"Мухи намагатимуться з нами говорити з позиції сили": Тандіт про погрози терористів провести вибори на Донбасі

Навіть якщо терористи проведуть вибори "в односторонньому порядку", їх результати не будуть визнані жодною громадською або міжнародною організацією.

Юрій Тандіт. Фото:uapress.info

Радник глави Служби безпеки України (СБУ) Юрій Тандіт поділився думкою щодо загроз ватажка бойовиків "ДНР" Олександра Захарченко провести "вибори" на Донбасі "в односторонньому порядку", якщо Київ до 14 липня не прийме закон про місцеві вибори, узгоджений з терористами. Про це Тандіт розповів в коментарі виданню Гордон, передають Патріоти України.

"Ці загрози лише підтверджують, що з нами говорять маріонетки, які є ретрансляторами того, що замислюється і реалізовується в Москві. Зрозуміло, що вони, мухи, будуть намагатися з нами говорити з позиції сили, тобто знову нас шантажують, враховуючи наше бажання повернути під контроль наші ж території Донецької та Луганської областей, які тимчасово окуповані.

І вони розуміють, що для нас дуже важливо, щоб в Донецьку і Луганську восторжествувала справедливість, щоб там діяли наші закони, для цього нам необхідно провести вибори. Тому Захарченко і робить такі провокативні заяви", - зазначив він.

За словами Тандіта, навіть якщо терористи проведуть вибори "в односторонньому порядку", їх результати не будуть визнані жодною громадською або міжнародною організацією.

"Зрозуміло, що ці вибори будуть незаконними. Не просто навіть в логіці українського законодавства, вони не будуть підтверджені жодною громадською чи міжнародною організацією", - підкреслив радник глави СБУ.

Тандіт додав, що зараз юристи та експерти готують законопроект про проведення виборів на окупованих територіях Донбасу.

"Ми дійсно зацікавлені як правоохоронні органи спеціального призначення, щоб вибори там проходили. Але те, що готується зараз юристами, експертами, повинно бути правильно сприйнято українським суспільством і пройти через Верховну Раду.

Якого числа це буде відбуватися, я не готовий говорити ... закон про вибори на Донбасі обговорюється, але коли він буде прийматися - не буде це вирішуватися в Донецьку або Москві", - підсумував він.

Як відомо, на проведенні виборів на окупованій частині Донбасу наполягають європейські партнери України. За словами міністра закордонних справ Німеччини Франка-Вальтера Штайнмаєра, офіційний Київ повинен провести голосування до липня поточного року. Він закликав сторони працювати над законом про вибори для Донбасу.

Україна наполягає, що вибори на непідконтрольній Києву частині Донецької і Луганської областей повинні пройти за українським законодавством, після виведення російських військових і озброєння, а також взяття під контроль українською стороною свого кордону, в іншому випадку вони будуть визнані грубим порушенням Мінських угод. З цими умовами не погоджуються сепаратисти і Росія, вимагаючи амністії для бойовиків.

Досі тристороння контактна група в Мінську не досягла ніякого компромісу щодо проведення виборів на окупованій території, а Верховна Рада не прийняла відповідний закон.

Треба мати документальне підтвердження: Ннюанси щодо зміни місця проживання військовозобов'язаними

четвер, 2 травень 2024, 8:30

В Україні з початку повномасштабного вторгнення Росії діє воєнний стан, і військовозобов'язаним тепер не так просто змінити своє місце проживання. Вони не можуть поїхати в інше місце без дозволу керівника ТЦК та СП. А якщо у військовозобов'язаного відб...

"Ти йдеш у формі, а від тебе людина тікає": Воїн розповів про свою роботу у військкоматі

четвер, 2 травень 2024, 8:27

Військовий 65-ї окремої механізованої бригади Іван Гоголь на позивний "Гога", який наразі служить в одному із ТЦК та СП на Івано-Франківщині, пояснив, чому бійці не повинні працювати у військкоматі. Про це він розповів "Суспільному", передають Патріо...