Парадоксальні стосунки: Московські соціологи з'ясовували, як наразі ставляться одне до одного українці та росіяни

Показово, що з часів Помаранчевої революції росіяни ставились до українців гірше, ніж наші. Дякувати, звісно, треба кремлівській пропаганді.

Українці краще ставляться до росіян краще, ніж росіяни до будь-кого. Ілюстрація: ТАСС.

Левада-центр та Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) підготували спільну дослідницьку роботу щодо відношення жителів Росії та України одне до одного. Відношення українців до Росії, за цим даними, поліпшилося; ставлення росіян до сусідньої країни практично не змінилося, передають Патріоти України.
Опитування проводилися в Росії та в Україні з 20 по 26 вересня 2018 року. В Росії було опитано 1600 чоловік у віці старше 18 років, в Україні - 2026.

Українці втомилися від війни

За даними вересневого дослідження, 48% українських респондентів на питання «Як ви в цілому ставитеся зараз до Росії?» Відповіли, що ставляться позитивно. З них 38% сказали «в основному добре», 10% - «дуже добре». Це значно більше, ніж роком раніше (37%). У вересні 2017 роки 30% опитаних охарактеризували своє ставлення до Росії як «в основному добре», 7% - як «дуже добре».

Про погане ставлення до Росії у вересні 2018 року сказали 32% українців, з яких 19% належать «в основному погано», 13% - «дуже погано». У минулому вересні про погане ставлення до Росії сказали 46% українців.

Можна говорити про тренд на зростання лояльності жителів України до Росії, а не просто про одиничні зміни, каже соціолог Левада-центру Карина Піпіа.

Підвищення рівня симпатії українців до Росії безпосередньо пов'язано зі зниженням інтенсивності бойових дій на сході України, вважає керівник українського Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко. За його словами, важливо також розрізняти ставлення до народу і до держави і звертати увагу на те, як саме респондентам задається питання. «До російського народу як до родинного відношення позитивніше. До державі воно більш критичне, особливо після подій 2014 року», - говорить він.

Вересневі соціологічні дані свідчать про те, що конфлікт з Росією став для України чимось рутинним і перейшов в хронічну форму, а гострота сприйняття розбіжностей з Росією спала, вважає керівник відділу соціокультурних досліджень Левада-центру Олексій Левінсон.

Після чотирьох років конфлікту на південному сході країни починається вирівнювання ставлення українців до Росії, вважає український політолог Костянтин Бондаренко. На його думку, тут грає роль загальна втома українців від війни. «Всім зрозуміло, що навіть столітні війни коли-небудь закінчуються», - говорить він. За словами Бондаренко, люди хочуть, щоб конфлікт був вирішений дипломатичним, а не військовим шляхом, що можливо тільки при зміні суспільних відносин.

Почуття образи і «покинутості»

Ставлення росіян до України, за даними соціологів, істотно не змінилося. У вересні 33% російських респондентів повідомили, що позитивно ставляться до сусідньої країни. Це на 1% вище за аналогічний показник у вересні 2017 року. 30% сказали, що відносяться до сусіда «в основному добре», ще 3% - «дуже добре».

Однак переважна більшість росіян - 55% - кажуть про негативне ставлення до України. Це на 2% вище за аналогічний показник роком раніше. 23% респондентів «дуже погано» ставляться до України, 32% - «в основному погано».

Протягом багатьох років спостерігається асиметрія ставлення українців до Росії і росіян до України, констатує керівник відділу соціокультурних досліджень Левада-центру. Причому, за словами Олексія Левінсона, в Росії спостерігається більше негативу не тільки по відношенню до України, але і по відношенню до інших країн колишнього Радянського Союзу. Про це свідчать дослідження ставлення до різних країн СНД. Соціолог передбачає, що це може бути пов'язано з тим, що росіяни сприймають всі країни СНД як ті, що «вчинили зраду» і покинули СРСР. «Я б не сказав, що в даному випадку це специфічно антиукраїнські настрої. Вони, безумовно, присутні і посилені пропагандою, яку вели в період активних бойових дій в Донбасі, але вони тут не головне», - вважає експерт.

Джерело: РБК.ру

Почала задихатися: На Полтавщині біля річки загадково померла дитина

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:28

На Полтавщині виявили тіло 13-річного хлопчика неподалік річки Псел. Поліція розпочала досудове розслідування. Про це повідомила пресслужба поліції регіону, передають Патріоти України. За попередньою інформацією слідства, двоє хлопців 13 та 14 років п...

Чи загрожує депортація з ЄС українським чоловікам - відповідь адвоката

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:59

У деяких країнах ЄС заявили, що сприятимуть поверненню чоловіків призовного віку в Україну. Це сталося після того, як Україна призупинила надання консульських послуг чоловікам від 18 до 60 років. В українському МЗС це рішення назвали питанням справедли...