"Прийдеш на мою землю зі зброєю - кадик рвати буду голими руками": Найяскравіші цитати з прес-конференції Надії Савченко

Для мене це - війна, як би її не називали АТО. Ворог - Росія, російський солдат, людина зі зброєю, який прийшов убити мене, тому я буду стріляти у відповідь", - наголосила депутат.

Надія Савченко під час прес-конференції. Фотоwww.unian.ua

Звільнена з дворічного російського полону боєць АТО і народний депутат Надія Савченко 27 травня дала прес-конференцію в палаці "Україна". Савченко розповіла подробиці свого викрадення, полону і повернення в Україну, розповіла про своє бачення російсько-українського конфлікту і відповіла на запитання журналістів щодо можливості свого балотування в президенти. Крім того, вона заспівала гімн України разом зі своїми побратимами і дала пораду президенту Росії Володимиру Путіну. Обозреватель пропонує читачам добірку найбільш гучних і резонансних заяв льотчиці, зазначають Патріоти України.

"Путін, відчепися від України!"

Надія Савченко закликала російського президента Володимира Путіна припинити свою агресію по відношенню до України.

"Відчепись від України! Відчепись від кожної країни, до якої ти причепився! Залиш собі своє царство, не муч своїх людей, не знущайся над росіянами", - сказала депутат.

"Два життя не проживеш, здохнеш все одно. І ми всі помремо. Тому, живи гідно, як людина, і перестань не давати жити іншим", - підкреслила Савченко.

"Це російсько-українська війна, це не громадянська війна"

"Це російсько-українська війна, це не громадянська війна. По-перше, війна завжди починається, коли є хлопці, які хочуть постріляти. Я не скажу, що у нас вже воює весь народ з усім народом, але якась частина їх ( російського. - ред.) народу прийшла воювати на нашу землю. Тому я пішла захищати свою землю", - сказала Савченко.

"Для мене це - війна, як би її не називали АТО. Ворог - Росія. Є противники, яких запаморочила Росія. Це ті, кого називають сепаратистами або ополченцями. А є ворог - Росія, російський солдат, людина зі зброєю, який прийшов убити мене, тому я буду стріляти у відповідь", - додала депутат.

Савченко також пояснила, чому влада називає те, що відбувається на сході України антитерористичною операцією.

"Є слова, які лякають людей. Людей лякає слово війна. Тому хтось думає, що якщо війну не назвати війною, наприклад операцією, або місією, або святом - то від цього нічого не зміниться. Війна так і залишиться війною. Просто війні ще надають різний зміст. є війна свята, а є не свята. Це все філософія, і кожен її відчуває сам. Якщо хочеш зрозуміти філософію війни, пряма тобі порада - йди в добровольчий батальйон, в армію - і спробуй", - заявила вона.

"Назви дають політики і ЗМІ, вони це поширюють. Вони назвою намагаються виправдати свої дії, намагаючись довести, що вони щось роблять правильно. Наскільки це все правильно? Я собі знаю, а ви, якщо хочете дізнатися, йдіть туди", - резюмувала Савченко.

"Якщо вам треба, щоб я була президентом, я буду"

Савченко готова стати президентом країни, "якщо цього захоче народ".

"Давайте запитаємо так: українці, якщо вам треба, щоб я була президентом, добре, я буду президентом. Я просто не зовсім ще вірю, що у нас вже люди навчилися голосувати не за гречку", - сказала Савченко.

"Я, чесно кажучи, не скажу, що я хочу ... але якщо треба - я зроблю це, пройду цей шлях і буду працювати з віддачею", - сказала вона.

"У Раді вже два роки "прогули" ставлять"

Народний депутат Надія Савченко обов'язково прийде до Верховної Ради на пленарне засідання 31 травня.

"Я обов'язково піду, це мій робочий день. Мені вже два роки "прогули" ставлять. Я піду, я буду працювати", - сказала Савченко.

За її словами, в першу чергу вона зніме з трибуни Ради плакат зі своїм зображенням, замінивши його на банер зі словами "Свободу всім".

Відповідаючи на питання про свої робочі плани в парламенті, Савченко заявила, що збирається займатися "питаннями армії" у відповідних комісіях і комітетах.

"Буду працювати над зміцненням тилу і боротися з корупцією в армії ... Повірте, як людина військова, я про неї багато знаю", - заявила вона.

