Народна мудрість: Які слова варто сказати другого липня заради "солодкого життя" і кому молитись, аби позбутися образ

Кілька днів у році пов'язані зі святим Зосимою — покровителем бджіл, і всі вони відрізняються прикметами і обрядами для бджолярів.

Ілюстрація: zak.depo.ua

Згідно древнім повір'ям, саме день Зосими був найспекотнішим протягом усього року. Починається дозрівання хлібів. Починали 2 липня косити сіно і заготовляти його на зиму для худоби. Також на Зосиму починали запасати мед бджоли, повідомляють Патріоти України з посиланням наДепо.

У році кілька днів пов'язані зі святим Зосимою — покровителем бджіл, і всі вони відрізняються прикметами і обрядами для бджолярів. Так, на липневого Зосиму бджоли починають мед заносити, стільники заливати, тому пасічники намагалися даремно їх не турбувати. Вони казали: "Роє, гуди, в поля лети, меду неси". На пасіці обов'язково розміщували разом з заселеними вуликами порожні, щоб ніхто, крім самого господаря, не знав, скільки їх насправді: вважати бджіл не можна — переведуться.

Серед бджолярів також були поширені інші звичаї, які намагалися дотримуватися, щоб отримати хороший урожай меду. Багато з них були раціональними або ж нагадували прикмети. Так, намагалися селити синиць під крильцями вуликів, оскільки вони знищують шкідників - це було цілком зрозуміло. Що стосується ритуалів, то, до прикладу, на Зосима в землю закопували глечик з медовухою, вважаючи, що так можна задобрити покровителя бджільництва.

Крім того, 2 липня намагалися помолитися святому Іову, вважаючи, що це допоможе позбавитись наклепів і несправедливої образи.

Прикмети 2 липня:

Якщо бджоли купчасто летять до своїх вуликів — скоро буде дощ.

Бджоли сидять на стінках вуликів — до сильної спеки.

Перед посухою бджоли стають злішими, частіше жалять.

Без Бога не до порога, а без Зосими-Саватія — не до вулика.

Біженці будуть під ковпаком? Україна починає обмін інформацією про рахунки з сотнею країн

четвер, 28 березень 2024, 11:30

У вересні 2024 року між Україною та іншими державами відбудеться перший автоматичний обмін інформацією щодо фінансових рахунків за міжнародним стандартом звітності CRS (Common Reporting Standart), передають Патріоти України. Його запроваджено після ух...

Раніше був на фронті: У Волинському ТЦК розповіли про стан військового, якого ножем поранив цивільний

четвер, 28 березень 2024, 10:56

Працівник ТЦК та СП, якого у Нововолинську під час виконання службових обов'язків вдарив ножем місцевий житель, раніше воював. Про це повідомили на сторінці Волинського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки, передають ...