МЗС України висунуло РФ перші рахунки за війну, розв'язану на Донбасі

За підрахунками юристів на підставі практики Європейського суду з прав людини, загальна сума шкоди, завданої громадянам України Росією, перевищує 100 млрд доларів США.

Україна висунула Росії рахунки за війну. Фото: "Народна Армія"

За дорученням Глави держави Міністерство закордонних справ України передало позов у Міжнародний суд ООН у Гаазі. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на "Народну Армію".

Покарати путінську Росію за всі страшні злочини, скоєні в Криму та на Донбасі, — бажання цілком логічне. Однак слід розуміти, що це хоч і реальний, але тривалий процес. Тож доречно, що в обговоренні українсько-російської війни слово «Гаага» одне з найвживаніших, оскільки наш противник уже давно навоював на Міжнародний кримінальний суд.

Днями за дорученням Президента України Петра Порошенка Міністерство закордонних справ передало позов у Міжнародний суд ООН у Гаазі щодо порушення Росією Конвенції ООН про протидію фінансування тероризму та Конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації. «Росія має заплатити свою ціну за агресію», — наголосив глава держави.

Президент нагадав, що близько 1,7 млн українців — тимчасово переміщені особи. «Ті, хто залишився і в Криму, і на Донбасі, зазнають тортур і переслідувань. Забороняється діяльність Меджлісу кримськотатарського народу та скоюються інші злочини, які не можуть залишатися безкарними», — сказав Петро Порошенко.

Глава Української держави також зазначив, що тримає на контролі й попередні позови проти Російської Федерації в рамках позовів щодо порушення нею міжнародного морського права. Україна ставить питання про притягнення до відповідальності за незаконну конфіскацію Росією українського майна, українських родовищ, захоплення українських платформ, перешкоджання рибальству, завдавання екологічної шкоди та за інші процеси, які спричинили шкоду Україні в анексованому Криму та окупованому Донбасі.

Своєю чергою, команда висококваліфікованих юристів-волонтерів громадського руху «Сила права» розробила стратегію правового захисту інтересів постраждалих від російської агресії громадян. Ідеться про родини загиблих військових і цивільних, поранених бійців і мирних жителів, вимушених переселенців та громадян, які втратили особисте майно.

За підрахунками юристів на підставі практики Європейського суду з прав людини, загальна сума шкоди, завданої громадянам України Росією, перевищує 100 млрд дол. США. Волонтери мають на меті забезпечити безоплатною правовою підтримкою кожного з майже двох мільйонів постраждалих громадян: від підготовки першої заяви до суду та фактичного отримання компенсації від Росії.

Процес отримання компенсації складний і вимагає багато часу та зусиль. Фактичне отримання коштів для першої хвилі заявників може тривати близько трьох років, у подальшому ще довше. Майже рік екс-губернатор Луганської області Ірина Веригіна разом із переселенцем із Криму Андрієм Сенченком, які створили громадський рух «Сила права», збирали докази присутності Росії на Донбасі та в Криму.

— Уже маємо позитивні рішення в кількох судах країни. Це стане підставою для майбутніх міжнародних трибуналів змусити Росію відшкодувати завдані нею збитки громадянам України. Такі судові позови мають подавати всі українці, які постраждали від російських окупантів.

Наприклад, у березні 2016 року суд установив юридичний факт загибелі майора Костишина під час виконання військового обов’язку в місті Авдіївці Донецької області внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України. Це рішення суду дало підставу родині загиблого воїна продовжувати юридичну боротьбу з агресором.

Відповідні рішення було ухвалено й щодо позову Юрія Зятюка, пораненого під час прориву з Іловайського котла в районі села Новокатеринівка Старобешівського району Донецької області, й щодо позову Володимира Сторожука, пораненого в районі населеного пункту Піски.

Відтепер цим шляхом спільно з юридичною командою «Сила права» зможе пройти кожен воїн, який зазнав поранення, або ж родина загиблого військовослужбовця.

Сума постраждалим громадянам на компенсації перевищує 100 млрд дол. Звідки ж брати кошти? Ще на початку війни громадяни РФ володіли кожною десятою компанією в Україні з рейтингу 200 найбільших. А це потенційні «арештанти». І це тільки в Україні. До того ж розмір збитків, завданих українській стороні внаслідок анексії Криму, становить 1,08 трлн грн.

— Те, що наш суд буде визнавати факт агресії РФ, — безперечно, перемога. П’ять рішень уже отримано, іще близько 4 тис. заяв перебуває на розгляді в судах. Якщо Росія відмовиться платити, то є світова практика накладання арешту на майно Росії на території України та ЄС. Сьогодні в нас відкрито юридичні приймальні по всій країні: у Києві, Рівному, Чернівцях, Хмельницькому, Житомирі, Радомишлі, Білій Церкві, Одесі, Черкасах, Кропивницькому, Херсоні, Сумах та Сєвєродонецьку. Із часом вони будуть у кожному обласному центрі.

Юристи переконані: якщо іще два покоління росіян після Путіна платитимуть компенсацію Україні, то вони перестануть мовчати, коли в чергових правителів почнуться проблеми з мізками.

За міліметр від смерті: У Львові вдалося врятувати захисника, у серці якого застряг уламок боєприпасу

субота, 20 квітень 2024, 9:59

У Львові лікарі дістали з серця військового півторасантиметровий уламок ворожого боєприпасу, передають Патріоти України. Як повідомляють у Національному реабілітаційному центрі "Незламні", пацієнтом кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона та Інсти...

Невідомі відкрили вогонь по поліцейських на Вінниччині, один з правоохоронців отримав смертельне поранення

субота, 20 квітень 2024, 9:57

Поліція розшукує осіб, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині - один з них загинув від отриманих травм, передають Патріоти України. Деталі: Відомо, що 20 квітня, близько 2 години ночі у Гайсинському районі Вінницької області працівники поліц...