Хіти тижня. Декласування "православної наддержави": Як Росія буде захищати "русский мир", якщо найбільше церков буде в Румунії, - експерт

Московська держава впродовж 600 років тішилася самозваним визначенням про себе як "Третій (і останній) Рим", котрому приречені підкорятися всі православні світу.

Ігар Тишкевіч. Фото: скріншот з відео.

Росія збирається захищати “русский мир” в Україні, у той час як найбільше парафій Російської православної церкви знаходиться у Румунії. Про це в ефірі “Прямого” у ток-шоу “Ехо України” заявив аналітик "Українського інституту майбутнього" Ігар Тишкевіч, передають Патріоти України.

“Що ми маємо на сьогодні? На сьогодні, з точки зору російської церкви, її вплив базується на тому, що вона говорить, що вона сама масова церква у світі. Причому тут дуже цікаво, що підрахунок, якщо піти на сайт РПЦ, він ведеться не по вірних, навіть не по парафіях, а по "зданиям и сооружениям, в которых осуществляются службы". Що це таке? Ви колись бачили яку-небудь капличку на озері, на воді? Це – "здания и сооружения". Або капличка у Верховній Раді – це "здания и сооружения". Це означає, що принаймні будинок Верховної Ради, з точки зору статистики Русской православной церкви, також місце, яке прораховане, яке вбито в статистику.

Але якщо територія колишньої Київської митрополії повертається? Перед початком програми краєм вуха чув, що сперечалися щодо канонічності. Росіяни самі для себе зробили чудовий подарунок, якщо можна сказати. Раніше патріарше послання ХVII сторіччя ніхто не бачив. Був переклад на російську, але він був в закритих архівах. Але, якщо будуємо "русский мир", то ми ж апелюємо, якщо можна так сказати, до "великого наследия правовой науки Российской Федерации". І у вільному доступі одразу і Исторический музей Санкт-Петербурга, и Национальная историческая библиотека Российской Федерации опублікували ці два послання.

Перше послання – воно було до царя. Друге послання – до патріарха. Причому там чорним по білому написано, що дозволяється хіротонізувати, а це означає висвятити або прийняти присягу у митрополита Київського. Але наступний абзац: задля того, щоб заховати старі порядки, в церкві має упоминатися, перш-наперш, Константинопольський патріархат, і ця церква є частиною Константинополя.

Що у вересні зробили? Це послання – і одне, і друге – було відмінено. Це означає, що Константинополь сказав: ну що, хлопці, добре, побавилися, але ця територія моя. І фактично цей кейс не перший. Перший був в 22-24 роках, коли автокефалію отримала польська церква на тих же самих підставах. Тому що тоді Константинопольський патріархат заявив, що оскільки не було передачі, ми забираємо і частині даємо автокефалію. Що ми маємо далі? А далі дуже цікаво.

А якою російська церква стане через 5-10 років? Я не знаю, але можу припустити. Якщо вони говорять про 37 тисяч "зданий и сооружений", якщо на території Російської Федерації, згідно з Росстатом, 16 тисяч парафій, а не "зданий и сооружений", то тут дуже цікаво, що в Румунії – а румуни, перепрошую, не слов’яни – 17 тисяч парафій, плюс тисяча в молдовській церкві.

Якщо Україна з часом підійде до створення більш-менш потужної церкви, то буде біля 16-17 тисяч… На що це впливає? Пам’ятаєте російські ідеологеми "защитники православия" і "русский мир". А яке православ’я РПЦ буде захищати, якщо сама потужна православна церква румунська? Румуни, перепрошую, не слов’яни… А від кого вона в Україні захищає "русский мир"?”

"Згадаймо слова міністра оборони Великої Британії": Згурець оцінив можливе оголошення широкомасштабної мобілізації у РФ

вівторок, 19 березень 2024, 10:00

Директор інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Сергій Згурець зауважив, що якщо у РФ оголосять масштабну мобілізацію, то тільки на початок осені можуть бути сформовані більш-менш боєздатні сили противника. Про це він розповів в етері "Ес...

Тепер "чеських" снарядів може бути значно більше заявлених 800 000: "Допомога на €5 млрд призначена для України, а не розвитку оборонної промисловості ЄС" – Боррель

вівторок, 19 березень 2024, 9:50

Європейський фонд військової допомоги обсягом €5 млрд покликаний підтримувати Україну, тому країни Євросоюзу можуть використовувати його як для замовлення боєприпасів, так і для компенсації їх закупівлі за межами ЄС. Про це заявив Високий представник Є...