"Повстання машин": Робот-будівельник може залишити без роботи людей (фото, відео)

​Використання Semi-Automated Mason в декількох штатах США вже призвело до скорочення з роботи сотень будівельників. Машина виявилася дешевшою і продуктивнішою людей-працівників.

Робот-муляр. Скріншот.

З кожним роком на світ з'являється все більше цікавих, а то й відверто неймовірних роботів. Сучасні технології вже «подарували» світу кращого гравця в настільні ігри. Тепер же роботи готуються потіснити людину і на ринку праці. Стартує «повстання машин» на будівництвах усього світу, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

В останні кілька років робототехніка розвивається особливо інтенсивно. За останні роки світ побачило багато цікавих зразків роботів, які вже навчилися ходити, робити прибирання в приміщенні без допомоги людини і навіть бігати лісовими стежками! Безумовно, до повноцінних гуманоїдних роботів ще дуже далеко. Проте, інженери і вчені сталять нові рекорди в області будівництва роботів по інших напрямках. Так, несподівано для всіх величезну популярність отримав робот-будівельник на прізвисько «Сем».

«Сем» зовсім не якийсь термінатор, він навіть не походить на людину. Вся справа в тому, що робот - це просто механізована рука. Втім, слово «просто» щодо «Сема» не дуже коректно. Бо робот несе деяку небезпеку для людей, у будь-якому разі, для окремих груп людей за професійною ознакою точно, а саме для будівельників-мулярів.

Закономірним буде питання про те, чому ж «Сем» небезпечний для будівельників? Вся справа в тому, що робот-муляр приблизно в 6 разів ефективніший середньостатистичного фахівця даного профілю. Він не спізнюється на роботу, здатний працювати цілодобово в будь-яких умовах. Йому також не потрібно платити! Робот майже повністю автоматизований.

Назва робота SAM - це абревіатура від Semi-Automated Mason. Автоматизований муляр був створений компанією Construction Robotics, що базується в Нью-Йорку. Перша модель «Сема» вийшла у світ ще два роки тому. За цей час машина кілька разів допрацьовувалася і поліпшувалася. Все це дозволило їй стати одним з кращих і найбільш перспективних роботів-будівельників на сьогоднішній день. За добу робот створює кладку з трьох тисяч цеглин.

Та контролю з боку людини робот все ще потребує. Однак, використання SAM в декількох штатах США вже призвело до скорочення з роботи сотень будівельників. Машина виявилася дешевшою і продуктивніше людей-працівників. Не так давно SAM почали постачати до Великобританії, що вже викликало невдоволення з боку робітників профспілок.

Суд покарав українця, який скаржився на викрадення, залякування та шантаж з боку ТЦК

субота, 4 травень 2024, 21:45

Українець мав звання рядового, пройшов військово-лікарську комісію і отримав повідомлення про прибуття у військову частину. Однак чоловік замість того, щоб стати до лав ЗСУ, пішов у місцеве відділення Державного бюро розслідування (ДБР), щоб подати ска...

В Україні військові зможуть самі розрахувати свої виплати: Міноборони запустило онлайн-калькулятор

субота, 4 травень 2024, 21:30

Міністерство оборони розробило онлайн-калькулятор, за допомогою якого військовослужбовці та їхні родичі зможуть розрахувати їхнє грошове забезпечення залежно від видів виплат. Про це повідомили в пресслужбі оборонного відомства, передають Патріоти Укр...