На зміну собакам-шукачам прийдуть миші-супернюхачі

Біологи мають намір почати створення гризунів-шукачів, які зможуть розпізнавати вибухівку або домішки шкідливих речовин в їжі і воді.

Вчені замінять собак-шукачів мишами-супернюхачами. Фото: pozitiv-news.ru.

Біологи з Міського університету Нью-Йорка створили мишей, що володіють здатністю розпізнавати специфічні запахи. Для цього вчені скористалися методами генетичної інженерії. Результати роботи опубліковані в журналі Cell Reports, повідомляють Патріоти України з посиланням Нескучные новости.

Ніс ссавців містить безліч чутливих нервових клітин, які мають рецепторні молекули, здатні реагувати на летючі речовини. У мишей, так само як і у людей, нейрон має тільки один тип рецептора, при цьому кожен з тисячі цих різних сенсорів зустрічається приблизно в 0,1 відсотка нервових клітин.

Вчені вирішили зрозуміти, як нейрони вибирають рецептори. Для цього в запліднену яйцеклітину тварини вони ввели ген, який відповідає за синтез одного з нюхових рецепторів. До нього було додано додатковий фрагмент ДНК, який кодує флуоресцентний білок і допомагає зрозуміти, чи потрапила впроваджена послідовність всередину нервової клітини. Після декількох спроб дослідники виявили, що ген включається з більшою ймовірністю, коли всередині нейрона присутні чотири або більше число його копій.

В результаті експерименту вченим вдалося отримати мишей зі збільшеним числом нюхових нейронів, що мають впроваджений і чутливий до ацетофенон (володіє солодкуватим запахом, що нагадує жасмин) рецептор.

Таким чином, генетики змогли отримати тварин, чий ніс більш чутливий до певного запаху. Подальші експерименти показали, що миші-супернюхачі здатні розрізнити присутність у воді речовин з неприємним запахом, навіть якщо ті розбавлені в кілька десятків разів.

Біологи мають намір почати створення гризунів-шукачів, які зможуть розпізнавати вибухівку або домішки шкідливих речовин в їжі і воді. У планах також виростити мишей для діагностики хвороб по аналізах.

Природа нюхових рецепторів була розкрита в 1991 році американським біологом Ліндою Бак. У 2004 році за це їй була присуджена Нобелівська премія.

Прощення у Кремля вимолила, але концертів немає: Зрадниця Лоліта бідкається на безгрошів'я після скандальної "голої вечірки"

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:40

Співачка Лоліта, яка не засуджує політику диктатора та продовжує виступати перед окупантами, поскаржилася на проблеми з грошими. . Після участі в скандальній "голій" вечірці Насті Івлєєвої, коли її концерти почали бойкотувати та масово скасовувати, во...

Молода жінка залишилася стала інвалідом після відвідування перукарні. Лікарі у всьому світі б'ють на сполох

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:32

Згідно зі статтею, опублікованою в журналі New England Journal of Medicine цього місяця, 26-річна туніська жінка отримала три гострі травми нирок у період від червня 2020 року до липня 2022-го. У листі, який написали французькі лікарі, йдеться про те, ...