"Пам’яті загиблим за незалежність України": Ветерани АТО виготовляють унікальні ікони-барельєфи (фото)

Такі ікони вже отримали понад сто родин загиблих

Ікона-барельєф пам'яті загиблих за Україну. Фото: Народна Армія

Вже рік, як у Василькові, що на Київщині, започатковано всеукраїнський проект «Ікона пам’яті загиблим за незалежність України». Ініціатор — відома італійська скульпторка українського походження Олена Карамушка. Вона — творчий автор барельєфа і проекту, а керівник — Олександра Стакан. Кількість волонтерів та ветеранів АТО в майстерні змінна, адже всі працюють у вільний від роботи час. Виготовленням та організацією вручень займаються волонтери та військовослужбовці Васильківщини.

— Ікони вручаємо всім родинам, які втратили на фронті своїх близьких. Олена спеціально прилетіла з Італії та навчила волонтерів всіх тонкощів виготовлення. Цей процес доволі нелегкий. Ікона є унікальним та неповторним витвором. Гроші на матеріал надсилають волонтери та охочі допомогти. Звичайно, нам зручніше, коли допомагають матеріалами. Як то кажуть — з миру по нитці, — розповідає Олександра Стакан.

Ці барельєфи вже отримали понад сто родин загиблих. Волонтери сподіваються, що вони будуть передаватися як родинна цінність від батьків онукам.

— Процес виготовлення досить тривалий, складний та витратний. Загиблих в Україні дуже багато, тому поки що ми не можемо собі дозволити дарувати два барельєфи в одну родину. Зараз вручаємо їх родинам тих воїнів, з моменту загибелі яких минуло не менше року.

У майстерні активно працює ветеран АТО Вадим Волостнов, батько п’ятьох дітей, який проходив службу в батальйоні Кульчицького. Він особисто виготовив 30 барельєфів для сімей побратимів зі своєї частини. Вадим чи не щодня приїздив до майстерні, аби виконати цю роботу. З коштами на матеріали допомогли його товариші.

— Ще ми виготовляли ікони для загиблих із 40-ї та 30-ї бригад. Тож немає єдиного алгоритму вручення. Ми публікуємо бланки заявок у групі, але терміни чітко назвати не можемо. Інколи звертаються самі родичі загиблих або ті, кому вручили, розповідають іншим. Хочемо вшанувати кожного загиблого, бо поки ми пам’ятаємо — вони живі. Тому працюємо над тим, щоб в інших областях були такі майстерні. З’явилися однодумці в Житомирі, Чернігові та багатьох інших містах.

Обрали свій шлях: Скільки церков перейшли до ПЦУ після початку повномасштабного вторгнення

п’ятниця, 3 травень 2024, 14:30

Понад 8 тис. церков УПЦ МП досі діють на території України. Від початку повномасштабного вторгнення їх кількість зменшилася лише на 685 громад. Про це повідомляє "Опендатабот", передають Патріоти України. На початку повномасштабного вторгнення в Украї...

Хлопець у Дніпрі заїхав на АЗС за кавою та раптово став мільйонером (фото)

п’ятниця, 3 травень 2024, 14:01

Ім'я щасливчика – Артем Пісоцький. 17 квітня чоловік заїхав на АЗК за вранішньою кавою і вирішив купити лотерейний білет. "Я часто купую лотерейні білети на заправці. Обрав лотерею "БАГАТСТВО ФАРАОНІВ". У цьому білеті був виграш – 100 гривень, я виріши...