Не годувати урядово-олігархічну мафію: Лічильник тепла тільки за листопад заощадив мешканцям будинку 42 390 грн

Експерти впевнені: єдиний спосіб захистити громадян від свавілля комунальників - запровадити суворий і прозорий порядок обліку наданих послуг.

Лічильник тепла. Ілюстрація:teplici.com.ua

Підвищення вартості послуг центрального опалення найсильніше вдарило по тих, хто платить за опалювальну житлоплощу. Про це пише видання ФАКТЫ, інформують Патріоти України.

Найбільш неприємним сюрпризом для українців напередодні Нового року стали рахунки за опалення. Так, багато киян отримали платіжки, в яких їм нарахували близько тисячі гривень за опалення двокімнатної квартири.

Але особливо обурило те, що суми в рахунках за однакові квартири в різних будинках могли істотно відрізнятися - бути в два, а то і в три рази більшими. Правда, столичні енергетики визнали: по багатьох домівках, обладнаних лічильниками тепла, були допущені помилки. Їх пообіцяли виправити.

Але головне, що люди раптом реально побачили різницю в сумах при оплаті за лічильником і за тарифом енергокомпанії за житлоплощу. Тим більше що існуюча система розрахунку тарифів вельми недосконала. Уряд намагається її підправити, але експерти впевнені: єдиний спосіб захистити громадян від свавілля комунальників - запровадити суворий і прозорий порядок обліку наданих послуг.

Днями уряд України нарешті оприлюднив прийняту ним ще в жовтні Постанову "Про введення перерахунку вартості послуги централізованого опалення в залежності від температури зовнішнього повітря".

Як пояснює прес-служба Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України, зміни передбачають механізм нарахування споживачам (у яких немає приладів обліку теплової енергії) щомісячної плати за послуги з централізованого опалення з урахуванням відхилення фактичної температури зовнішнього повітря і тривалості опалювального сезону від нормативних показників.

На думку чиновників, такий механізм дозволить уникнути перерахунку плати в кінці опалювального сезону, адже споживачі оплачуватимуть кожен місяць тільки фактично спожиті послуги. Якщо ж підприємство не забезпечить належного надання послуг відповідної якості, плата за тепло буде перерахована.

Правда, не зовсім зрозуміло, хто і як контролюватиме енергетичні компанії при нарахуванні плати за опалення. А механізм контролю з боку кінцевих споживачів і зовсім важко уявити. Можливо, мешканці будинків з центральним опаленням тепер повинні постійно перевіряти температуру «за бортом»?

Але наведені в постанові формули розрахунків настільки специфічні, що простій людині розібратися в них вкрай складно. А ще не ясно, як враховуються добові перепади температури, коли вночі вона опускається до мінус 5, а вдень піднімається до плюс 10? Якихось зрозумілих коментарів від чиновників з цих питань поки немає.

Сьогодні мільйони жителів України запитують: чому вони отримують такі різні рахунки і як знизити свої витрати на опалення? Відповісти на питання видання попросило голову правління Всеукраїнської асоціації з питань енергозбереження Романа Співака.

- Зараз багато киян обурені платіжками, і в першу чергу це ті люди, в чиїх будинках не встановлені теплові лічильники. Настільки різкий стрибок тільки в Києві?

- Суттєве подорожчання вартості опалення відбулося по всій Україні. Його стримували до виборів. А тепер люди повинні платити відразу і багато, але найчастіше через своюї бездіяльність. Тому що вони "лежали на дивані" і говорили, що їх не цікавить, як нараховується плата і в якому обсязі.

Мовляв, ось є жек, так нехай там і думають. І уряд цим користувався, не розповідаючи громадянам, як вони можуть економити, враховуючи і контролюючи споживання енергії. Втім, була одна потужна урядова інформаційна кампанія - реклама субсидій. Тут чиновники постаралися.

- Я правильно розумію, що вартість опалення в кожному населеному пункті встановлюється окремо?

- Так, тарифи затверджує місцева теплопостачальна організація. Розрахунок здійснюється з урахуванням тарифів на газ, які встановлює Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Але виникає питання: чому різниця між тарифами така істотна? В залежності від регіону плата становить від 13 до 26 гривень за квадратний метр опалювальної площі. А все дуже просто: де вищий тариф, там більші втрати енергокомпанії, які вона перекладає на споживачів.

Тому що той, хто не поставив у своїй квартирі лічильник на газ і воду, не встановив домовий прилад обліку тепла, створив ідеальні умови, щоб спритні комунальні бізнесмени "вішали" на нього всі свої втрати і при цьому непогано заробляли. Причому, навіть якщо людина не в змозі самостійно розраховуватися за явно завищеними рахунками, за нього заплатить держава - через субсидії. А гроші з держбюджету підуть в кишені власників приватних енергокомпаній.

- Як людям знизити витрати на опалення? Які є варіанти?

