Красива Україна: 12 озер країни, які варто відвідати (фотофакти)

Ось і літо прийшло - пора відпусток. Настав час познайомитись з найкрасивішими куточками нашої Батьківщини. Почнемо з озер.

Озера України – таємничі, глибокі. Фото: np.pl.ua

Насолодитися неймовірної краси природою, погрітися на сонечку і навіть власноруч назбирати лісових ягід та грибів — усе це можна зробити, відвідавши українські озера. Куди саме відправитися за "мальовничими" враженнями — обирайте із списку найкрасивіших озер України, який підготували для вас Патріоти України разом з 24 каналом.

1. Озеро Світязь, Волинська областьОзеро Світязь.Найкраща природна туристична прикраса Волині — озеро Світязь. Світязь — найглибше озеро в Україні. У сонячну погоду дно озера видно на кількаметровій глибині. Розташований Світязь неподалік селища Шацьк. Окрім нього, тут є ще понад двадцять озер. Кажуть, що Світязь чимось схожий на море. У вітряну погоду хвилі тут досягають півтораметрової висоти.

Майже уздовж всієї берегової смуги озера ростуть ліси. У літній час тут можна вдосталь насолодитися ароматом хвої, назбирати чорниці, ожини, грибів.

Біля берегів Світязь переважно мілкий. Можна пройти півтори сотні метрів, аж поки вода досягне грудей. У безвітряну погоду вода прогрівається дуже швидко. Але в переважній більшості озеро дуже глибоке. Найбільша глибина — 58,4 метра. А ще славиться Світязь своїми лящами, окунями, щуками, сомами, але справжнім делікатесом і місцевою "родзинкою" вважається вугор. Кажуть: не побував на Світязі, якщо не скуштував місцевих вугрів!

2. Озеро Синевир, Закарпатська областьОзеро Синевир.

Озеро Синевир — найбільше і найзагадковіше гірське озеро України. Туристи з усієї Європи прагнуть помилуватись його блакитними хвилями. "Морське око" Карпат — так ще називають Синевир — розташоване на висоті близько тисячі метрів над рівнем моря, його максимальна глибина — 24 метри.

Вода Синевиру чиста і прозора настільки, що в ній добре себе почуває форель — риба, яка може жити лише у кришталево чистій воді. Навкруги озеро оточене старими смереками. Тут надзвичайно легко дихати — завдяки аромату хвої, що насичує повітря. Прикрашає берег озера дерев’яна скульптура, що зображує двох закоханих: юнака на ім’я Вир і дівчину Синь. "Води Синевиру прозорі, наче дівочі сльози. Кажуть, їх виплакала молода Синь у тузі за коханим Виром" – розповідає легенда про походження озера.

Скульптура на березі Синевиру, як символ двох закоханих.

3. Озеро Несамовите, Закарпатська область

Озеро Несамовите.Несамовите — одне з найвищих озер Українських Карпат, розташоване на висоті 1750 метрів над рівнем моря. Відвідати мальовничу високогірну водойму, овіяну переказами і легендами, мріє кожен мандрівник. Формою озеро Несамовите дещо нагадує Антарктиду. Місцина завжди знаходилася на межі: раніше — європейських держав (прикордонні стовпчики стоять донині), а тепер — між Закарпатською та Івано-Франківською областями. Взимку озеро замерзає.

Існує безліч карпатських легенд про вічнохолодні води, в які не можна кидати каміння і купатись в них. Кажуть, якщо неодружена (незаміжня) людина вмиється озерною водою, упродовж року знайде собі пару. Так це чи ні, дізнаєтеся, відвідавши це містичне озеро.

4. Озеро Марічейка, Івано-Франківська областьОзеро Марічейка.Марічейка — гірське озеро, звідусіль оточене густим смерековим лісом. Легенда про назву села згадує: озеро утворилось зі сліз чабана Івана, кохану котрого — Марічку — замордували вороги. Дівчина пожертвувала життям, щоб врятувати односельчан від наступу ворогів. Відтоді озеро стали звати Марічейка, а ліс довкола — Дівочим.

Наука ж каже, що озеро має льодовикове походження, тому знаходиться так високо. Глибина Марічейки не перевищує 0,8 метра, хоча малим озеро не назвеш: Марічейка 88 метрів завдовжки і 45 метрів завширшки.

5. Біле озеро, Рівненська областьБіле озеро.Біле озеро — карстового походження, розташоване у селі Рудка. Через чисту і прозору воду видно золоте піщане дно з білими каменями-вапняками. Саме через це озеро називають Білим. Вода має цілющі властивості. В її складі є гліцерин, який лікує захворювання шкіри: від простих порізів до екземи та грибка. Це єдине в Україні озеро, яке має такі властивості. Вода на дотик шовковиста і м’яка. В свій час нею лікувались не тільки українці, а й польські шляхтичі. Також вода багата сірководнем, кальцієм, магнієм, фосфором.

6. Озеро Бребенескул, Закарпатська областьОзеро Бребенескул.Найвисокогірніше озеро України лежить на висоті 1 801 метра над рівнем моря. Через особливості клімату та рельєфу навіть у травні біля озера може лежати сніг. Протягом року слабомінералізована вода Бребенескула залишається кришталево чистою і прохолодною (хоч вважається найтеплішою зі всіх озер Чорногірського хребта). Довкола озера — чисте гірське повітря та дивовижна карпатська природа, де на зелених вершинах квітнуть азалії та крокуси.

