"Ми готові були вести вогонь на ураження": Воронченко під час анексії Криму пропонував застосувати танки - спікер Генштабу

Танки були завантажені на трейлери з боєкомплектом, військові готувалися знищити захоплені адмінбудівлі російських окупантів. Але наказ не прийшов.

Ігор Воронченко. Фото:www.bbc.comПід час окупації Криму в 2014 році нинішній командувач ВМС Ігор Воронченко, який на той час обіймав посаду заступника командувача флотом з берегової оборони, пропонував застосувати проти російського агресора танки. Про це розповів його товариш по службі, спікер Генштабу Владислав Селезньов, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

"Після того, як Гіркін зі своєю бандою захопив Верховну Раду та Раду міністрів Автономної Республіки Крим, Ігор Воронченко звернувся до Міністерства оборони і до командування Військово-морських сил з проханням надати відповідний дозвіл. Танки Т-64Б вже були завантажені на трейлери в 36- й бригаді, був відповідний боєкомплект на борту і ми готові були рушити на цих трейлерах для того, щоб висунути ультиматум бойовикам ... з вимогою скласти зброю і здатися, в іншому випадку ми готові були вести вогонь на ураження", - сказав він.

Як згадує Селезньов, відповідний наказ так і не надійшов, а єдиним наказом було: "Тримайтеся!"

У 2014 році Ігор Воронченко більше трьох днів перебував в полоні у окупантів, але не зрадив присягу українському народу. Зіграв важливу роль у виведенні українських військових із Криму. Після повернення на материкову Україну Воронченко був направлений в зону АТО, де близько семи місяців командував антитерористичними силами в Луганській області.

15 квітня президент Порошенко звільнив командувача ВМС Сергія Гайдука, відставки якого вимагали волонтери.

25 квітня Петро Порошенко призначив Воронченка в. о. командувача ВМС, а 3 липня він був підвищений до звання віце-адмірала та призначений командувачем ВМС.

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...