Митрополит Олександр Драбинко розповів, як покійний предстоятель УПЦ Володимир благословив кримінальне подання на Новинського

Релігійна криза в Україні посилюється, але церковна влада у особі митрополита Онуфрія не робить жодних зусиль для покращення ситуації.

Церковна криза досягає "точки кипіння". Ілюстрація: соцмережі

Роль Вадима Новинського і Андрія Деркача в УПЦ МП й житті нині спочилого митрополита Володимира не можна порівнювати. Для Новинського митрополит Володимир - це квітка, але без стовбура і без коріння, він не знав його з початків. Натомість Андрій Деркач весь час допомагав церкві. Про це в інтерв’ю «Укрінформу» розповів митрополит УПЦ МП Олександр Драбинко, повідомляють Патріоти України.

За його словами, саме Деркач зробив подання, з якого почалася справа (щодо спроб відсторонення митрополита Володимира від управління церквою). «Він (Деркач) прийшов до нього (митрополита Володимира) з папкою, в якій було звернення до Генеральної прокуратури про тиск колишньої влади на митрополита Володимира, і запитав: «Ваше Блаженство, я довго вагався - чи подавати, чи не подавати. От як Ви благословите, так і буде: скажете нести в прокуратуру - понесу, не скажете нести - не понесу. Я не знаю, що робити, тому що, в принципі, замішаний і наш православний друг, Вадим Владиславович. «Бог благословить». Митрополит благословив це», - розповів владика Олександр, згадуючи, що було вісім свідків тієї розмови. «Блаженніший сидів у візку, Деркач підійшов, біля нього став навколішки, запитав та отримав відповідь. У мене фотографія є», - сказав владика Олександр.

Передвиборча «гонка» на посаду предстоятеля почалася 2012 року. Але згодом ставку було зроблено на митрополиті Антонієві, який у 2012-2013 позиціонувався як наступник. «Новинський у цей час уже відмовляв владику Павла, щоб той не брав участь у перегонах, на що владика Павел дуже на нього був ображений», - згадує митрополит Драбинко. За його словами, Вадим Новинський вкрай негативно сприймав те, що наступним очільником церкви може стати митрополит Антоній.

Особливо гострою реакція депутата була на рішення Блаженнішого митрополита Володимира укріпити митрополита Антонія, тобто прописати йому окремі повноваження, які фактично майже дублювали предстоятельські. «На що Новінський, прийшовши від владики Павла трохи напідпитку, якщо можна назвати це «трохи», прочитав ці повноваження і каже: «О, оказывается, как в церкви легко рулить», - розповів митрополит Олександр.

Присутнім під час цієї розмови був і Андрій Деркач, який все бачив. «Він був давно в таких, як би, майже родинних зв'язках з митрополитом, зі мною, тобто це людина з вузького кола близьких людей, котрі дуже переживали за те, що відбувається; ми з Блаженнішим вдома в нього були, Володимир батьків його вінчав», - поділився відвертістю речник нині спочилого митрополита Володимира.

«Для Новинського митрополит Володимир - це квітка, але без стовбура і без коріння, він не знав його з початків. Для нього це - так, предстоятель. Але переживань, які ми пережили за десятки років спілкування з митрополитом, у нього не було, він знав його візуально. Для нього сьогодні один предстоятель, це добре, завтра - другий, у такому контексті. Для мене з Деркачем це абсолютно інша людина і абсолютно інші відношення», - сказав митрополит Олександр. За його словами, спонсори у церкві не є постійними, вони міняються. «Спонсори сьогодні одні, завтра інші. Ми такого вже Нусенкіса (Віктор Нусенкіс – бізнесмен, засновник групи «Донецьксталь», його називали найбільшим церковним жертводавцем УПЦ МП, - «Главком» ) пережили, який хотів бути рульовим у церкві. Пам'ятаєте собор, як він у 2009 кричав, що ніколи та ніякої автокефалії не буде. «Это сборище, это не собор», - кричав він. На що почув від митрополита Володимира: «Не забывайтесь, Виктор Леонідович», - розповів Олександр Драбинко.

Нагадаємо, в УПЦ МП через "провальну Хресну Ходу" влітку цього року, "влаштовану та зіпсовану" Новинським, тривають внутрішні суперечки. Більшість парафіян заявляє, в тому числі у соцмережах, що "не залишиться з офіційним Предстоятелем", якщо у можливій ворожнечі він буде на боці "Опоблока".

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...