Пухнасті переселенці: Осиротілі тварини Донбасу обирають нових друзів (фото)

Щиросердні волонтери і бійці України рятують від жахіття війни беззахисних пухнастиків, кинутих напризволяще в зоні проведення бойових дій.

Пухнастики Донбасу віддають свою любов захисникам України. Фото: "Фейсбук".Підборку фотоматеріалів з сайту Нескучные новости, які присвячені нелегкій долі чотирилапих братів менших, покинутих напризволяще в зоні проведення бойових дій, їх справжній дружбі з захисниками Батьківщини від російської навали та розселенню в нові дома небайдужих волонтерів, пропонують подивитись Патріоти України.

Як пухнастий Донбас розселяється Україною.Це пам'ятник переселенцям, присвячений трагічним подіям 1939 року, коли відбулася депортація населення польського міста Гдині. Людям не дозволили брати із собою нічого, в тому числі тварин. І люди їх залишили. Втомлена скорботна мати, зосереджений старший син і мала, що тягнеться до свого собаки. Той застиг в очікуванні – може зараз його із собою покличуть. Зараз він підскочить, тявкне, замахає хвостом…

Як пухнастий Донбас розселяється Україною.На Донбасі тисячі дівчаток і тисячі собак могли б позувати для цього пам'ятника. І котів, і маленьких хлопчиків. В одних випадках, залишити собаку чи кота в зоні АТО вирішили батьки – щоб доїхати без зайвих турбот, не викупати окреме купе в потязі. Та й квартиру легше зняти без тварини. Чи щоб замість собаки чи кота забрати зайву торбу з речами. Щоб не мати зайвого клопоту.

В інших випадках, кажуть, це було, коли люди терміново полишали зону бойових дій, водії маршруток не дозволяли брати в салон тварин. Особливо великих собак. Інколи їх присипляли, інколи прив'язували до стовпа, щоб за машиною не бігла…

Собаки, коти залишалися просто неба, в розтрощених війною містах. Гинули під обстрілами, від голоду і холоду, підривалися на розтяжках. Порятунок знаходили в атошників: худі ледь живі "приблуди" від'їдалися на бійцівських харчах, ластилися, бавилися, допомагали трохи розслабитися.

Коти в бліндажах взагалі стали необхідністю після того як почалася навала мишей, що знищували речі, їжу та навіть кусали сплячих і поранених. "Сіре військо" так задовбало бійців, що котів вони почали привозити з дому і навіть… викрадати

"Миші дістали так, що наш старлей з Волині мобілізував свого кота на Донбас. Ну і крали інколи. В Попасній є кіт, при магазині мешкає – його за зиму п'ять разів викрадали. Він вже як військових бачить, переходить на інший бік вулиці", - зі сміхом згадує демобілізований піхотинець, киянин Іван Савєльєв.

Як пухнастий Донбас розселяється Україною.Від собак менше користі і більше безладу, проте бійці й їм дають прихист та діляться тушівкою. Але коли це численне кудлате військо почало плодитися і розмножуватися, в бойових підрозділах постало серйозне питання - що робити з "живим уголком". Бо вже заважає.

З такого питання почалася історія однієї з волонтерів, які опікуються не тільки бійцями та місцевими жителями, а й покинутими тваринами, Ольги Голубєвої з Дніпропетровська.

Як пухнастий Донбас розселяється Україною.

Як пухнастий Донбас розселяється Україною.Минулої весни волонтерка повезла генератор бійцям в Піски та побачила на позиціях цуценят. Зовсім маленьких, їхня мама загинула під обстрілами. Одразу забрала трьох, шість залишилися.

- Потім дзвоню питаю, хлопці, вони нам не заважають. Хлопці відповідають, що дуже заважають, всюди повзають. Ми поїхали забрали ще й їх та дорослу німецьку вівчарку – вона контужена була і бійці боялися, що вона щось утне.

Потім до них на позиції вийшов пес, який підірвався на розтяжці, але вижив. І його забрали, прилаштували. Потім ще 13 цуциків з Пісків, собаку з Маріуполя…

Ще в дитинстві маленька Оля тагала додому усіх бездомних кошенят та цуциків, годувала, відмивала та прилаштовувала. За цей рік доросла Оля прилаштувала 28 цуценят, чотирьох дорослих собак, двох кошенят та кішку. Це трикольорове диво привезла в останню поїздку з Авдіївки і вже знайшла їй господаря.

"Буся (саме так її тепер звати) вчепилася в мене в розбитій дев'ятиповерхівці і ніякими силами неможна було її відчепити. Коли я відпустила її в кафе, сподіваючись, що їжа якось її відволіче, воно вже через дві хвилини сиділо в багажнику і демонструвала, що їй зі мною по дорозі, - згадує Ольга. – Потім були блокпости з кішкою на грудях – всі напружені моменти вона х мене не злазила і тільки ближче до Красноармійська заспокоїлася та заснула. Вдома вона з порогу дала Веніаміну (кіт Ольги, - ред) по пиці і показала, що їй тут точно знайдеться місце. Через тиждень стерилізували і вона вже живе в моїй мами".

