Міжконфесійне протистояння: в УПЦ МП відповіли на петицію про передачу Печерської Лаври Київському патріархату

Прес-служба УПЦ МП вважає, що збір підписів під петицією про передачу Лаври Київському патріархату "розхитує крихкий релігійний мир в Україні".

Києво-Печерська Лавра. Ілюстрація:mesta.kiev.ua

В Українській православній церкві Московського патріархату вважають провокацією збір підписів за передачу Києво-Печерської лаври УПЦ Київського патріархату. Глава Синодального інформаційного відділу УПЦ МП єпископ Климент (Вечеря) вважає, що ця ініціатива спрямована на розпалювання міжконфесійної ворожнечі в Україні, передають Патріоти України з посиланням на прес-службу УПЦ МП.

"Київська міська влада не уповноважена вирішувати, якій Церкві повинна належати Києво-Печерська лавра. Викликає певні сумніви те, хто стоїть за голосами під цією петицією", - говорить єпископ Климент.

На його думку, подібні акції вигідні зовнішнім силам, зацікавленим у підігріванні громадянського конфлікту і дестабілізації в Україні.

"Величезна кількість людей, які щодня відвідують Києво-Печерську лавру, з болем сприймають новини про те, що хтось хоче забрати цю святиню у єдиної на даний момент канонічної Православної Церкви в країні.

На УПЦ знову намагаються навісити наклеп, що вона нібито займає ворожу по відношенню до України позицію. Насправді навпаки: антиукраїнську діяльність ведуть ті, хто запускає такі петиції і тим самим створює грунт для міжрелігійного протистояння в країні ", - підкреслив владика Климент.

Разом з тим, на офіційному сайті Києво-Печерської лаври з'явилося повідомлення, в якому висловлюється думка про те, що "ініціатива деяких політичних сил зі збору підписів про передачу Лаври в юрисдикцію невизнаного Православним світом Київського Патріархату, є провокацією, щоб розхитати в Україні і без того крихкий релігійний мир, відволікаючи тим самим громадськість від справді актуальних проблем ".

При цьому в Лаврі нагадують про те, що "УПЦ ніколи не заявляла про те, що буде вимагати передати під її юрисдикцію Володимирський кафедральний собор, який був кафедральним храмом Київського Митрополита велику частину минулого століття, ні Михайлівський Золотоверхий монастир, ні інші храми".

У Канаді закінчуються терміни візової програми для українських біженців: Що буде далі

четвер, 28 березень 2024, 10:28

Міністр імміграції Канади Марк Міллер заявив, що він не має планів продовжувати екстрену візову програму для українців. Термін її дії закінчується 31 березня, передають Патріоти України. Про це пише видання The Globe and Mail. Програма "Дозвіл на екстр...

Є певна тенденція: Чому українські біженці повертаються з-за кордону - дослідження

четвер, 28 березень 2024, 9:59

Українські біженці повертаються з-за кордону з різних причин. Найчастіше - з емоційних, але є й інші важливі чинники, передають Патріоти України. Як вибір країни та рівень доходів українців впливає їхнє на рішення повернутися до України, РБК-Україна ро...