- Перш за все потрібен будинковий лічильник. Але найкраще встановити тепловий вузол. Це лічильник з регулятором на вході. Сам прилад всього лише визначить, скільки будинок витратив тепла, а от регулятор дозволить витрати скоротити, знизивши при необхідності подачу теплоенергії. Ще існує так званий тепловий пункт - складний і дорогий механізм з лічильником, теплообмінниками, циркуляційними насосами. Втім, в старих будинках цей варіант може виявитися нерентабельним.

- І яку економію дає встановлення такого обладнання?

- Дуже істотну. Наведу конкретний приклад. У місті Стрий Львівської області в багатоповерхівці встановлений тепловий лічильник з регулятором. У будинку 30 трикімнатних квартир, 30 двокімнатних і десять однокімнатних, де загальна вартість опалення в листопаді, згідно з показаннями лічильника, склала 27 530 гривень. Розділивши цю суму в залежності від площі квартир, отримуємо наступні платіжки: за трикімнатну квартиру- 478 гривень, за "двійку" - 356 гривень, за однокімнатну - 251 гривня.

А тепер порахуємо, скільки мали б заплатити мешканці цього ж будинку, якби вони не встановили лічильник тепла. Затверджений тариф по місту - 18 гривень 50 копійок за квадратний метр опалювальної площі. Відповідно, за трикімнатну квартиру (65,6 квадратного метра) довелося б платити майже 1 214 гривень, за "двійку" (48,9 квадратного метра) - 905 гривень, за однокімнатну (34,5 квадратного метра) - 638 гривень.

Загальна сума витрат всього будинку за опалення (без лічильника) склала б за листопад 69 920 гривень. Тобто фактично мешканці будинку заощадили 42 390 гривень. І це тільки за один місяць. А якщо порахувати за опалювальний сезон, шість місяців, то економія становить 254 340 гривень.

До речі, коштує будинковий прилад обліку тепла від 22 тисяч гривень. Отже, тих грошей, які люди переплачують за ненадані їм послуги, з лишком вистачає, щоб раз і назавжди вирішити проблему. Підкреслюю, мова йде про переплачену всього за один місяць суму, якої достатньо для обладнання будинку не тільки лічильником, але й гарним тепловим вузлом.

- Але зараз багато українців оформили субсидії ...

- Зрозуміло, що малозабезпечені люди намагаються таким способом економити. Але це не вихід. І в даній ситуації вражає позиція держави. Адже набагато ефективніше використовувати передбачені держбюджетом 38 млрд гривень не на субсидії, а на встановлення приладів обліку тепла.

Це реальна допомога людям, здатна захистити їх від грабежу і безгосподарності комунальників. Наприклад, у тому ж Стрию залишилося ще 136 будинків без теплових лічильників. При вартості приладу в 22 000 гривень загальна сума витрат на їх закупівлю становить 3 млн 607 тис грн (монтажні роботи КП «Стрийтеплоенерго» проводитиме безкоштовно).

Я впевнений, що державних субсидій, які підуть в кишеню місцевих комунальників, повністю вистачило б, щоб профінансувати встановлення теплових лічильників у кожному будинку. І така ситуація по всій Україні. Однак держава продовжує нав'язувати найбільш нераціональну систему соціальної підтримки населення - надання субсидій.

- Чи зобов'язані енергокомпанії безкоштовно встановлювати теплові лічильники? Приміром, у Києві зараз така кампанія проходить. А в інших регіонах щось подібне є чи людям варто розраховувати тільки на себе?

- Скрізь по-різному. Деякі енергокомпанії готові виконувати такі роботи безкоштовно, інші відмовляються. Головна проблема в тому, що немає чіткого посилу від уряду з даного питання. Хоча є багато варіантів вирішення проблеми.

Наприклад, можна закласти кошти на ці роботи в державному або місцевих бюджетах. Або запропонувати програми 50/50, коли половину суми платить держбюджет або муніципалітет, а половину - енергетики або мешканці. Але ніхто про це не думає.

- Зараз уряд намагається впровадити новий порядок нарахування плати за центральне опалення - залежно від температури повітря. Як ви до цього ставитеся?

- Негативно. Це дурниця. Насправді все просто: щоб оплатити фактично отримані послуги, їх потрібно порахувати. А для цього потрібен лічильник. Все інше - чергові спроби уряду не допустити обліку населенням отримуваних послуг і зберегти для енергокомпаній можливість наживатися на споживачах.

Я впевнений, що не повинно бути ніяких встановлених урядом норм споживання. Єдині реальні показники в комунальній сфері - це гігакалорія тепла, кубометр газу і кіловат-година електроенергії.

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...

Мертвий улюбленець лежав у пакеті біля смітника: Киянин вбив собаку колишньої дівчини, щоб помститися

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:00

У Києві 25-річний чоловік побив собаку та задушив його, а потім викинув на смітник. Так він помстився колишній дівчині через розрив стосунків. Про це повідомила пресслужба столичної поліції в п'ятницю, 29 березня, передають Патріоти України.