"Поки чоловіки відводять війська": На службу в армії за контрактом прийнято 1006 жінок за три місяці, - Ірина Фріз

Це майже на 40% більше, ніж за такий самий попередній період

Фото: www.prostir.ua

Народний депутат з фракції БПП Ірина Фріз в рамках проекту по боротьбі з гендерними стереотипами у національній та місцевій політиці України взяла участь у Форумі, який відбувався у Запоріжжі. Там вона заявила, що за неповні три місяці дії наказу № 292 на військову службу за контрактом прийнято 1006 жінок. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на сайт Партії "БПП".

За словами депутата, Форум було присвячено досвіду реалізації гендерних ініціатив у місцевих та регіональних програмах. «Я розповіла про МФО «Рівні можливості» – здобутки за п’ять років існування. За цей час тричі парламент змінився, а МФО продовжує діяти, вирішувати, впливати. Говорили про плани та поточні питання. Ділилася досвідом щодо застосування засобів та механізмів, які ми з колегами МФО використовуємо для того, щоб питання гендерного рівноправ’я були пріоритетними і не вважались чи то лайкою, чи то нікчемною метушнею», – сказала Фріз.

Вона навела приклад реалізації гендерної ініціативи, зокрема із розширенням наказу N292 МО, завдяки якому жінки отримали можливість обіймати ще додатково 63 військові посади в лавах ЗСУ. «Серед них – як бойові, так і небойові посади: водій, інструктор, кулеметник, лаборант, мінометник, навідник, начальник пральні, перекладач, розвідник, стрілець-снайпер, гранатометник, командир бойової машини, командир відділення, старший пекар, стрілець-зенітник тощо. За інформацією Міністерства оборони, за неповні три місяці дії наказу № 292 на військову службу за контрактом прийнято 1006 жінок. Це майже на 40% більше, ніж за попередні три місяці», – відзначила депутат.

Фріз переконана в тому, що пріоритетом МФО на майбутнє є сприяння реалізації Національному плану дій щодо виконання Резолюції ради Безпеки ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека». «Ми беремо активну участь у підготовці до ратифікації та виконання Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству (Стамбульської конвенції). Я закликала учасниць та учасників форуму не зупинятися і не гальмувати свій рух питаннями накшталт – чи можу я це зробити, а діяти. Головне, як на мене, це саме діяти, навіть помиляючись, навіть втрачаючи впевненість, навіть знесилюючись… Маємо йти і діяти, тоді досягнемо результатів. Як у спорті», – підкреслила Ірина Фріз.

Працюють партизани? Російських військових хтось спеціально труїть - у Маріуполі померло 9 осіб, у РФ - ще 5

п’ятниця, 3 травень 2024, 7:45

Наразі спецслужби Росії займаються розслідуванням справи про навмисне отруєння російських військових у Маріуполі, внаслідок чого дев'ять із них померли, про що пише один із російських ресурсів, передають Патріоти України. Зокрема, співрозмовники виданн...

ВМС України поповнили ще двома бойовими одиницями флоту

п’ятниця, 3 травень 2024, 7:15

ВМС України провели церемонію підняття військово-морських прапорів на катерах "Ірпінь" та "Рені", які цього року передали ВМС Естонії. Подія відбулася з нагоди включення катерів до складу національного флоту України.Про це повідомляє ВМС України. Катер...