На Близькому Сході розкопали місто, про котре повідомляли найдавніші рукописи людства (фото, відео)

Місцезнаходження стародавнього міста Елузи розкрив 1700-річний напис.


Стародавнє місто Негев Халуца. (Еміль Ельям, Ізраїль)В Ізраїлі археологи виявили в пустелі Негев напис давньогрецькою мовою, яка допомогла визначити місцезнаходження торгового міста Елузи (Халуц). Про це повідомляє видання The Times of Israel, передають Патріоти України.

Давньогрецький напис, який носить назву "Елуса", давньогрецька назва "Халуца", знайдений на місці Халуци в лютому 2019 р. (Tali Gini, Israel Antiquities Authority)

Відкриття зробила спільна місія археологів з Ізраїлю та Німеччини. При розкопках в національному парку Халуца вони виявили 1700-річний камінь з грецьким написом, що згадує назву «Елуза».

Так називався грецькою древнє торгове місто. На івриті його назва звучить як Халуца. Вчені назвали знахідку вкрай рідкісною. Слово «Елуза» зустрічається в історичних папірусах і на стародавніх картах. Але вперше воно виявлено висіченим на камені.

Це перший археологічний доказ того, що місто Халуца розташовулося саме на місці проведення розкопок. До сих пір виявлені руїни вчені вважали Халуц умовно.

Вхід до підземної системи опалення для давньої лазні в місті Негев Халуца. (Талі Джині, Ізраїль)

Текст містить згадку кількох цезарів. Його датували приблизно 300 роком н.е., тобто напис був зроблений в період правління імператора Діоклетіана.

Елуза була заснована набатеями в кінці IV століття до н.е. Вона була важливим перевалочним пунктом на древньої Дорозі пахощів. Піку свого розвитку місто досяг в візантійський період приблизно в IV-VI століттях нашої ери.

У той період його населяли близько восьми тисяч жителів. До речі, це був єдиний місто в пустелі Негев.

Студенти з Кельнського університету працюють в печі кімнати лазні, яка була розкрита минулого місяця в стародавньому місті Негев Халуца  (Tali Gini, Israel Antiquities Authority)

Відео з висоти польоту дрона:



В Україні військовим заборонять доступ до казино: Зеленський увів у дію рішення РНБО

субота, 20 квітень 2024, 10:30

Президент Володимир Зелеський увів в дію рішення РНБО щодо "Щодо протидії негативним наслідкам функціонування азартних ігор в мережі інтернет". Про це йдеться в указі президента, передають Патріоти України. Президент підписав Указ №234/2024 "Щодо прот...

За міліметр від смерті: У Львові вдалося врятувати захисника, у серці якого застряг уламок боєприпасу

субота, 20 квітень 2024, 9:59

У Львові лікарі дістали з серця військового півторасантиметровий уламок ворожого боєприпасу, передають Патріоти України. Як повідомляють у Національному реабілітаційному центрі "Незламні", пацієнтом кардіохірургів Лікарні Святого Пантелеймона та Інсти...