"Панянки вивчали українську мову, щоб читати його": Дослідник розповів про головний секрет популярності Шевченка

Іван Франко називав твори наступників "паперовими квітами Шевченкової поезії.

Багато жінок співчували складній долі великого поета. Ілюстрація: ЖЖ.

Дослідник Олександр Боронь вважає, що розвиток української літератури на десятиліття визначився впливом Тараса Шевченка. Багато письменників залежали від нього. Секрет цього полягав у складній долі поета, передають Патріоти України.

"Загальновідомо, що він геніальний поет. І рівень його поезії настільки орієнтував читачів того часу, що всі визнали його авторитет. Іван Франко називав твори наступників "паперовими квітами Шевченкової поезії", - розповів Олександр Боронь.

Причина першості Шевченка - він був засланий і став уособленням спротиву українського народу, "батьком нації". "Ще за життя Шевченка його "Кобзар" зачитували до дірок. Панянки вивчали українську мову, щоб читати його поезію. Вона мала свій чар. Хоча "Кобзар" тогочасна цензура встигла "почистити", але поширювалась позацензурна поезія", - вважає дослідник.

Поступово творився культ, на який накладались легенди і перекази. "Говорили, що поет не помер і визволить народ з кріпацтва. Потім, що цар дав кріпакам волю тільки через нього. Секрет Шевченка – у позачасовості. Мало поезій переживають свій час. Відкрийте поезію Шевченка – написана ніби зараз. Дивуюся, як написано так узагальнено і містко, що можна будь-коли його читати і це буде накладатися на будь-яку політичну ситуацію", - додає Боронь.

"Захист України" стосується всіх: У Раді ухвалили законопроєкт, за яким хлопців і дівчат не розподілятимуть

четвер, 25 квітень 2024, 8:30

Депутати Верховної Ради більшістю голосів ухвалили в першому читанні законопроєкт №11092, яким пропонують скасувати розподіл у навчанні дисципліни "Захист України" для хлопців і дівчат. "За" проголосували 291 парламентар, передають Патріоти України. Пр...

"Не було практично міста. Його рівняли з землею": Боєць ГУР розповів про прорив до Маріуполя

четвер, 25 квітень 2024, 7:50

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” був командиром однієї із груп, яка відправилася на гелікоптерах до окупованого Маріуполя. Там він приєднався до українських захисників та разом із ними обороняв місто від російських окупантів....