Рецепт справжньої куті від дієтолога Світлани Фус

Про кутю - страву, з якої в Україні починають трапезу в Святий вечір, вперше згадувалося ще на початку XII століття в "Повісті минулих літ".

Справжня кутя. Фото: ZakNEWS.

Справжня кутя повинна бути з пшениці. Класичним рецептом, за яким її готували ще у 12 ст, поділилася на своїй сторінці в Фейсбуці дієтолог Світлана Фус, передають Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Кутя - страва, з якої в Україні починають трапезу в Святий вечір. Про кутю вперше згадують на початку XII століття в літописі "Повість минулих літ".

У старі часи кутю готували найчастіше з пшениці, рідше з ячменю. Спочатку кутю готували з медом. У пізніші часи в кутю стали додавати макове молоко (запарений і розтертий мак), родзинки, а також подрібнені горіхи.

Продукти, з яких готується кутя, мають символічне значення:

- зерно є символом воскреслого життя;

- мед вважається символом здоров`я і благополучного побуту (солодкого життя);

- мак символізує достаток у сім`ї.

Вважають, що чим багатша (тобто смачніша і ситніша) кутя, тим кращими будуть врожай і достаток у сім`ї. Виходячи з цих міркувань, в Україні в переддень Різдва (в Святий вечір) кутю називали багатою і робили її дуже смачною.

Рецепт приготування куті

Продукти, необхідні для приготування пшеничного куті:

-1 склянка зерен пшениці;

-100 г маку;

-100 г ядер волоських горіхів;

-1-3 столові ложки меду;

-100 г родзинок;

На воді з чистих зерен варять звичайну розсипчасту пісну рідку кашу, прохолоджують, підсолоджують за смаком. Окремо розтирають мак до одержання макового молочка, додають мед, все перемішують і додають до пшениці. Якщо каша густа, її можна розбавити охолодженою кип`яченою водою.

Родзинки обдати окропом, воду злити, перебрати, видаляючи плодоніжки. В кінці додають товчені ядра волоських горіхів. Для підсолоджування краще використовувати тільки мед.

Лякаючий прогноз вчених: Пилові бурі стають частішими в Європі, але далі буде гірше

субота, 27 квітень 2024, 6:30

Згідно з даними ООН, піщані та пилові бурі стають "все більш частими та сильними" у багатьох частинах земної кулі. У першу чергу від них страждають пустельні та степові регіони планети. Наприклад, на Великих рівнинах Америки кількість таких подій подво...

Належить до дуже рідкісного типу клинків тисячолітньої давнини: Науковці розгадали загадку "Іспанського Екскалібуру"

субота, 27 квітень 2024, 6:15

Дослідники нарешті розгадали таємницю унікального меча, виявленого в Іспанії три десятки років тому. . Фахівці назвали його «Екскалібур» через розташування, в котрому старовинний клінок був знайдений, бо нагадує кельтську легенду короля Артура. . Ар...