 130 грн - подорожчали комуналка і газ. Підвищувати ціни поки не будемо - сподіваємося, що і так викрутимось», - розповіли нам в готелі «Адмірал».

У Бердянську в цьому році ціни теж збільшилися: якщо в 2015 році можна було знайти житло біля моря за 150-200 грн, то зараз - мінімум 400-450 грн за номер на добу. «У нас ремонт і переоцінка. До літа номер можемо здати за 450 грн, на середину липня - до кінця сезону буде дорожче ще приблизно на 100 грн, а може, і більше. Місця є, але вже бронюють повним ходом», - запевнили нас в готелі «Діоніс».

Ціни на відпочинок в Карпатах ще підраховують

У Карпатах літні ціни ще підраховують. «Зараз покращений номер на сім'ю вартує 1650 грн з чотирма сніданками. На території - басейн, дитячий майданчик, спа-салон. До літа буде дорожче: наскільки - поки не можемо сказати. Можете зараз забронювати, а після травневих свят уже дізнаватися», - сказали в готелі "Вежа Ведмежа"на Львівщині.

Експерти кажуть, що в середньому готелі та бази відпочинку підвищують ціни на 20-30% в порівнянні з минулим роком. Ті готелі, у яких немає зірок, також піднімають ціни, але не набагато -10-20%, так як бояться залишитися без клієнтів. Хоча, як стверджують туроператори: такого не станеться - більшість українців планують відпочивати в країні.

Керівник Асоціації малих готелів та апартаментів Дмитро Заруба вважає, що власники туркомплексів просто хочуть заробити. «Комуналка комуналкою, але це не головний чинник. Власники готелів в Одесі, Херсонській і Миколаївській областях розуміють, що сезон літнього відпочинку у нас короткий, а ніяких спа-центрів там ще немає, які могли б продовжити сезон, екскурсійних пам'яток теж. Тільки море. У Карпатах є, але все одно там літній сезон короткий. Ось і намагаються вичавити з клієнта по максимуму», - говорить Заруба.

На травневі свята українці активно бронюють готелі в Туреччині, також цікавляться відпочинком в Криму та Карпатах. На півострова з'явилася нова визначна пам'ятка - долина вікінгів, а в Карпатах готують різноманітні фестивалі.

Знайшов поблизу одного з селищ області: Військовий ТрО передав херсонському музею старовинний артефакт (фото)

субота, 4 травень 2024, 19:00

Український військовий Сил територіальної оборони знайшов у одному з селищ Херсонщини старовинний гарман: він передав артефакт музею. Про це повідомив Херсонський обласний краєзнавчий музей, передають Патріоти України. Як розповіли у музеї, солдат ТрО ...

Церемонію присвятили всім тваринам, які гинуть, рятуючи людей: В Одесі попрощалися з собакою, якого вбила російська ракета (фото)

субота, 4 травень 2024, 18:40

В Одесі урочисто поховали собаку з кличкою Кєтті, яка загинула внаслідок російського обстрілу міста 29 квітня. Фото з прощання опублікувало 2 травня у Facebook Головне управління Державної служби з надзвичайних ситуацій (ДСНС) в Одеській області, перед...