Неймовірна історія з війни: Німецький пілот повинен був убити американця, але ... врятував йому життя

Цього просто не могло бути. Але сталося диво: німецький винищувач Франц Штіглер, отримавши наказ наздогнати і знищити пошкоджений американський бомбардувальник, вирішив його проігнорувати. Обидва льотчики мовчали про це протягом сорока років.

Франц Штіґлер і Чарльз Браун / колаж: Gazeta.pl

Це було в грудні 1943 року, коли американський бомбардувальник Boeing B-17 "Літаюча фортеця", який пілотував Чарльз Браун, летів з Німеччини до Великобританії. Він бомбардував Бремен і потрапив під вогонь німецьких зеніток, розповідають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Були пошкоджені гідравлічні системи та електроніка, кулі пошкодили обшивку літака, а температура назовні становила 60 градусів нижче нуля. Оператора хвостового кулемета збуло вбито, ще дев'ять членів екіпажу отримали поранення. До всього цього навігаційні прилади бомбардувальника були знищені і замість того, щоб повертатися, літак летів в глиб ворожої території.

Ці серйозні пошкодження літака побачили німецькі спостерігачі на землі і пілот ВПС Німеччини Франц Штіґлер отримав наказ збити бомбардувальник. Він підняв свій винищувач Messerschmitt Bf 109 і почав переслідувати B-17.

Messerschmitt Bf 109.

Американські пілоти були не в змозі захистити себе - зброя була пошкоджені,а самі вони важко поранені. Коли Штіґле підлетів до B-17, він не міг повірити, що літак в такому жахливому стані, все ще може летіти.

Потім - замість того, щоб добити літак ворога - пілот Люфтваффе порівнявся з ним, щоб мати зоровий контакт з Брауном, який з усіх сил намагався втримати пошкоджену машину.

Штіґлер зрозумів, що американець навіть не знає, в якому напрямку летить. Він показав йому мовою жестів, щоб той змінив напрямок руху, а потім супроводжував до Північного моря, звідки американці щасливо долетіли до Великобританії.

Після посадки Браун розповів командуванню про німця, який врятував життя його екіпажу. І йому заборонили розповідати про це: тривала війна і позитивні емоції щодл ворога зайві.

Зрозуміло, Штіґлер також нікому не сказав про ситуацію - щоб уникнути покарання.

Обидва пілоти пережили війну і лише у 1980-х роках на зустрічі ветеранів Браун вперше розповів про події грудня 1943 року.

Через кілька років. завдяки оголошенням в газетах асоціацій пілотів, він знайшов Штіґлера. Точніше, той знайшов його. У 1989 році Штіґлер зателефонував Брауну і сказав: "Я німецький пілот, якого ви шукаєте". Він розповів подробиці того випадку і Браун упевневнився, що це саме той пілот Messerschmitt Bf 109, якого він шукав. Штіґлер на той час уже мешкав в Канаді.

Незабаром вони зустрілися і стали друзями, регулярно зустрічалися до 2008 року, коли обоє померли.

92-річний Франц Штіґлер і 87-річний Чарльз Браун.

"Я летів поруч з цими хоробрими людьми протягом тривалого часу, і я бачив, як відчайдушно вони намагаються дістатися додому. Я не міг стріляти в них. Це було б так само, як стріляти в людину, яка спускається на парашуті", - розповідав Франц Штіґлер.

Символ незламності українського духу: У Києві з'явився рекордний мурал з Залужним (фото)

четвер, 2 травень 2024, 13:30

У Києві з'явився найбільший мурал, присвячений колишньому Головнокомандувачу Збройних сил України Валерію Залужному, повідомляють Патріоти України. "Ми це зробили! Наш перший і далеко не останній рекорд! Пишаюся тим, що ми робимо і пишаюся тими з ким м...

Бідолашна думала, що допомогла ЗСУ: Студент ошукав жительку Одеси на понад мільйон гривень

четвер, 2 травень 2024, 12:52

Нацполіція повідомила, що викрито шахрая, який під виглядом відомого волонтера ошукав жительку Одеси на понад мільйон гривень. У повідомленні пресслужби відомства йдеться, що у поліцію звернулася 45-річна одеситка, яка втратила на війні рідну людину і ...