"Чи планую я очолити" Батьківщину "?

Надія Савченко заявила, що не претендує на лідерство в очолюваній Юлією Тимошенко партії "Батьківщина".

"Чи планую я очолити "Батьківщину"? У партії "Батьківщина" є глава, лідер. Я планую працювати ефективно. Для цього абсолютно не потрібно очолювати партію. Потрібно буде, так потрібно, ні - то ні. Я можу ефективно працювати і просто її членом", - підкреслила Савченко.

"Була б граната - не попалась би"

Народний депутат не виключила, що якщо б у момент полону у неї була з собою граната, вона не здалася б терористам живою.

"Як Коля (адвокат Микола Полозов - ред.) сказав - не треба було попадатися. Все правильно: була б граната - не попалась би. Блін, не було гранати!", - сказала льотчиця.

"Зайшли посеред ночі, сказали - збирайся з речами"

Савченко заявила, що не знає деталей операції по її звільненню.

"Точно не знаю. Коли мене викрали, вони не сказали, з чиєї доброї волі і за чиїм указом. Мене посадили в машину, надягли мішок на голову, викрали і все. Це було за один день і коли нарешті вирвалася на волю, я скажу вам, що мене теж ні про що не питали", - сказала Савченко.

Вона зазначила, що за нею "зайшли посеред ночі, сказали - збирайся з речами".

"Куди, не сказали, і я не знала, я буду летіти чи їхати кудись в Сибір, Магадан, слідом за Сенцовим і Кольченком чи я буду їхати в Україну", - заявила Савченко.

"Готова говорити з самим чортом"

Народний депутат готова йти на контакт з ким завгодно заради повернення українських політв'язнів з Росії.

"Заради того, щоб вирвати кожного нашого ... готова говорити з самим чортом. Якщо це допоможе. Тому я не виключаю жодних механізмів. Якщо говорять, що треба (домовлятися. - ред.) тільки політично, щоб не йти на контакт з сепаратистами ... Я так не думаю. Я буду йти на контакт з усіма", - сказала вона.

При цьому Савченко зазначила, що можливі переговори з терористами не свідчать про зраду України.

"Це не означає, що я з ними поручкалася, поцілувалася, завтра подружилася - і ми вже зробили Україну навпіл. Ні. Але я буду йти на контакт з людьми, щоб це подіяло", - додала нардеп.

"Якщо буде третя світова війна - то Крим повернеться"

Анексований Росією Крим можна повернути або третьою світовою війною, або за допомогою дипломатичних переговорів і роботою над міжнародним правом, вважає Савченко.

"Війною потрібно було Крим не віддавати. Був момент, коли потрібно було берегти силою нашу землю, але ми його втратили. Чому упустили? Це окреме питання. Ви також маєте право спитати з мене тому, що я була старшим лейтенантом ЗСУ і я повинна була йти і захищати. Тому я пішла воювати на Донбас тому, що не встигла піти до Криму", - заявила вона.

"Я відчувала, що може бути третя світова війна, і це погане відчуття не покинуло мене. Якщо буде третя світова війна - то Крим повернеться. Якщо не з третьої світової, то Крим повернеться роботою над міжнародним правом", - додала депутат.

Також Савченко закликала достукатися до тих, хто анексував Крим або підтримує це рішення. "Як і скільки це (повернення Криму. - Ред.) займе часу, я не знаю. Але обіцяю, що я буду над цим працювати", - резюмувала вона.

"Зараз виборів на Донбасі не може бути"

Надія Савченко вважає, що вибори на Донбасі не можна проводити до тих пір, поки контроль над кордоном з Росією не перейде до українських прикордонників.

"Зараз виборів не може бути, бо не закритий кордон з Росією. Якщо не буде закрито кордон, то ми дообираємося", - підкреслила вона.

Савченко вважає, що ситуацію ускладнює зовнішній вплив на процес переговорів.

"Ворога можна поважати, цього не варто соромитися. Я не скажу, що всі хороші, виродків вистачає всюди. Якби ми були одні, ми б знайшли спільну мову. Дуже багато радників у нас", - зазначила нардеп.

