Навіть запах! Вчені зробили нову заяву про те, як впливає кава

Аромат кави допомагає поліпшити виконання аналітичних завдань, серед яких і стандартизованого тесту GMAT для вступників до зарубіжних бізнес-шкіл До такого висновку прийшли фахівці Технологічного інституту Стівенс в США. При цьому, за словами фахівців, цей вплив обумовлено ефектом плацебо, повідомляють Патріоти України.

Близько ста студентів, які пройшли тест GMAT, що складається з 10 питань з алгебри, взяли участь у випробуванні. Вони були розділені на дві групи, в одній з яких - дослідній - добровольці виконували завдання у приміщенні, де панував аромат кави. Виявилося, що ці учасники краще виконували тест, ніж ті, що були в контрольній групі.

Потім вчені провели опитування серед 200 осіб, яким було запропоновано подумати, як різні запахи впливають на діяльність людей. На думку респондентів, аромат кави повинен підвищувати пильність і енергійність, а також збільшувати продуктивність і покращувати виконання різних завдань.

Результати показують, що продуктивність може бути пояснена переконаннями, що тільки запах кави робить людей більш пильними і енергійними. В експерименті джерело кавового запаху не мало кофеїну, а тому фахівці вважають, що отримані при тестуванні результати пояснюються самонавіюванням.

"Справа не тільки в тому, що аромат, подібний каві, допоміг людям краще справлятися з аналітичними завданнями, що було вже цікаво", - каже Адріан Маджар, провідний дослідник проекту. "Але вони також думали, що вони зроблять краще, і ми продемонстрували, що це очікування, принаймні, частково відповідає за їх поліпшену продуктивність". Тобто, запах кави, який не містить кофеїну, має ефект, подібний ефекту вживання кави.

Такий ефект плацебо, за запевненнями вчених, може виявитися корисним в різних сферах життя, в тому числі в бізнесі. Наприклад, можна використовувати слабкий аромат кави для поліпшення продуктивності учнів і співробітників.

Ситуація змінилась: В Україні обвалилися ціни на овоч, який купують усі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:59

В Україні подешевшала картопля. Знову українські виробники картоплі змушені знижувати ціни на свою продукцію, передають Патріоти України з посиланням на East Fruit. За словами ключових гравців ринку, на цьому тижні пропозиція картоплі лишалася високою...

Загроза для врожаю? Синоптикиня розповіла, де в Україні очікувати заморозків у вихідні

п’ятниця, 19 квітень 2024, 16:52

На вихідних, 20 та 21 квітня, у більшості регіонів України очікуються нічні заморозки. Проте вдень температура повітря може піднятися до +18 °C. Про це повідомляє синоптикиня Наталка Діденко, передають Патріоти України. Зазначається, що у більшості об...