Злободенно: Київрада перейменувала сквер імені сталінського ката на честь героя визвольних змагань, котрий повертав Україні Крим

Петро Болбочан, ім'я якого тепер носитиме київський сквер – видатний український воєначальник, який увійшов у історію як найкращий полководець "визвольних змагань" 1917-22 років.

Український військовий діяч, полковник Армії УНР Петро Болбочан (1883–1919)Київська міська рада перейменувала сквер імені Косіора на вулиці Січових Стрільців у столиці на сквер імені Петра Болбочана. Про це повідомляє прес-служба Київради, передають Патріоти України. Рішення про перейменування скверу підтримали 85 депутатів.

У міськраді зазначають, що громадське обговорення цього перейменування проходило з 1 березня до 1 травня 2017 року, до голосування долучилися 375 громадян, з них зміну назви підтримали 78%.

Раніше у сквері поблизу станції метро «Лук’янівська» стояв пам’ятник радянському компартійному і державному діячеві Станіславу Косіорові, якого суд визнав одним із організаторів Голодомору 1932–1933 років. У 2008 році пам’ятник демонтували.

Петро Болбочан – видатний український воєначальник, який увійшов у історію як один з найкращих полководців УНР, був командиром республіканського полку, у 1918 році Болбочан сформував республіканський курінь.

Обкладинка книжки спогадів Бориса Монкевича «Похід Болбочана на Крим». На фотографії, яка ліворуч, Петро Болбочан зі своєю дружиноюУ квітні 1918 року під проводом Болбочана українські війська увірвалися в Крим і звільнили його від влади російських більшовиків.

Один з очільників більшовицької навали Володимир Антонов-Овсієнко визнавав, що "допоки був живий Болбочан, він Україну не віддав би". Перша спроба здобуття Україною незалежності у 20 столітті зазнала поразки через внутрішні чвари і незлагоду дій тодішніх керівників. Болбочана розстріляли за неправдивим звинуваченням ті, хто потім віддав Україну до рук споконвічного ворога... Пам'ятаймо...

Вбила рідкісна хвороба: Відомий український футболіст помер у 45 років (фото)

неділя, 28 травень 2023, 12:27

На 46-му році життя після тривалої боротьби з невиліковною хворобою помер колишній футболіст запорізького "Металурга", "Чорноморця" та "Оболоні" Дмитро Каряка, повідомили на його сторінці у Facebook ексодноклубники гравця, передають Патріоти України. Щ...

Укргідрометцентр уточнив прогноз погоди на неділю, 9 квітня

неділя, 9 квітень 2023, 5:55

У неділю, 9 квітня, погода буде хмарною з проясненнями. У переважній частині країни практично весь день дощитиме, подекуди з грозою. Температура в Україні коливатиметься від 7° морозу вночі до 15° тепла вдень. Про це повідомив Український гідрометеорол...