Не без "руки Кремля": Релігієзнавець про скандальну заяву голів РПЦ і Ватикану

Один із параграфів підписаної декларації дослівно повторює кремлівський пропагандистський штамп про нібито виключно внутрішній характер "конфлікту в Україні".

Патріарх РПЦ Кирило і Папа Франциск. Фото:ukr.mediaВіце-ректор Українського католицького університету, колишній політв'язень Мирослав Маринович вказує на схожість риторики, що звучала в спільній заяві глави РПЦ патріарха Кирила і Папи Римського Франциска, з пропагандистськими штапмпами, використовуваними Кремлем. Про цю схожість Маринович написав на сайті Української правди, повідомляють Патріоти України.

Для початку релігієзнавець процитував 26-й параграф спільної заяви лідерів церков, який і викликав найбільшу критику на адресу Ватикану.

"Ми сумуємо з приводу ворожнечі в Україні, яка вже забрала чимало жертв, завдала численних ран мирному населенню і призвела до глибокої економічної і гуманітарної кризи в суспільстві. Ми закликаємо всі сторони, задіяні в конфлікті, проявити розсудливість, соціальну солідарність і дієву миротворчість. Закликаємо наші Церкви в Україні працювати для досягнення суспільної злагоди, стримуватися від участі в протистоянні і не підтримувати подальший розвиток конфлікту".

На думку Мариновича, цей параграф був написаний російськими пропагандистами.

"Він дослівно повторює тамтешній пропагандистський штамп про нібито виключно внутрішній характер "конфлікту в Україні". У ньому міститься непрямий натяк на те, що російське православ'я в зоні конфлікту є миролюбним, тоді як "уніати" і "розкольники" підживлюють конфлікт. В будь-якому випадку, саме так цей параграф і буде використаний Москвою в найближчому майбутньому", - вважає фахівець.

"І нарешті, в цьому параграфі немає жодної згадки про очевидну для всього світу причетність Росії до цього конфлікту. Те, що цей пункт пропонував Митрополит Іларіон Алфєєв, - зрозуміло, але що на нього погодилися ватиканські дипломати, і в кінці кінців і Папа - екстраординарно. Природу "українського конфлікту" іще можна було не розуміти влітку 2014 року, але "наївна необізнаність" на початку 2016 року явно обтяжує совість Ватикану", - упевнений Маринович.

На думку експерта, кубинська Декларація Папи Римського і Патріарха Московського є яскравою ілюстрацією відразу декількох речей.

"Безперечною перемогою ФСБ і Кремля з усіма їх слухняними інструментами, до яких я відношу і РПЦ; повною поразкою української державної дипломатії у Ватикані і явною недостатністю там інформаційної служби з боку УГКЦ; безпорадною сліпотою і некомпетентністю ватиканської дипломатії, яку легко задурити миролюбною лексикою; і загрозливою неспроможністю впливових кіл Європи декодувати лукаві формули путінської пропаганди", - робить висновок Маринович.

Стався епілептичний напад: На Закарпатті мобілізований помер дорогою до навчального центру

вівторок, 23 квітень 2024, 12:14

У Закарпатській області військовозобов'язаний помер дорогою до навчального центру через епілептичний напад. Про це повідомив Закарпатський ОТЦК та СП у Facebook, передають Патріоти України. «Висловлюємо співчуття родині та близьким. Сталась трагедія. П...

А ви це знали? Українцям розповіли, як довго потрібно зберігати паперові платіжки за електрику

вівторок, 23 квітень 2024, 11:22

Не виключено, що невдовзі українцям платіжки за комунальні послуги будуть надходити лише в електронному варіанті, передають Патріоти України. Те, що паперові документи потрібно зберігати протягом трьох років, у компанії YASNO назвали «міфом», відзначи...