Особисті дані киян продають навіть елітні ресторани та служби з доставки питної води

ПІБ, точні адреси і навіть код домофона можна купити всього за кілька сотень гривень

Фото: "Вконтакте"

В Україні торгують особистими даними клієнтів банків, страхових компаній, турфірм, елітних ресторанів і бутіків. Буквально за копійки телефони, адреси і навіть коди на парадних українців стають доступними всім бажаючим. В мережі продають бази клієнтів елітних ресторанів і клубів Києва, власників знижкових карток з ПІБ і мобільними номерами, «Базу людей, які розміщували депозити в іноземній валюті та гривнях 1500 контактів», «Базу ВІП-персон, власників VISA голдкарт, власників авто преміум-класу», повідомляють Патріоти України з посиланням на Вести.

Пропонують також бази СТО, які обслуговують «лексуси» та «тойоти», власників квартир і клієнтів відомих банків. Ціни доступні - один з продавців бази з контактами трьох тисяч жителів центру столиці оцінив свій «товар» всього в 210 гривень. За його словами, в базі вказані ПІБ, точні адреси і навіть код домофона в під'їздах.

За словами співрозмовника журналістів, новітньої базою він обзавівся, співпрацюючи з компаніями по доставці питної води додому: «Люди в курсі - вони ж підписують документ про обробку персональних даних, і ніхто не заперечує», - зазначив продавець.

За словами заступника директора з інформнебезпеки IT-компанії IQusion Геннадія Гулака, найчастіше інформація може йти або через зломи хакерів, або ж через звільнених або скривджених співробітників. «Звільнені особи ще деякий час мають доступ до даних компанії. Окремо бази, як правило, не зберігають, так як іноді потрібно проводити великі акції, розсилати СМС. Тому поки звільнений співробітник не заблокований, він легко може все це завантажити собі », - повідомив Гулак.

У той же час один з продавців розповів, що бази продають як самі співробітники магазинів, ресторанів, банків, так і скупники цих баз. «Щоб заробити на них, я, наприклад, маю зв'язки із співробітниками банків, ресторанів, СТО, супермаркетом, навіть фітнес-центром. Вони поповнюють мої бази кожен місяць-два, за це отримують невелику плату. А я ділю на елітні номери і звичайні. Зараз багато колл-центрів, які продають товари по телефону. Вони скуповують бази оптом, за тисячу номерів 2-3 тисячі гривень », - повідомив продавець.

Фініш? Ломаченко задумався над завершенням кар'єри

вівторок, 7 травень 2024, 1:45

Український боксер Василь Ломаченко (18-0, 9 КО) готовий завершити свою професійну кар'єру. Про це 36-річний спортсмен розповів у коментарі Fox Sports, передають Патріоти України. Наступний бій українець проведе за титул IBF у легкій вазі проти австрал...

Почнеться епоха вимирання? Вчені попередили про нову загрозу екологічної катастрофи

вівторок, 7 травень 2024, 0:30

Чисельність багатьох видів джмелів у всьому світі скорочується. Через аномальну спеку їх гнізда перегріваються, внаслідок чого гинуть цілі виводки личинок. Вчені попереджають, що планеті загрожує нова екологічна катастрофа, якщо на Землі повністю зникн...