Край тиску Москви: На Всеправославному соборі буде піднято українське питання, - експерт

Україна має союзників серед присутніх на Вселенському православному соборі церков і, отже, є надія на їх підтримку.

Всеправославний собор. Фото: unian.uaНезважаючи на те, що "українське питання" не присутнє на порядку денному Всеправославного собору, він напевно буде обговорюватися в кулуарах. Серед присутніх на соборі православних церков Україна має чимало союзників, вважає заступник директора науково-дослідного інституту українознавства Міністерства освіти України Арсен Зінченко, повідомляють Патріоти України з посиланням на сайт Нескучные новости.

"Важливою частиною собору буде неофіційна дискусія, неофіційні контакти. Думаю, учасники собору будуть обговорювати і українське питання - питання про надання автокефалії української православної церкви. Кулуарно. Це неминуче, тому що мова йде про найбільшу православну церков", - сказав він.

У цьому контексті експерт зауважив, що Вселенський патріарх Варфоломій "не міг наполягати на тому, щоб на цьому соборі було вирішено українське питання, щоб не викликати роздратування Москви".

На питання, "хто на нашій стороні" на Вселенському соборі, Арсен Зінченко зазначив: "На жаль, вголос вони про це не говорять, але думаю, що, принаймні, румунська церква на боці України. Думаю, що і грецька церква має розуміння. І, звичайно, ті церкви, які входять до складу Вселенського патріархату - канадська українська православна церква, американська церква. Так що Україна має певну підтримку ", - відповів Зінченко.

Він також підкреслив: "Думаю, що той тиск, який відчуває православне світове співтовариство з боку Московської патріархії, політичний тиск, продиктований прагненням Москви до панування, є обтяжливим. Рішення українського питання - дуже важливо і для Вселенського патріарха, оскільки це зняло б претензії Москви на гегемонію в православ'ї. Українська православна церква в автокефальному статусу була б союзником Вселенського патріарха, союзницею здорового глузду і взаєморозуміння в православ'ї". "Думаю, велінням часу стала відповідь собору в тій чи іншій формі на українське питання", - заявив експерт.

Одна з країн Європи хоче радикально змінити правила для українських біженців: Чого чекати

вівторок, 23 квітень 2024, 17:23

У Норвегії пропонують продовжити колективний захист для українців із 3 до 5 років, що дасть уряду та парламенту Норвегії більше часу та можливостей для вирішення ситуації із українськими біженцями. Також розглядається можливість видачі звичайних дозвол...

Аби створити відчуття кризи: Samsung запровадив 6-денний робочий тиждень

вівторок, 23 квітень 2024, 16:48

Samsung Group запровадив шестиденний робочий тиждень для керівників всіх підрозділів компаній. Головною причиною є труднощі в бізнесі. Про це повідомляє Business Insider, передають Патріоти України. Деякі керівники підрозділів почнуть працювати за нови...