Народні прикмети: Чому четвертого жовтня треба поважати котів і обов'язково сумлінно працювати

У цей день виконували обряди, які дозволяли сподіватися на родючий майбутній рік

У церкві 4 жовтня вшановується пам'ять Кіндрата - одного з 70 апостолів, який проповідував Слово Боже в I столітті на території Афін і носив сан єпископа, повідомляють Патріоти України з посиланням на Депо.

Згідно з переказами, багатьох людей він навернув до християнства, і це викликало ненависть з боку язичників. Одного разу вони напали на Кіндрата і збиралися побити його камінням, але чоловік залишився живий, хоча й опинився у в'язниці, де помер від голоду.

У переказі говориться, що смерть Кіндрата настільки вразила імператора Адріана, що він згодом видав указ, який забороняв судити людину без доказів. Крім цього, в церкві відбуваються молебні на честь пресвітера Андрія і єпископа Іпатія.

4 жовтня зазвичай читали замови, а також виконували обряди, які дозволяли сподіватися на родючий майбутній рік. Говорили, що 4 жовтня потрібно обов'язково працювати, оскільки саме це обіцяє благополуччя, багато грошей найближчим часом. Погода ставала холодніше, а вранці могли бути заморозки. Звечора отоплювали стодоли, біля яких збиралися молотники, співали пісні і розмовляли.

Прийнято було починати роботу опівночі - для цього розводили багаття. Стодолами називали двоповерхові приміщення, які використовувалися для того щоб молоти зерно. Як правило, відокремлювали нижній поверх від верхнього за допомогою настилу. Виривали яму в земляній підлозі, щоб розводити там багаття. Жар в результаті проходив через грати і підсушував снопи.

Працівників 4 жовтня пригощали вівсяною кашею і обов'язково говорили перед їжею: "Молотильщикам - каші горщик, а господареві - хліба ворошок". Увечері господареві необхідно було нагодувати робітників пирогами. Слов'яни вірили, що в нижній половині, під клунею живе вогняний дух, який, за прикметами, міг з'явитися перед пожежею, прийнявши образ чорного кота або людини з пелехатиим чорним волоссям. Важливо було поважати такого духа, оскільки він може влаштувати пожежу.

Народні прикмети на 4 жовтня

Якщо погода 4 жовтня сонячна і тепла, але вітер дме з Північного Сходу або Півночі, то зима буде холодною

Якщо людина народилася 4 жовтня, то її талісманом є цитрин

Різко 4 жовтня похолодало - скоро прийде зима

Багато горіхів, але немає грибів - прикмета, що зима буде сніжною і суворою

Вдень холодно, а вночі стає тепліше - скоро буде негода.

Одному з загиблих було лише 20: За сьогодні в річці Тиса виявили тіла одразу шістьох людей, - журналіст із Закарпаття (фото)

понеділок, 6 травень 2024, 21:31

За сьогодні, 6 травня, в річці Тиса виявили одразу шість тіл потопельників. Про це повідомив журналіст Віталій Глагола, передають Патріоти України. "За інформацією від моїх джерел, 4 тіла було виявлено на українській стороні, 2 тіла на румунській сторо...

Ціна курсу варіюється від 395 до 600 грн: Експрессекретарка Зеленського розпочала власний бізнес

понеділок, 6 травень 2024, 21:05

Колишня прессекретарка президента України Володимира Зеленського та журналістка Юлія Мендель почала новий бізнес. Йдеться про курси для українців під назвою «Освіта за кордоном», зазначено на сайті курсу. Зокрема, за інформацією на сайті, «Освіта за ко...