Народжена двічі: Лікарі дістали дитину із утроби матері, щоб прооперувати та повернути назад (фото)

Унікальну операцію провели у США, щоб врятувати дівчинці життя

Фото: bigpicture

Коли Лінлі Бомер підросте, вона буде відзначати день народження двічі на рік. Це дитина, яка народилася двічі: спочатку лікарі тимчасово дістали її з утроби матері, щоб провести життєво важливу операцію, а через 12 тижнів вона народилася в термін. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на bigpicture.

Коли мешканка Техасу Маргарет Бомер на 16-му тижні вагітності зробила чергове УЗД, лікарі їй сказали, що у дитини пухлину в області куприка. Єдиною надією на порятунок була операція, в ході якої лікарі повинні були розкрити утробу і дістати плід вагою 538 г на 20 хвилин, а потім повернути назад. Шанси у дівчинки були 50/50.

Після операції Маргарет поклали в лікарню на збереження, і дитина успішно розвивався всередині матері ще 12 тижнів до повних 36 тижнів вагітності. Линли Хоуп Бомер народилася вдруге за допомогою кесаревого розтину. При народженні вона важила 2400 р

Маргарет спочатку була шокована результатами обстеження і готувалася до найгіршого. «Вони побачили щось на знімку, увійшов лікар і сказав нам, що з дитиною серйозні проблеми, у нього крижово-куприкова тератома. Це нас страшенно шокувало і налякало, тому що ми не знали, що означає це довге слово і в чому суть діагнозу».

За словами доктора Даррелла Каса, співкеруючого Дитячим ембріональним центром Техасу, тератома - найпоширеніша пухлина у новонароджених, з якою вони стикаються. «Хоча це найпоширеніша пухлина, все-таки вона досить рідко зустрічається», - каже лікар. Причина її розвитку невідома, хоча вона зустрічається у дівчаток в чотири рази частіше, ніж у хлопчиків. Новоутворення буває один раз на 30-70 тисяч дітей.

Іноді лікарі відкладають операцію до народження, але в разі Линли пухлина відбирала у плода кровообіг. «В деяких випадках пухлина перемагає, і серце просто не може більше працювати, настає гостра серцева недостатність, і дитина гине», - пояснює доктор.

У міру зростання пухлини стан дитини погіршувався, і у лікарів не виявилося іншого вибору, крім як діяти. Одним з варіантів було переривання вагітності, але таке рішення було б дуже важко прийняти: спочатку Маргарет була вагітна близнюками, але один з дітей загинув до другого триместру. «У Лінлі було мало шансів. На 23-му тижні пухлина блокувала роботу її серця і загрожувала серцевою недостатністю, тому вибір був між тим, щоб дозволити пухлини заволодіти її організмом, і тим, щоб дати їй шанс вижити. Для нас це було просте рішення: ми хотіли дати їй життя », - каже мати дівчинки.

До того моменту, коли лікарі отримали дозвіл на операцію, Линли було близько 24 тижнів і пухлина була розміром з сам плід. Операція тривала п'ять годин, але, за словами доктора Каса, та частина, яка стосується дитини, триває всього лише близько 20 хвилин. Велику частину часу займає розтин матки. Як тільки хірурги дісталися до дитини, вони підняли його, щоб він висів в повітрі. «По суті, плід виявляється зовні в буквальному сенсі, вся навколоплідної рідини випливає, і це дійсно вражаюче видовище», - каже лікар.

Під час операції серце Лінлі сповільнилося майже до повної зупинки, але її життя підтримував окремий фахівець, поки хірурги вирізали новоутворення. Коли вони зробили все, що могли, лікарі помістили Линли назад в матку і зашили її якомога щільніше. «Це схоже на диво - коли ти можеш розкрити матку, зашити її назад, і все продовжує працювати», - говорить доктор Касс.

Коли Лінлі було вісім днів, у неї була ще одна зустріч з хірургами на операційному столі. Лікарі видалили маленькі фрагменти пухлини, до яких не змогли дістатися в перший раз і які знову почали зростати. Кілька тижнів потому, після повного відновлення, Маргарет дозволили забрати Линли додому. «Це насправді було її другим народженням. Я була готова піти на все ці ризики, щоб дати їй шанс на життя», - говорить щаслива мати.

"Моя ідея набуває видимі обриси": Ганна Маляр у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу

вівторок, 23 квітень 2024, 14:05

Ексзаступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що у Берліні знімає фільм про подвиг українського народу. Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook, передають Патріоти України. «Це все, що поки можна викладати публічно. Один із знімальних д...

Зібрали майже 3,5 млн євро на снаряди для ЗСУ: Відомі українці відповіли листом подяки народу Словаччини (текст)

вівторок, 23 квітень 2024, 13:41

Відомі українські громадські, культурні та інші публічні діячі й лідери думок підписали лист від української громадськості до словацького народу на знак подяки за збір коштів для української армії у Словаччині, повідомляють Патріоти України. У Словаччи...