"Ми не могли боротися з режимом в самій Росії, тому потрібно було допомогти Україні": Добровольці з інших країн розповіли, чому приїхали воювати за український Донбас

Таких добровольців більше тисячі - точніших даних немає навіть у Генштабу ЗСУ.

Ілюстрація:www.postfactum.ks.ua

Вони дуже різні, часом несподівані - росіяни, білоруси, грузини, поляки, шведи та ізраїльтяни. Всі вони воюють за Україну на сході країни. Добровільно. Чому добровольці залишили батьківщину, ризикують життям за свободу іншої країни і що отримують від неї, розповіли самі іноземці в інтерв'ю виданню Новое время, передають Патріоти України.

Біографія Олега Бутусіна ідеально підійшла б якому-небудь прихильникові "русского мира": морський офіцер запасу з Владивостока, православний традиціоналіст, хлібороб, батько десяти дітей, а в минулому - член російського козацтва.

Перебуваючи на Кубані, він сам побачив, як РФ повітрям і залізницею поставляла на Донбас особовий склад, озброєння і боєприпаси для "ДНР- ЛНР". "У цей момент я зрозумів, що не можу не поїхати в Україну, - зізнається доброволец.- Потім дітям було б соромно дивитися в очі".

"Коли я перетнув кордон (український - ред.), було таке враження, що потрапив додому: тут я зустрів стільки прекрасних людей. Друзі, нажиті в Росії за 40 з гаком років, виявилися дешевими", - говорить Бутусін.

І, по-змовницьки посміхаючись, додає: "Повернутися назад я зможу тільки на танках з каральною експедицією. Можу допомогти вішати Путіна".

Підприємець з Великобританії Конрад Камінський кинув налагоджений побут і відправився в Україну воювати проти російського агресора. "У мене були особисті причини, - пояснює він.- Я поляк, народився в Польщі, але мої предки були дуже свідомими українцями: дід і прадід - члени ОУН. Я знав Україну, бував тут".

У Києві Камінський вийшов на добровольчий батальйон Донбас. "Ми, як циганський табір, - воювали всюди, де були найстрашніші події. Всі в різній формі, на легкових машинах, але воювали ми відмінно", - розповів Камінський.

"Коли почався Майдан, всі кричали, що ми з українцями брати по крові, всі підтримували Майдан. А потім їм (членам патріотичного клубу) заплатили, і вони пішли воювати за "ДНР / ЛНР", - згадує росіянка Юлія Толопа.

Росіянка з Кисловодська брала участь в протестах на Майдані, потім майже рік провела на передовій в складі добровольчого батальйону "Айдар".

Доброволець з Білорусі з позивним "Кедр" воювати в Україну приїхав влітку 2014 року з кількома співвітчизниками: примкнули до "Правого сектора" в якості окремої тактичної групи "Білорусь". Наступні два роки Кедр провів в боях, пройшовши Піски, Дебальцеве, зону біля Донецького аеропорту.

Останні кілька місяців лікував в тилу наслідки контузії, але у вересні знову відправиться на передову. У тому, що війна буде, Кедр майже не сумнівається. Вважає, що, незважаючи на всі недоліки, влада в Мінську все ж недостатньо проросійська. Тому, мовляв, російські танки цілком можуть понести "русский мир" в міста на кшталт білоруського Могилева.

Новини про протести на Майдані застали Микиту Макєєва під час відпустки в Таїланді. Рішення поїхати в Україну з'явилося пізніше - коли друзі Макєєва по військово-патріотичному клубу, в тому числі діючі контрактники російських збройних сил, вирушили воювати на Донбас на боці бойовиків.

"Я зрозумів: це вже пряма інтервенція, неоголошена війна, - каже пітерець. - Ми не могли боротися з режимом в самій Росії, тому потрібно було допомогти Україні. І через місяць я вже був тут".

Обов'язкова ідентифікація в дії: Хто із пенсіонерів в Україні ризикує залишитися без виплат

вівторок, 16 квітень 2024, 6:52

Оформлення пенсійних виплат є важливим процесом, що вимагає від одержувачів регулярного підтвердження свого статусу. Про це повідомили в Головному управлінні Пенсійного фонду України у Вінницькій області, передають Патріоти України. Як кажуть чиновники...

Повівся на забаганку малого собі на голову: Американець подарував синові восьминога і незабаром дуже пошкодував про це (відео)

вівторок, 16 квітень 2024, 5:58

Спочатку сім'я з подивом виявила, що замість самця їм продали самку. Трохи згодом Терренс відклала яйця, які виявилися заплідненими. У результаті замість одного восьминога у Кліффордів з'явилося ще 50 штук. Кемерон Кліффорд, 36-річний стоматолог з Окла...