Прорив в області медицини: Американці виростили людське серце (фотофакт)

Фахівцям вдалося «перепрограмувати» клітини шкіри людини, перетворивши їх в клітини серця.

Американці виростили людське серце. Фото:MASSACHUSETTS GENERAL HOSPITAL.

Науковцям вдалось виростити м’язові тканини серця людини, які реагують на електричні імпульси, і таким чином скорочуються. «Будівельним» матеріалом стали клітини шкіри. Про це повідомило іноземне видання «EurekAlert!», передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Вчені із Массачусетського центрального госпіталю спільно із співробітниками Гарвардської медичної школи змогли виростити м’язові тканини серця людини із клітин шкіри. Для цього вони видаляли з донорського органу клітини, які могли викликати реакцію імунної системи.

Те, що залишилося після таких маніпуляцій, так званий «каркас», заповнили певним типом сумісних клітин. Фахівцям вдалось «перепрограмувати» клітини шкіри людини, перетворивши їх у клітини серця.

На поверхні цього каркасу протягом певного часу вирощували м’язові тканини, які реагували на електричні імпульси та скорочувались/, так як і людське серце. Тобто вчених нарешті вдалось виростити серце із стовбурових клітин.

На думку вчених, такі дослідження допоможуть у створенні та вдосконаленні технології вирощування сердець із клітин. Це буде вагомий внесок в науку. Така схема дозволить виключити відторгнення трансплантата внаслідок імунної відповіді організму реципієнта, що нерідко спостерігається при пересадці органу іншої людини.

Айтішниця поскаржилась, що роботодавець відхилив її кандидатуру через те, що вона... з Харкова

неділя, 5 травень 2024, 22:50

UI/UX дизайнерка Марина Стульнікова з Харкова розповіла як зіткнулася з відмовою від роботодавця через свою локацію. За її словами, їй уперше відмовили з такої причини. Після цього дизайнерка всюди прибрала позначку про свою локацію в Харкові, передают...

"Добре, що став на міну": Мати російського окупанта зраділа, що син повернувся з фронту інвалідом

неділя, 5 травень 2024, 21:30

Російський окупант Олексій Воронін пішов вбивати українців через борги і кредити. Додому загарбник повернувся без кінцівки, але радіє, що отримав мільйони компенсації та купив квартиру. Історію "трьохсотого" окупанта розповів Юрій Бутусов, передають Па...