"Буду працювати, щоб були звільнені окуповані території"

Відповідаючи на питання, яким вона бачить можливу стратегію повернення окупованого Донбасу, Савченко сказала:

"На жаль, немає такого рішення, яке завтра все змінить. Я над цим буду працювати, щоб були звільнені окуповані території. Ми будемо шукати шляхи. Поки що я могла просто піти туди і покласти своє життя, відвойовуючи. Це я можу, на це вистачає моїх знань і умінь. Як зробити це з тієї політичної позиції, я не знаю, але навчуся".

Народний депутат вважає за необхідне організувати міжнародний комітет, який займався б питанням окупованих територій.

"Поки я сиділа в тюрмі, мені писали світові політики, з якими ми маємо одне бачення. Я хочу, щоб ми утворили міжнародний комітет, з яким будемо займатися цим питанням", - заявила вона.

"Це один з методів, не означає, що тільки це і більше нічого ... Однак міжнародний комітет з питань звільнення політв'язнів і окупованих територій буде створений", - додала Савченко.

"Будемо йти до миру усіма шляхами, але не за всяку ціну"

Україна повинна прагнути до досягнення миру, але не за всяку ціну, не на шкоду своїм інтересам, вважає нардеп.

Як приклад вона згадала, як їй пропонували співпрацю з російською владою в обмін на свободу.

"Для мене будь-якою ціною це ... Я могла вийти звідти мертвою, але не продатися, не зігнутися, не зламатися. Точно так само я ставлюся і до війни", - сказала Савченко.

Щоб врегулювати військовий конфлікт, зазначила вона, можна йти на компроміс за умови, що він буде розумним. "Війни закінчуються компромісами. Навіть перемоги і повні капітуляції (бувають) тому, що хтось теж пішов на компроміс", - підкреслила нардеп.

"Ми будемо йти до миру усіма шляхами ... Але не за всяку ціну, не ціною зради. Це наша земля, це наша Україна. Гризти її, кусати її, ділити її, знущатися над нею я не дам. Я готова і воювати і миритися. Якщо там готові до цього ж, то тоді ми прийдемо до взаєморозуміння", - сказала Савченко.

"У Росії не всі люди погані"

Савченко радить Україні завжди пам'ятати про небезпечне сусідство з Росією.

"Не можна сказати, що є поганий народ - є погані люди. У Росії не всі люди погані. Просто коли у тебе під боком підлий сусід, потрібно завжди бути готовим до всього", - сказала вона.

Також Савченко зазначила, наскільки пропаганда Кремля змінила свідомість росіян, які сприймають події на міжнародній арені "виключно як протистояння США і Росії".

"Прийдеш на мою землю зі зброєю - кадик рвати буду голими руками"

Українська льотчиця готова поговорити з російським Грушником Євгеном Єрофєєвим про те, що він "на чужій землі вбивав українців".

Вона зазначила: "Вони б хотіли поспілкуватися зі мною і точно так само я б хотіла поспілкуватися з ними. "Ми в'язні. Ми бійці, і нам в принципі є про що поговорити. Якби ми зустрілися, коли нас передавали, то я б їм сказала: "Ви потрапили в таку ж м'ясорубку. Я розумію, але справа в тому, що якщо ще раз прийдеш на мою землю зі зброєю вбивати мій народ - кадик рвати буду голими руками ", - сказала Савченко.

При цьому додала: "А в усьому іншому ми знайдемо спільну мову. Я до нього зі зброєю його народ вбивати не ходила".

Вона не вважає, що військових солдатів можна судити кримінальними судами, тому що "це абсолютно різні речі".

"Вони підтримують також і Путіна": Епіфаній сказав, скільки вірян Московського патріархату лишилося в Україні

неділя, 5 травень 2024, 16:29

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній озвучив відсоток населення України, що досі підтримує діяльність Української православної церкви Московського патріархату. Про це очільник ПЦУ заявив в інтерв'ю "Радіо Свобода", яке вийшло на Великдень,...

Євген Кошовий розповів, чому його донька Варвара навчатиметься в Польщі

неділя, 5 травень 2024, 14:41

Художній керівник і актор студії Квартал 95 Євген Кошовий в інтерв'ю KP розповів, що його старша донька, 16-річна Варвара мріє про велику сцену і тому багато займається вокалом, передають Патріоти України. Кошовий відповів, чому саме Польща імпонує Вар...