Наслідки анексії: Туристи-бюджетники та напівпорожні пляжі, як нові реалії Криму - ЗМІ

За даними соцопитувань в РФ, кількість росіян, які планують відпочити в Криму цього літа, становить лише 4%, що на 1 процентний пункт нижче в порівнянні з 2015.

Пляж у Криму. Ілюстрація:photo-ukr.segodnya.ua

За неповних шість місяців поточного року в Криму відпочили 1 мільйон 82 тисячі туристів. Таку цифру днями озвучив міністр курортів і туризму Криму Сергій Стрельбицький. За його даними, це на 24,2% більше, ніж за аналогічний період 2015 року. В даний час, зазначив міністр, санаторії та готелі півострова заповнені на 45%. Про це пише DW, інформують Патріоти України.

Кримська влада розраховує, що в цьому році на півострові відпочинуть близько 6 мільйонів туристів. Хоча ще в квітні глава Криму Сергій Аксьонов озвучував цифру в 7,5 млн чоловік. У 2015 році кількість відпочиваючих на півострові склала 4,5 млн осіб, в 2014-му - 3,6 млн. До анексії Криму щорічно сюди приїжджали від 5 до 6 млн туристів. У переважній більшості - громадяни України, незначну частку становили росіяни і білоруси. За останні два роки українського туриста повністю замінив російський.

Що говорять соцопитування

Певну картину про майбутній турсезон дають недавно оприлюднені результати соцопитування "Левада-центру". Вони свідчать про те, що кількість росіян, які планують відпочити в Криму цього літа, становить лише 4%, що на 1 процентний пункт нижче в порівнянні з 2015-м. У найближчі роки півострів мають намір відвідати 10% жителів Росії. 59% респондентів зовсім не збираються до Криму в доступному для огляду майбутньому.

За даними Всеросійського центру вивчення громадської думки (ВЦИОМ), росіяни називають Крим найпривабливішим місцем відпочинку: 36% опитаних при наявності можливості провели б літо на півострові. Серед тих же, хто збирається покинути під час відпустки свій регіон, кожен десятий відправиться в одне з російських міст (9%), на чорноморське узбережжя Кавказу (8%) або в Крим (8%).

Представники федеральних і кримської влади намагаються всіляко популяризувати Крим. Так, під час квітневої "прямої лінії" президент Володимир Путін заявив, що обов'язково приїде на півострів на відпочинок. А одна з найбільш впізнаваних кримських персон, глава прокуратури Криму Наталя Поклонська в своєму блозі написала, що відпустку разом з родиною провела неподалік від Ялти.

За даними експертів галузі, зараз все більше туристів, що відпочивають в Криму, вибирають пансіонати і санаторії, заздалегідь бронюючи місця. У меншій мірі це стосується приватних міні-готелів. Лише невелика частка відпочивальників припадає на приватний сектор.

Туризму заважає криза і падіння курсу рубля

Світлана володіє квартирою і котеджем в Алушті - одному з найпопулярніших серед жителів і гостей півострова міст південного узбережжя Криму. Щоранку вона приходить до автостанції з табличкою "Житло", щоб запропонувати відпочивальникам приміщення для проживання під час відпочинку. Зараз у неї є кілька вільних місць: "Поки ажіотажу не спостерігається, люди приїжджають в основному на вихідні. Як буде далі, подивимося", - говорить жінка.

Вартість кімнати в приватному секторі, яку Світлана пропонує, для однієї людини, обійдеться в 500 рублів (6,5 євро) на добу, на двох - 800 руб. (11 євро). Через місяць ця ціна підвищиться в середньому на 50%. "До набережної 10 хвилин пішки, місце хороше. Якщо надумаєте - дзвоніть", - говорить Світлана, одночасно простягаючи візитку з телефонами.

По дорозі до набережної Алушти можна зустріти десятки людей з табличками з написами "Здається житло". Нерідко домовласники сидять на стільчиках біля хвірток в очікуванні відпочивальників. Незважаючи на вихідний день, в місті незвично малолюдно. На набережній Алушти є деяке пожвавлення, але говорити про наплив відпочиваючих поки не доводиться. Основний турпотік за традицією очікується в липні-серпні.

Леонід, один з власників приватного міні-готелі під Ялтою, повідомив, що зараз у нього проживають більше відпочиваючих, ніж в середині червня минулого року. У той же час на високий сезон - липень-серпень - місця бронюють вкрай слабо. "В минулому році більшість номерів на цей період вже були зарезервовані, - розповідає Деонід. - Чому зараз така низька активність, можу тільки припустити: позначається криза, падіння курсу рубля, низькі доходи населення".

Платоспроможність відпочивальників падає

За словами Леоніда, останнім часом помітна тенденція, коли туристи воліють знімати кімнати в приватному секторі і самі готувати собі їжу в цілях економії коштів. Наприклад, обід в їдальні в Алушті одній людині обійдеться в 300 рублів (4 євро), в ресторані - в півтора-два рази дорожче.

Давати прогноз на майбутній сезон Леонід не наважується: "У нас було багато броні на період високого сезону, але в останній момент люди стали відмовлятися, напевно, знаходять варіанти дешевше". За висловом власника готелю, на початку літа він спілкувався з партнерами з великих міст Росії, і вони вважають, що Крим в цьому році вже не такий популярний серед росіян, як в минулому.

Господар великого готелю преміум-класу, розташованого недалеко від самого впізнаваного символу Криму "Ластівчиного гнізда" в Ялті просить не називати його імені. За його оцінкою, в порівнянні з минулим роком зростання турпотоку до Криму немає, навпаки, є спад: "Глибини продажів на липень-серпень немає. Готелі заповнені на 25-30 відсотків, санаторії та пансіонати - на 30-35, приватний сектор взагалі відчуває труднощі. Хоча в дешевому сегменті - до 2000 рублів за номер на добу - є стабільне пожвавлення в літні місяці".

Якщо мова йде про санаторії, підтримуваних державою, то там можна побачити іншу картину, продовжує співрозмовник: "Готель, який належить одному з великих банків Росії, зараз має гарне заповнення. Але це завдяки адміністративному ресурсу і бюджету країни".

В одній з кримських турфірм звертають увагу на падіння платоспроможності відпочивальників. "У цьому році туристи стали більш ощадливими, - констатує співробітниця турфірми. - За нашими спостереженнями, середній чек в ресторані впав до 1000 рублів". Співрозмовниця також вказує на зростання цін на надання туристичних послуг, при цьому рівень кримського сервісу давно викликає нарікання з боку туристів. "Одна екскурсія в" Ластівчине гніздо "обійдеться в 1000-1200 рублів. Для сім'ї з трьох-чотирьох чоловік вже буде накладно", - поскаржилася в підсумку дівчина.

Тоня Матвієнко розповіла, чому старша донька з'їхала від неї

неділя, 5 травень 2024, 17:04

Співачка Тоня Матвієнко в інтерв'ю програмі "Ближче до зірок" зізналася, що її старша донька Уляна з'їхалася з хлопцем. Зараз 25-річна Уляна також реалізує себе в режисурі, передають Патріоти України. «Мені її дуже не вистачає, але вона вже доросла дів...

"Вони підтримують також і Путіна": Епіфаній сказав, скільки вірян Московського патріархату лишилося в Україні

неділя, 5 травень 2024, 16:29

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній озвучив відсоток населення України, що досі підтримує діяльність Української православної церкви Московського патріархату. Про це очільник ПЦУ заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода", яке вийшло на Великдень,...