Румунське село потонуло в водах радіоактивного озера (фото)

Жителів села Джамана відселили близько 40 років тому через розробку родовища міді, але деякі мешканці не захотіли їхати.

Затоплене поселення Джамана. Фото: TJournal.

В мережі опубліковано фотографії з невеликого села Джамана в Румунії, яке заливає токсичне озеро, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

В кінці 1970-х більша частина жителів Джамана залишила свої будинки, за що отримали компенсацію від держави. Причиною розселення села стала розробка виявленого на цій території великого родовища міді.

Долину "запечатали" за допомогою греблі, і в її озері почали накопичуватися відходи і шлак. Рівень почервонілої токсичної води продовжує підвищуватися приблизно на метр щороку.

Зо два десятки людей залишилися жити в долині, але і вони змушені поступово переселятися все вище по схилу.

Під водою вже зникли місцеве кладовище і церква, причому її шпиль, за словами місцевих жителів, хотіли знести представники гірничодобувної компанії, незадоволені увагою до долі потонулого у відходах поселення.

У Міноборони України пояснили, як оскаржити висновок ВЛК в досудовому порядку

неділя, 5 травень 2024, 3:25

Обмежено придатні військовозобов'язані і не тільки можуть оскаржити висновок ВЛК через комісії вищого порядку і через суд. Про це йдеться в коментарі директора Департаменту охорони здоров’я міністерства оборони України Оксани Сухорукової в ефірі телема...

"Навіщо демонструвати домашній затишок зараз?": Нардепка Безугла обурилася кількістю пасок в соцмережах, українці відповіли

субота, 4 травень 2024, 23:53

Напередодні Великодня, у суботу, 4 травня, народна депутатка Мар'яна Безугла опублікувала в соцмережі допис із обуренням від великої кількості святкових пасок, які українці напекли та демонстрували на загал. Нардепка написала, що вважає неприйнятним де...