"Розмовляйте українською!": Націоналісти спровокували "мовний" скандал в арабському кафе Києва (фото, відео)

Лідер акції - голова ГО "Націонал-патріотичний рух України" Михайло Ковальчук. Девіз його вчорашньої акції - «Пам'ятай, чужинець, тут господар - Українець!».

Михайло Ковальчук. Фото: Фейсбук.

У Києві кілька десятків націоналістично налаштованих активістів вимагали закриття ресторану ліванської і східної кухні "Linas Сafe" на Бессарабській площі. Про це в Facebook повідомили учасники та очевидці акції, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Ініціатором пікету, який стався 21 травня, був глава "Патріотичного руху України" Михайло Ковальчук. За його словами персонал закладу зажадав подвійної плати за сидячі місця і не користувався українською мовою під час обслуговування.

Як зазначає "Центр інформації з прав людини", націоналісти почали вимагати книгу скарг, після чого у них виникла словесна сутичка з адміністратором закладу, в результаті якої іноземці, серед яких був власник ресторану, напали на них із ножами.

Після цього інциденту Ковальчук на своїй сторінці в Facebook закликав усіх "свідомих українців" піти і змусити власників закрити свій заклад.

На заклик відгукнулося досить багато бажаючих і, скандуючи "Україна понад усе!" і "Смерть ворогам!", вони прийшли до "Linas Сafe", заповнивши собою весь простір ресторану. У ресторані націоналісти тиснули на хлопця за стійкою, вимагаючи говорити українською, а також вимагали надати договір оренди, книгу скарг та інші документи.

До них вийшла дівчина адміністратор, яка намагалася пояснити, що кава за столиком дійсно коштує більше, що книгу скарг вони самі ж і забрали і не весь персонал може говорити українською, оскільки заклад арабський.

Пізніше Ковальчук написав у Facebook, що буде далі домагатися закриття "Linas Сafe", оскільки в закладі постійно порушують права споживачів і не мають документів, що дозволяють його діяльність.

Як зазначив правозахисник, співкоординатор проекту "Без кордонів" Максим Буткевич, ще в 2013 році Ковальчук, як активний член ВО "Свобода" був відомий проявами нетерпимості та провокаціями щодо іноземців.

У свою чергу правозахисниця Марія Томак назвала інцидент "ксенофобським поданням з елементами погроз".

"Якщо люди, які зафіксовані на відео, дійсно стали об'єктом нападу власника кафе з використанням холодної зброї, то це привід для звернення до правоохоронних органів і для реакції останніх. Але не для залякування офіціантів, менеджерів і відвідувачів закладу, ксенофобських висловлювань та погроз вчинити погром", - написала вона в Facebook.Журналіст Василь Крутчак стверджує, що один з учасників акції по блокуванню "Linas Сafe", Ігор Кріворучко, 2 грудня 2011 року поблизу Бессарабської площі в Києві завдав ножові поранення двом жителям АР Крим.

Крім того акція націоналістів викликала осуд серед коментаторів у соцмережі.

"Ти шо - москаль?": Кікбоксер із РФ епічно поскаржився на українців та латишів

п’ятниця, 19 квітень 2024, 23:16

Він поскаржився на те, що у Харкові, де він жив на початку повномасштабного вторгнення армії агресорів в Україну, його ображали через мову. "Нам із дружиною було важко в Європі, де сильна русофобія, там про росіян говорять або погано, або ніяк. Усіх зм...

"Легким движением руки...": З російської фігуристки злетіли штани під час виступу

п’ятниця, 19 квітень 2024, 22:44

З російською фігуристкою Єлизаветою Туктамишевою трапилася курйозна ситуація під час шоу у Владивостоці, повідомляють Патріоти України. Туктамишева з’явилася на льоду у червоному костюмі та розпочала виконувати свій номер під пісню популярної співачки ...