Не український Донбас? Як на Донеччині страйкували проти радянської влади (відео)

В луганських і донецьких школах не всім розповідали, що в цих регіонах за незалежність України боролися ОУН, армія УНР і місцеві партизанські загони, що виступили проти радянської системи.

Вигляд на терикон бойовиків російських гібридних сил із позиції українських військових на іншому териконі під містом Золоте Луганської області, грудень 2017 року«Донбас ніколи не був україномовним», «На сході завжди схилялися перед радянською владою», «Луганщина і Донеччина живуть російською ідеологією»… Які ще стереотипні фрази ви чули про східний регіон України? Це бачення Донбасу нав’язували роками, і не лише іншим областям, але й самому регіонові. В луганських і донецьких школах не всім розповідали, що в цих регіонах за незалежність України боролися ОУН, армія УНР і місцеві партизанські загони, що виступили проти радянської системи. Що тут були бунти проти колективізації, а десятки донбаських господарів позбавили майна як «куркулів». Радіо Донбас.Реалії зібрало і опублікувало на Facebook 12 матеріалів цього року, які знищують стереотипи, передають Патріоти України.

Факт 1. На Донеччині страйкували проти радянської влади

На Донбасі існувало антирадянське підпілля. Наприклад, одного разу на секретному засіданні Донецького обкому партії розглядали заходи обласного КДБ для «припинення антирадянської діяльності». У 1957 році у Хрестівці (нині окупована, в 1956–2016 роках називалася Кіровське, бойовики досі використовують колишню назву) на комсомольському будівництві загинув шахтар, і його немитого і в спецівці поховали в труні, що була замала. Гроші на поховання адміністрація шахти пропила, і в місті відбулося повстання гідності робітників; щоб придушити цей страйк, до міста стягнули війська.

Факт 2. Батьківщина шістдесятників, дисидентів і творців УНСО

«Любіть Україну, як сонце любіть…». Вірш про любов до України написав Володимир Сосюра, який народився у Дебальцевому. Після війни Сосюру за цей твір назвали «націоналістом» і «продажним бандерівцем».

Співзасновник Української Гельсінської групи, автор вірша «Безсмертя нації – у слові» – Микола Руденко – родом із Луганщини.

Дисидент Анатолій Лупиніс дитячі роки провів на Донеччині. Саме він був ініціатором заснування «Меморіалу» та Української міжпартійної асамблеї (УМА), яка з часом перетворилася на Українську національну асамблею (УНА) і Українську народну самооборону (УНСО) (пізніше з них постала низка сучасних організацій, що користуються назвами УНА, УНСО чи УНА-УНСО – ред.).

Опублікував: evora

Це був фальстарт? У Раді відреагували на скандальне рішення МЗС щодо консульських послуг для чоловіків

середа, 24 квітень 2024, 17:25

Рішення МЗС щодо призупинення надання консульських послуг для чоловіків за кордоном в Раді вважають антиконституційним і таким, що не відповідає ухваленому раніше закону про мобілізацію. Про це в коментарі "РБК-Україна" розповіли джерела в профільному ...

"Жорстоке та безжальне пекло. Слабким там не вижити": Оператори показали відео із розбомблених Кринків на лівому березі Херсонщини

середа, 24 квітень 2024, 16:56

Подружжя фотографів Костянтин і Влада Ліберови опублікували відео знищеного села Кринки на лівому березі Херсонської області, де тримають плацдарм українські військові, передають Патріоти України. Дослівно: "Кринки. Село на півдні України, лівий берег...