Питання до Верховної Ради: СБУ дала оцінку скандалу з контрабандою в "Укроборонпромі" за участю сина заступника голови РНБО

Умови для надуживань законодавчо створив парламент. Отже "контрабандисти" діяли у заздалегідь створених "вікнах".

За запчастини для техніки контрабандисти не будуть відповідати? Ілюстрація: УНІАН.

Заступник начальника Головного слідчого управління Служби безпеки України Віталій Маяков заявляє, що на сьогодні до кримінальної відповідальності можна притягнути лише за контрабанду зброї, а у журналістському розслідуванні про оборудки в оборонній сфері йдеться про комплектуючі для ремонту та запчастини. Про це він сказав на засіданні Комітету Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції, на якому розглядалися результати розслідування, проведеного проектом «Наші гроші з Денисом Бігусом», щодо масштабного розкрадання бюджетних коштів в оборонному комплексі, передають Патріоти України.

Під час обговорення питання член комітету, позафракційний народний депутат Володимир Парасюк сказав: «Там йшла мова про те, що деякі запчастини завозились контрабандним методом, потім завищувалися ціни, і продавали для наших підприємств, які займаються обороною. У мене запитання, чи в питанні контрабанди у Служби безпеки України є якась інформація: хто покривав це, хто організовував коридори? Бо це ж не просто так все потрапляло на територію нашої держави».

Він також додав: «Коли ви проводите аналіз документів і бачите, що ціни в десятки разів завищують, це у вас не викликає запитань, що це може бути порушення статті Кримінального кодексу України?».

У відповідь на це заступник начальника Головного слідчого управління СБУ Віталій Маяков зазначив, що на сьогодні контрабанда товарів декриміналізована законодавчо. «До кримінальної відповідальності можна притягнути лише за контрабанду зброї. Контрабанда зброї в даному випадку не вчинялася», - сказав він.

Парасюк, у свою чергу, запитав, чи стосується це БТРів, на що Маяков відповів: «БТРи контрабандою не переміщувалися». «Переміщувалися, якщо вірити журналістському розслідуванню, комплектуючі для ремонту ходової частини, інші запчастини», - додав представник СБУ.

У той же час, він зауважив, що Служба безпеки в ході здійснення контррозвідувального забезпечення оборонного комплексу отримувала інформацію про фінансові порушення. «Відповідно до вимог чинного законодавства, ця інформація у встановленому порядку скеровувалася до органів досудового розслідування відповідно до підслідності. У 2015-2019 роках за матеріалами Служби безпеки іншими правоохоронними органами в цій сфері внесено відомості та розпочато досудове розслідування у 15 кримінальних провадженнях про розкрадання майна і зловживання службовим становищем», - поінформував Маяков.

Джерело: УНІАН

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...