Як пухнастий Донбас розселяється Україною.Якось Ольга підібрала собаку: їхала в Красноармійськ і побачила як посеред пустої дороги понуро бреде величезний кавказець. "Ми йому сигналимо - нуль реакції. Мабуть з під обстрілів. Забрали до себе в машину, а страшно – величезний собака, хто знає що в нього на умі. Всю дорогу їхала й тряслася. Проте обійшлося, виклали фото і йому дуже швидко знайшовся новий господар".

Ольга розповідає – контужених собак брати додому можна, згодом вони приходять до ладу і тільки інколи починають дивно поводитися: гавкають, бояться звуку пострілів. Нових володарів для своїх донбаських протеже вона знаходить через соцмережі та дніпропетровські ЗМІ.

Чи правда, що водії маршруток не дозволяли вимушеним переселенцям перевозити в салоні тварин Ольга не знає, але згадує про родину, яка залишила в зоні АТО свого собаку – руду Ладу.

"У Пісках живе старенька баба Софія, яка в себе влаштувала імпровізований притулок для тварин. Сама слабка, їй з ними важко, але нікому не хоче віддавати. Ми приїхали їх хоча б простерилізувати, журналісти зробили сюжет і із нами зв'язалася жінка. Тремтячим голосом сказала, що впізнала свою собаку, руденьку Ладу, яку вони вимушено залишили на вулиці. Виїжджали під обстрілами із лежачою бабусею і собаку взяти просто вже просто не могли. Вона дуже хотіла забрати її назад, але бабуся страшно рознервувалася "як я Ладу віддам, ми тут із нею пережили таке страшне. Так і не змогли забрати"

З ГОСПОДАРЕМ НА ДЕМБЕЛЬ

Другий шлях, яким пухнастий Донбас розселяється всією Україною - ротація. Бійці АТО, виходячи на дембель, забирають із собою улюблених собак та котів. Наприклад, розповідає Ольга Голубєва, хлопці з 93 бригади, які брали в неї кошенят з притулку баби Софії, виховали з них мишоловів, а потім забрали їх додому.

Як пухнастий Донбас розселяється Україною.Світлин про те, як бійці забирають із собою бойових друзів (вам може здатися, що це перебільшення, але так воно і є) в інтернеті чимало.

Як пухнастий Донбас розселяється Україною.

Як пухнастий Донбас розселяється Україною.Інколи додому повертається ціла рота з "приданими силами".

Як пухнастий Донбас розселяється Україною.Як повідомлялося раніше, в Донецьку функціонує притулок для бездомних тварин, в якому з 800 тварин було 200 залишених переселенцями. "Мене виховували так, що собака - член сім'ї. Але у кого-то інший принцип. Ось, кинули таксу. Знаєте, як пояснили? "Ми їдемо в Крим, у нас і так багато сумок". Розумієте, як річ!" – розповідає директор "Піфа" Вікторія Васильєва.

Тварин волонтери активно роздають, в тому числі за кордон. Забирають кинутих донецьких собак жителі Франції, Німеччини, наткнувшись на їх фотографії в соцмережах. Так як потяги не ходять, волонтери домовляються з водіями і оплачують перевезення. Такса "майбутніх кримчан" поїхала до Санкт-Петербургу. "Так, до росіян. Мені все одно, для мене немає політики, коли мова про ставлення до тварин", - каже Вікторія.

Інша жителька Донецька пенсіонерка Неллі Володимирувна Ольховська розпродає свої старі речі на блошиному ринку, щоб прогодувати численних котів, яким вона дала прихисток. До війни в Неллі Володимирівни був власний зоомагазин, а біля магазину вона за 400 гривень орендувала приміщення для бездомних котів, яких постійно підкидували їй під магазин містяни. З початком бойових дій її магазин закрився, а на вулицях з'явилися десятки худих кішок і собак

"Іду якось, а біля цистерни з молоком лежить кіт в дорогому нашийнику. Такий виснажений і худий, що навіть не може підняти голову, - згадує Неллі. - Поруч - порожня консервна банка. І ніхто не додумався хлюпнути йому туди молока. Я налила трохи, він жадібно хлебтав, потім трохи пляшку у мене з рук не вибив! Поїв та пішов за мною". Так Неллі стала підбирати котів, викинутих біженцями. Наразі з її сорока вихованців більшість - тварини переселенців. Хтось приніс, з проханням подбати, хтось просто під двері підкинув. Породистих жінка забирає додому, бо в них здоров'я слабке, а інших поселила в великому напівзруйнованому будинку: з чоловіком вони вставили вікна та двері, вигребли сміття, ще й полагодили зруйновану піч, щоб трохи топити взимку.

"У чоловіка раніше була хороша пенсія - 4 тисячі грн, він шахтар, і у мене - 1 200, ми непогано жили, - згадує. - А зараз свої речі на барахолці продаю. Головне, звичайно, харчування онучок. Ми їх нормально годуємо. Ну як нормально ... Молоко, фрукти, звичайно, не кожен день, але картопля, хліб є. Котам кашу варю. Ну а ми з чоловіком вже як-небудь. Можна сказати, що на хлібі і воді. І не те, щоб я до смерті любила котів… Мені просто їх шкода. Мені всіх кинутих шкода".

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...