Розстріляна 21 лютого 1942 року: У Києві вшанували пам'ять української поетеси Олени Теліги

В Бабиному Яру окупанти страчували не лише євреїв та військовополонених, але і українських націоналістів за намагання відродити державність. Серед низки розстріляних героїв була і видатна українська поетеса, яка проміняла затишну Прагу на стражденний Київ

Любителі поезії, патріоти, громадські діячі, школярі та небайдужі люди зібралися, щоб вшанувати пам'ять відомої української поетеси та активістки Олени Теліги.

21 лютого у меморіальному сквері Бабин Яр близько 200 людей вшанували пам'ять української письменниці та громадської діячки Олени Теліги, зазначають Патріоти України.

Любителі поезії, патріоти, громадські діячі, школярі та небайдужі люди зібралися, щоб вшанувати пам'ять відомої української поетеси та активістки Олени Теліги.

Як повідомляється, були на заході й військові. У руках тримали плакати з зображеннями Олени та її цитатами. "Життя - це боротьба, а боротьба - це и є справжнє життя," - заявляла революціонерка.

"Олена і її побратими прибули в Київ у жовтні 1941 року, а вже в лютому були розстріляні. Але за цей час їм вдалося зробити неймовірно багато для України. Зазначу, що Олену Телігу попереджали про її можливий арешт, але вона не захотіла виїжджати з Києва. Вона не могла говорити про певні ідеали, яким би сама не слідувала. Тож вона була заарештована, а 21 лютого вбита в Бабиному Яру", - каже перший заступник голови Держкомтелерадіо Богдан Черва.

Науковець додав, що Теліга довго жила у Європі, але талант присвятила Україні та боротьбі Україні за її незалежність.

"Олена Теліга – зразок суспільної поведінки людини, позбавленої комплексів меншовартості й страху. Це те, що зветься справжнім характером. Не випадково вона так часто у своїх поезіях вживала слово грань, яким, з одного боку, означувала чітку межу між добром і злом, своїми і чужими, життям і смертю, а з іншого, вимагала від своїх героїв її переступати, відважитися на вчинок гідний лицаря", - зазначив Червак.

Коли буде Великдень у 2024 році і не можна робити у свято

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:55

Великдень для українців завжди був одним із найголовніших релігійних свят у році. Це перехідне свято, тобто його дата щороку змінюється, передають Патріоти України Коли Великдень 2024 року в Україні та чи зміниться його святкування через перехід на нов...

В Україні банки без пояснення причин блокують рахунки: Що треба знати всім

п’ятниця, 29 березень 2024, 9:48

Українці масово скаржаться на блокування своїх рахунків без пояснення причин. Банки мають право розірвати договір і поставити клієнта перед фактом, повідомивши листом на електронну пошту, передають Патріоти України. Адвокати та деякі суди вважають, що ...