7. Озеро Кунігунда, село Солотвино, Закарпатська областьОзеро Кунігунда.Кунігунда — солоне озеро, аналог Мертвого моря за ступенем мінералізації води. Виникло на місці соляної шахти. Солоність води в них досягає 32-35%, що викликає відчуття невагомості при зануренні.

Названо ім'ям угорської цариці Кунігунди, дружини київського князя Ярополка, яка, за легендою, зупинялася тут по дорозі до Києва. Озеро є курортом, широко застосовується грязелікування і лікування сольовим розчином (ропою). Грязі дають позитивний ефект при лікуванні серцево судинної системи, захворюванні кісток, нервової системи, урологічних захворюваннях, псоріазу і легеневої системи.

8. Шелехівське озеро, Сумська областьШелехівське озеро.З висоти пташиного польоту Шелехівське озеро схоже на розігнуту підкову із зеленою цяткою острівця посередині.

Тут водяться карасі й щуки, линки й окуні, в'юни й інші лускаті родичі. Але справжні рекорди б'ють раки! Їх тут така сила-силенна, що місцеві жителі кожного гостя застерігають заходити босим у воду — тільки в чоботях, бо вчепляться відразу. Озеро оточене лісом, тут чиста вода, надзвичайно багатий рослинний та тваринний світ. Однак, незважаючи на красу озера, туристів у цей куточок приїжджає небагато – довго і незручно добиратися.

9. Молочне озеро, Запорізька областьМолочне озеро.

Молочне озеро (лиман) утворене на місці заливу Азовського моря. Відділене від нього піщано-черепашковим пересипом. На картах XIX століття існувала лише назва Молочне озеро, тоді його води ще не були з’єднані з морем. Цікаво, що протягом років лиман постійно змінював свої стани, будучи то закритим, то відкритим, то напіввідкритим. Грязі Молочного озера мають лікувальні властивості, а вода за складом дуже схожа на "азовську".

10. Озеро Ялпуг, Одеська областьОзеро Ялпуг.

Ялпуг — найбільше прісне озеро в Україні — знаходиться поблизу міста Болграда на Одещині. Ялпуг є найбільшим з групи Дунайських озер, до якої ще входять: Кагул, Картал, Кугурлуй, Катлабуг і Китай. Ялпуг відокремлене від озера Кугурлуй дамбою над якою проходить траса Рені ‒ Ізмаїл. Довжина озера 25 км, найбільша глибина — 6 м. Озеро Ялпуг багате на рибу: тут зустрічається її 41 вид, є раки. Найбільше промислове значення мають сазан, краснопірка, окунь, щука.

Біля озера Ялпуг є старовинний дуб, який місцеве населення старанно оберігає. Кажуть, що коли Олександр Пушкін подорожував Одеською областю, озеро справило на нього незабутнє враження. І в пам’ять про себе він вирішив посадити на березі озера дуб. Правда це чи ні, сказати важко, але одесити підтримують таку легенду, а заодно і доглядають за дубом.

11. Сасик-Сиваш, КримСасик-Сиваш.

Це найбільше озеро в Криму, розташоване на схід від Євпаторії. Колись давно Сасик представляв собою затоку Чорного моря, але з часом утворився піщаний насип.

Назва озера означає в перекладі з кримськотатарської "смердючий бруд". Сасик-Сиваш знаменитий, перш за все, своєю сіллю і брудом з лікувальними властивостями. В 15 столітті кримські озера, в тому числі й Сасик, використовувалися для видобутку солі в промислових масштабах. Озеро Сасик забезпечувало сіллю всю Україну і частину Московської держави.

Проте, озеро Сасик-Сиваш має проблему. Справа в тому, що, окрім солоної частини, воно має ще й прісну — на півночі. Розділені вони між собою дамбою. Рівень води в солоному озері постійно росте, відповідно ширина дамби зменшується.

12. Озеро Донузлав, Крим

Озеро Донузлав.

Донузлав — найглибше озеро Криму — 27 м. Озеро практично повністю солоне, крім його північної частини. Від моря озеро відділене піщаним насипом. Цілющі грязі озера Донузлав застосовують також для лікування судинної, опорно-рухової систем, гінекологічних захворювань і навіть безпліддя. Використання грязей має антибактеріальну, антицелюлітну й антистресову дії.

Піщані пляжі, спокійні води озера Донузлав, цілющі грязі, чисте повітря, настояне на степових травах — гарне місце для відпочинку влітку.

Мальовничих озер в Україні надзвичайно багато. Ми обрали лише найпопулярніші місцини. Проте, чимало й інших "синьооких перлин" радують відпочивальників своєю блакиттю та красою. Тож досліджуйте, пірнайте, насолоджуйтеся!


Чемпіон світу зізнався, кого вважає одним із найсильніших українських боксерів ХХI століття

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:29

Чемпіон світу у першій напівсередній вазі за версією WBF Арам Фаніян (24−2, 6 КО) поділився очікуваннями від поєдинку майбутнього бою українця Сергія Дерев’янченка (14−5, 10 КО) з Воном Александром (18−10−1, 11 KO), передають Патріоти України. «Вважаю ...

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...