Науковий світ шокований: Зеброва акула навчилася "непорочному" розмноженню

Вчені зафіксували випадок в Австралії, коли самка зебрової акули привела потомство, будучи тривалий час в ізоляції від самця.

Зеброва акула. Фото: nplus1.ru.

Вчені вперше зареєстрували перехід від "звичайного" розмноження до партеногенезу від перебуваючої в неволі зебрової акули, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Партеногенез або "непорочне розмноження" є формою статевого розмноження, при якому ембріон розвивається з жіночої статевої клітини без запліднення. Партеногенез зустрічається, хоча і рідко, у хребетних, але в якості основного способу розмноження його використовують тільки лускаті рептилії.

Факультативний партеногенез зустрічається у таких тварин, як акули, індички і комодські варани. Однак більшість випадків "непорочного розмноження" були описані для самок, які жили в неволі і під час репродуктивного періоду жодного разу не контактували з чоловічими особинами і не розмножувалися звичайним шляхом. Випадки партеногенезу у тварин, які раніше мали статевий контакт з самцями, зустрічаються вкрай рідко.

Особина Stegostoma fasciatum по імені Леоні познайомилася зі своїм партнером в 1999 році в акваріумі в Таунсвіллі, Австралія. За кілька років вони привели на світ більше 20 нащадків, але в 2012 році чоловіка і батька відселили в інший резервуар.

З тих пір Леоні не контактувала з самцями. Однак на початку 2016 року вона раптом народила трьох маленьких акулят. Заінтригована дослідниця Крістін Даджен з Університету Квінсленда в Брісбені, Австралія, і її колеги зайнялися пошуком відповідей.

Вони припускали, що Леоні могла зберігати сперму свого колишнього партнера і використовувати її для запліднення. Але генетичне тестування показало у дітей наявність лише материнської ДНК, що говорить про те, що зачаття було "непорочним".

"І це всього за 12 днів": У Словаччині збір для України наближається до чотирьох мільйонів євро, - ЗМІ

субота, 27 квітень 2024, 15:41

У Словаччині кампанія громадянського збору коштів на допомогу Україні наближається до чотирьох мільйонів євро: люди назбирали великі гроші за 12 днів, в той час як словацький уряд "страйкує" участь у чеській ініціативі щодо допомоги українцям, передают...

Бідолаха почув хруст кісток та закричав від болю: У Туреччині стоматолог вкрутив зубний імплантат у мозок пацієнта

субота, 27 квітень 2024, 15:14

У Туреччині чоловік звернувся до стоматолога із зубним болем, після чого опинився у лікарні, де йому видалили зубний імплантат з порожнини мозку. Про це пише Metro, передають Патріоти України. 40-річний Рамазан Йилмаз звернувся до приватної клініки у Б...