Невідома Україна: На Кіровоградщині знайшли метеоритний кратер (фото)

Якби Болтишський метеорит впав на Землю зараз, від України нічого не залишилося.

В Україні знайшли метеоритний кратер. Фото: Фейсбук.

У Кіровоградській області є Болтишський кратер (астроблема), який виник в результаті падіння на землю метеорита. Діаметр кратера - близько 25 км. Час виникнення - від 55 до 170 млн років тому, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Відзначається, що при його падінні в наш час від України нічого не залишилося б.

Джерела не сходяться в думках про час виникнення кратера, цифра коливається від 55 до 170 млн років тому. Середньою цифрою в основному вважають 100 млн років тому, а в списках імпактних структур Землі приводиться цифра в 88 млн років, яка і вважається офіційною.

Дно кратера після його формування було заповнене розплавом, під впливом якого на першому етапі атмосферні опади з кратера випаровувалися і створення кратерного озера почалося лише після охолодження розплаву до 100 ° C і нижче.

Вчені припускають, що Болтишський метеорит (Україна) і Чиксулуб (Мексика) впали на Землю майже одночасно. Планета була вражена відразу, принаймні, двома потужними ударами.

Деякі вчені вважають, що вплив метеоритів призвів до зміни клімату і став причиною масового вимирання видів, включаючи вимирання динозаврів.

Новий скандал: На Закарпатті жінки напали на військових (відео)

п’ятниця, 19 квітень 2024, 19:14

19 квітня на Закарпатті стався черговий конфлікт між місцевими жителями та представниками Територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП). Про ситуацію розповіли у Закарпатському обласному ТЦК, передають Патріоти України. Там ...

В Україні змінюються умови військового обліку: Що тепер чекає на чоловіків

п’ятниця, 19 квітень 2024, 18:56

В Україні відбудуться зміни в умовах військового обліку завдяки новому закону про мобілізацію. Зокрема, чоловіки повинні будуть уточнити свої військово-облікові дані без очікування повістки. Крім того, запрацював єдиний реєстр "Оберіг" - там міститься ...