Кращий полководець УНР наклав головою, бо свої боялись його більше. ніж вороги: У Запоріжжі увіковічнили пам'ять про "українського Бонапарта"

Московські зайди настільки боялися геніального українського стратега, що тікали, прочувши про його появу на фронті. А високопоставлені комісари і воєначальники Леніна відверто визнавали, що наступати в Україні нема змоги, поки їм протистоїть Болбочан​…​

Ескіз муралу із зображенням полковника УНР Петра Болбочана, Запоріжжя, 21 грудня 2018 року

У Запоріжжі на стіні обласного Театру ляльок малюють мурал, на якому зображено українських воїнів різних епох. Центральну частину зображення займає портрет полковника армії Української Народної Республіки Петра Болбочана, який увійшов у історію як найкращий полководець "визвольних змагань" 1917-22 рокі, герой визволення Криму від російських більшовиків 1918-го. По різні боки від нього розташовані зображення козака та сучасного українського військового, передають Патріоти України.

Автор ескізу муралу – харківський художник родом із Заопріжжя Михайло Дьяченко. Роботи з розпису фінансує бюджет Запорізької області. Планується, що в місті упродовж п’яти років створять близько десяти муралів національно-патріотичного спрямування.

«1917–1921 роки – це доба Української революції, тобто ми згадуємо спробу відродження української державності початку 20-го сторіччя. В рамках цього ми знайшли доволі цікаві нові факти з історії Української революції саме в Олександрівську, тобто Запоріжжі. Зокрема це і події, пов’язані з Українськими січовими стрільцями, події, пов’язані з махновським рухом, події, пов’язані безпосередньо з переможним походом Болбочана на Крим у 1918 році», – каже директор департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької обласної державної адміністрації Владислав Мороко.

За його словами, образи запорізького козака, Болбочана і сучасного учасника бойових дій символізують тяглість української військової історії. Місце навпроти Машинобудівного інституту обрали тому, що воно пов’язане з подіями грудня 1917–1918 року.

«Крім того, з цим навчальним закладом пов’язана постать Костя Пестушко – це один з отаманів «холодноярської республіки», який свого часу навчався в цьому закладі. Згадуючи всі ці події, логічно було цей перший мурал зробити саме там», – додав Мороко.

Роботи над розписом із зображенням Болбочана триватимуть до кінця грудня.

Петро Болбочан – видатний український воєначальник. Довгий час несправедливо забутий, "відтертий" з історії визвольних змагань Симоном Петлюрою та іншими діячами Директорії, з котрими мав розбіжності в баченні стосовно управління та розбудови армії УНР й переслідуваний ревнощами до його успіхів і популярністю у війську. За що і наклав головою, звинувачений у Бонапартизмі. З 2017-го один зі скверів Києва носить славне ім'я Петра Болбочана.

"Нам говорили, що прогноз позитивний": На Рівненщині під час пологів померла дитина, а потім і її мати

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:38

На Рівненщині, у Костопільському пологовому будинку, після кесаревого розтину помер новонароджений, а за три дні померла і його мати. У жінки залишилося троє неповнолітніх дітей. Рідні звинувачують лікарів, поліція відкрила кримінальне провадження. Док...

У Краснодарі фекалії затопили вулицю "Руская". Місцева влада виправдовується - "проста дєньгі кончілісь"

п’ятниця, 29 березень 2024, 8:05

Хоча Москва з 2022 року засекретила більшість статистичних даних не лише щодо втрат на фронті але і стану російської економіки та перерозподілу бюджетів, ознаки загального упадку відслідковуються за різними проявами. Як то здороження продуктів харчуван...