"Кирило Качальник": Чому третього квітня не можна дивитися у небо, треба змінити взуття і ретельно перевірити воду

Раніше третє квітня називали Кирило Качальник і остаточно ховали цього дня сани.

Ілюстрація: gismeteo.uaНа Качальника каталися на санях в останній раз, після чого чистили їх, висушували і прибирали до наступної зими. Дітям казали: "Хоч ревом вий, хоч криком кричи, а після Качальника санки не отримаєш". У хлопців, у свою чергу, починалися з 3 квітня нові забави та дворові ігри. Селяни змінювали взуття на весняний варіант, повідомляють Патріоти України з посиланням на Депо.

У цей день качалися по ріллі і просили добрих духів дати врожай чистого зерна в цьому році. Вважалося, що 3 квітня не можна дивитися на нічне небо, оскільки, якщо побачиш зірку, що падає - це віщує нещастя.

Вважалося, що в цей час до будинків людей наближається лихоманка, яка могла проникнути туди через брудну колодязну воду. Вірили, що від неї можна захиститися за допомогою попелу та пічного вугілля, оскільки саме вони зберігали в собі тепло і силу полум'я. Іноді навіть 3 квітня брали з печі вугілля, загортали в ганчірку і прикладали до хворого місця. Вважали, що лихоманка спеки злякається і втече з дому. Також 3 квітня використовували всілякі змови.

Був ще один спосіб боротьби з хворобами. Три дні хворого парили в лазні, три доби, наступні три дні йому треба було ходити по вулиці, не покриваючи голову. Після цього знахар приносив у хату миску, наповнену водою, додавав до неї гаряче вугілля. Всі ці речі хворому потрібно було лизнути в той час, поки знахар буде читати змову. Після цього хворому необхідно було випити заговоренной води.

Народні прикмети на 3 квітня

Гроза 3 квітня - рік буде врожайний

Цвіте мати-й-мачуха - зовсім скоро стане ще тепліше

Комарі з'явилися 3 квітня - чекай потепління

Сині хмари на небі - прикмета до того, що буде тепло, але дощитиме

Жовті промені у ранішнього сонця - погода буде гарна

Синиця заспівала 3 квітня - тепло закликає.

Шокуючий інцидент: На Кіровоградщині чоловік відібрав зброю у поліцейського та вистрілив собі у голову

четвер, 28 березень 2024, 17:23

У місті Світловодськ Кіровоградської області чоловік скоїв самогубство, відібравши зброю у поліцейського. Пpо це "Суспільне" повідомила речниця територіального управління Державного бюро розслідувань у місті Миколаїв Ольга Проценко, передають Патріоти...

Які хвороби крові та кровотворних органів звільняють від мобілізації в Україні - роз'яснення

четвер, 28 березень 2024, 16:56

В Україні з початку повномасштабного вторгнення РФ триває загальна мобілізація, під час якої військовозобов'язаних громадян призивають на службу в армію. Однак ціла низка захворювань є законною підставою для звільнення від мобілізації, передають Патрі...