Міносвіти скоротило вивчення у школах творів Достоєвського, Булгакова та Купріна

У 9-му класі тепер вивчатимуть беззаконня життя без Бога на прикладі Тараса Шевченка

Фото: vkurse.ua

Міносвіти затвердило нові навчальні програми для старшокласників. Тепер Булгакова та Купріна школяри вивчати не будуть, натомість з'являться уроки з поліцейськими. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Strana.ua.

"В інформаційному полі України практично непоміченим пройшло затвердження нових освітніх програм для старших класів, з урахуванням історичних подій, що відбулися в країні протягом останніх двох років. Ці зміни будуть враховані, коли в 2017 році для школярів будуть друкуватися нові підручники. Журналісти проаналізували нові програми. Найбільшої корекції зазнали програми з географії, історії та літератури. Також цікаві зміни торкнулися уроків з правознавства.

На географії вивчать "Рошен"

Програма з географії була переглянута, як заявило міністерство, з "україноценої" точки зору. Наприклад, дев'ятикласникам пропонують вивчати соціальну та економічну географію і розглядати Україну, як частину світової економіки з поправкою на реалії останніх років.

Що нового дізнаються школярі з географії? Перш за все, тепер уроки з цього предмету в 9-х класах будуть проходити в рамках "Україна і світове господарство". В рамках курсу школярі повинні знати і характеризувати великі промислові підприємства своїх регіонів у сфері паливно-енергетичного комплексу, хімічної, легкої і харчової промисловості. Формально, це означає, що у Києві чи Вінниці будуть вивчати роботу "Рошен", в Луцьку або Черкасах - роботу заводів корпорації "Богдан", в Одесі - Одеського припортового заводу, на Донбасі - Азовсталь і НКМЗ, у Дніпропетровську - Південмаш. На практичних заняттях школярі будуть малювати на контурних картах країни Великої двадцятки. На окремому уроці - будуть вивчати ООН, НАТО, Євросоюз.

Також школярі будуть вивчати показники української економіки - валовий внутрішній продукт України, секторальну структуру національного господарства.

З історії вивчать Порошенко

Що стосується змін до історії, то в 9-му класі вивчають історію до ХХ століття. Тому події останніх двох років на цю програму не могли істотно вплинути.

Зате в програмі з новітньої історії для 11 класу - внесені події по 2016 рік. Ось теми, які пропонуються школярам:

- Загострення відносин з Російською Федерацією. Конфронтація навколо острова Тузла. "Газові" і "торговельні" війни з Росією.

- Процес європейської інтеграції та його зупинення. Студентський майдан. Євромайдан. Революція гідності 2013-2014 рр. Небесна Сотня.

Анексія і тимчасова окупація Криму Російською Федерацією. Агресія Росії проти України. Початок Антитерористичної операції (АТО) в Донецькій і Луганській областях.

- Дострокові президентські вибори 2014 Петро Порошенко. Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом. Бойові дії на сході України (квітень 2014-2016 рр..). Реакція світового співтовариства на агресію Російської Федерації. Процес мирного врегулювання: Мінські угоди і "нормандська четвірка". Формування громадянського суспільства. Соціально-економічний розвиток України у 2014-2016 рр .

- Особливості культурного розвитку України (1991-2016 рр.). Релігійне життя. Зміни в системі національної освіти. Основні тенденції розвитку науки. Література і мистецтво. Євробачення 2005 і 2016 Розвиток спорту і досягнення українських спортсменів. Чемпіонат Європи з футболу в Україні та Польщі 2012.

При цьому рекомендацій, як саме будуть вивчати ці теми, у навчальних програмах ще немає.

Навчать писати смс і e-mail'и

Зміни торкнулися української мови в школах з викладанням мовами національних меншин. Зазнав кардинальні зміни розділ "Ділова мова" для 10-11 класів. Тепер школярів навчатимуть писати електронні листи і SMS. При цьому в програмах немає згадки, які саме вимоги висуваються до таких переписок. А ось офіційні листи з програми прибрали, тому що документи вже не відповідають життєвим запитам.

У програмі з української мови для шкіл з російською мовою навчання ввели тему "Мовна поведінка російськомовного патріота". Чітких вказівок, як саме повинен говорити російськомовний патріот, в цій програмі немає.

Беззаконня життя без Бога

Одну з найбільших правок було внесено до програми з літератури. Наприклад, у програмі з української літератури для 9 класу вивчатиметься Біблія в контексті пізнання і засвоєння християнської моралі. А в темі "Біблія в житті Тараса Шевченка" школярам пропонується зробити висновок про "беззаконня життя без Бога і усвідомлення Бога як високий духовний оплот особистості".

Булгакова і Купріна люструвати

Наздогнали новації і програму світової літератури. Звідти виключили вивчення "Собачого серця" Михайла Булгакова, а з програми для додаткового читання прибрали "Гранатовий браслет" Олександра Купріна, "Хлопчика у Христа на ялинці" Федора Достоєвського

На правознавство покличуть поліцейських

Цікаві зміни і програми з правознавства. З нововведень - на практичних заняттях вчителі повинні будуть роз'яснити дітям особливості використання кредитних карток і електронних продажів. А вивчаючи розділ про юридичних спеціальностях, тепер педагогам пропонується запрошувати на уроки патрульних або офіцерів поліції. За їх участю школярі гратимуть у рольову гру "Моделювання ситуації - спілкування з поліцією", - пише видання.

Ви будете здивовані! Шкільні хулігани в дорослому віці мають вищу зарплату і більш задоволені життям - результати дослідження

п’ятниця, 29 березень 2024, 6:52

Дорослі, які у шкільні роки були хуліганами, мають вищу зарплату та більш задоволені своїм життям, ніж ті, хто мав зразкову поведінку. Таких висновків дійшли фахівці Інституту соціальних та економічних дослідників Великої Британії, передають Патріоти У...

Очільник Міністерства культури розповів як збираються покарати Повалій, Лорак та інших зрадників України з артистичного цеху

п’ятниця, 29 березень 2024, 5:58

Вже напрацьовано перелік людей, які можуть підпасти під дію закону, в разі його прийняття, щодо позбавлення високих звань і нагород за підтримку ворога - Росії. Про це сказав т.в.о. міністра культури та інформполітики Ростислав Карандєєв в ефірі телема...