Одна з найбільших трагедій українського народу: У пам'ять про жертв Голодомору свічки запалять у 32 країнах світу

Голова Інституту національної пам'яті наголосив, що голод, обраний як зброя геноциду, дав Сталіну можливість не тільки забрати життя у мільйонів українців, але вбити тих з них, хто пережили масове вбивство.

Ілюстрація:уніан

У 32 країнах запалять свічки в пам'ять про жертви Голодомору в Україні. Про це повідомляє сайт VIDIA з посиланням на прес-службу Українського інституту національної пам'яті, передають Патріоти України.

"У цьому році національні пам'ятні заходи присвячені людям, які змогли реалізувати себе, незважаючи на травму пережитого в 1932-1933 роках. Результатом Голодомору стали не тільки мільйони вбитих і спорожнілі українські будинки, а й спустошені душі тих, хто пережив 1933-й. Людям боляче було гадати, якими б вони стали, якби не Голодомор, який назавжди ламав їх життя", - йдеться в повідомленні.

"Голод, обраний як зброя геноциду, дав Сталіну можливість не тільки забрати життя у мільйонів українців, але вбити тих з них, хто пережили масове вбивство, - пояснює історик Володимир В'ятрович. - Вбити їх як українців: ті, хто вижили, добровільно позбавлялися власної мови, культури, традицій, переплавляли в безликий "радянський народ". Вбити їх як людей: перетворити в істот, позбавлених почуття гідності, принизити до рівня тваринного існування, а згодом вмонтувати в якості гвинтика в тоталітарну машину".

Однак геноцид зламав не всіх. Серед тих, хто вижили фізично, були і такі, хто не дав знищити себе духовно. Інститут національної пам'яті вибрав серед тисяч видатних українців 15 незламних героїв, щоб особливо вшанувати їх пам'ять в цьому році.

Це - автор Акту проголошення незалежності України в 1991-му Левко Лук'яненко, оперна співачка Євгенія Мірошниченко, дисиденти Іван Світличний і Олекса Тихий, видатна художниця Катерина Білокур, письменники Василь Барка, Олесь Гончар, лікар Нонна Ауска, поет Дмитро Білоус, філософ Микола Руденко, модель Євгенія Сакевич Даллас, творець музеїв Михайло Сікорський, кінодраматург Борис Хандрос, прозаїк Анатолій Дімаров, живописець Опанас Заливаха.

"До 40 років я не хотіла розмовляти на цю болючу для мене тему, - згадувала Євгенія Сакевич Даллас, модель і громадський діяч. - Однак цей душевний біль неможливо було викорінити з мого серця. І я розповідала мою історію друзям ... Люди, незнайомі з історією України, до глибини душі були зворушені".

Як відомо, національні пам'ятні заходи відбудуться в суботу 26 листопада.

О 14:30 вшанування біля Національного меморіалу жертв Голодомору в Києві (вул. Лаврська, 3) за участю свідків Голодомору, Президента України Петра Порошенка, глав українських церков, Прем'єр-міністра та Голови Верховної Ради, представників дипломатичних установ, громадськості.

О 16:00 - загальнонаціональна хвилина мовчання та акція "Запали свічку пам'яті". Закликаємо з настанням темряви запалити і поставити свічку на підвіконня так, щоб її було видно з вулиці - в знак скорботи та пам'яті про мільйони загублених життів наших співвітчизників.

Траурні заходи пройдуть по всій Україні на центральних площах або біля пам'ятних знаків Голодомору, а Світовий конгрес українців цими вихідними організовує вшанування в 32 країнах світу.

Не холодно і не спекотно: На вихідні настане така погода, що трапляється раз на рік - синоптик

субота, 27 квітень 2024, 0:55

На вихідних в Україні очікується чудова весняна погода з комфортною температурою. Про це повідомила синоптик Наталка Діденко на своїй сторінці Facebook. "Вихідними, 27-28 квітня, в Україні буде така погода, яка буває чи не раз на рік", - каже вона. ...

З погляду зрозуміло, що він думає про тих нелюдів: Песик дивом вижив після удару по Дергачах під Харковом (фото)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:52

“Після сьогоднішнього російського “прильоту” по місту Дергачі дивом вижив пес Річард. Авіабомба влучила зовсім поруч. Тваринка не хотіла ні їсти, ні пити. З одного його погляду стане зрозуміло, що він думає про тих нелюдів”, – написав Василенко. В очах...