Народні прикмети: Чому 12 жовтня треба влаштувати застілля і не варто вірити мінливому теплу

12 жовтня відзначають день Маріямни Плакальниці, Феофана Милостивого і Киріака-відлюдника

Ілюстрація: opogode.ua

У церкві 12 жовтня вшановується пам'ять святого Киріака-відлюдника, який став ченцем у віці 18 років, повідомляють Патріоти України з посиланням на Депо.

Прославився Киріак тим, що в 70 років вирішив піти у пустелю, де йому прислужував великий лев. Саме цей лютий звір охороняв Киріака від розбійників, приймав їжу з його рук. Однак той же лев ніколи не смів зачепити тих людей, які приходили до Киріака за порадою або заспокоєнням. Святий помер у віці 109 років в 556 році.

Зазвичай на день Маріямни - сильні тумани, може накрапувати дощ. Говорили, що "Маріямна виткана з туману". Люди аналізували 12 жовтня природні явища і намагалися передбачити за ними погоду.

Ще 12 жовтня - свято мисливців. Була поширена традиція гулянь і полювання на зайця. Цей день завершували застіллями - збиралися в гостях, спілкувалися і веселилися. Слов'яни вірили, що тепло повертається на Феофана. Незважаючи на похмуру погоду, повітря в цей день було дуже теплим. Однак не потрібно було розслаблятися, оскільки в найближчі дні наступало похолодання.

Народні прикмети на 12 жовтня

На небі 12 жовтня зірок багато - осінь буде сухою, а в наступному році збереш багатий урожай

Якщо людина народилася 12 жовтня, то її талісманом є опал

Ввечері або пізно вночі з'являється туман - прикмета, що найближчим часом заморозків не буде

У лісі 12 жовтня пізні гриби з'явилися - сніг теж буде пізно

Свіжий ранковий вітер посилюється в денний час, а до вечора слабшає - за прикметами погода буде ясною

На Феофана багато зірок — до сухої осені

Перший мороз настане пізно — до м'якої зими з мінливою погодою.

Матір зірки серіалу "Слово пацана" вийшла заміж за воїна ЗСУ

вівторок, 16 квітень 2024, 21:16

Зірка скандального російського серіалу "Слово пацана. Кров на асфальті" Микита Кологривий розповів про те, що його мама живе в Україні і навіть вийшла заміж за воїна ЗСУ, передають Патріоти України. В одному з інтерв'ю він зізнався, що підтримує зв'язо...

"Ставтеся з повагою до людей, які своїм життям прикривають ваші дупи": Парамедикиня Пташка звернулася до Ганни Маляр

вівторок, 16 квітень 2024, 20:15

Українська парамедикиня Катерина Поліщук із позивним Пташка 16 квітня розмістила в Instagram відео, у якому звернулася до заступниці міністра оборони України у 2021–2023 роках Ганни Маляр із закликом приїхати до українських захисників на передову, щоб ...