Що відомо про вбитого у Африці російського журналіста Орхана Джемаля

У 2000 році Джемаль став одним із засновників Союзу релігійних журналістів, а у 2003 році - одним із засновників Мусульманського союзу журналістів Росії.
Орхан Джемаль. Фото: Ехо Москви.

31 липня у Центральноафриканській республіці вбили відомого російського журналіста Орхана Джемаля. Крім Джемаля, були вбиті режисер Олександр Расторгуєв та оператор Кирило Радченко. За даними ЗМІ, вони знімали в ЦАР документальний проект про роботу ПВК Вагнера, передають Патріоти України.

Орхан Джемаль народився 12 листопада 1966 року у Москві. Його батьком був відомий у Росії ісламський громадський діяч Гейдар Джемаль (помер 5 грудня 2016 року).

У 1984 році Орхан Джемаль вступив до Московського геологорозвідувального інституту імені Серго Орджонікідзе. У 1985 році його призвали в армію, він служив у Мукачівській десантно-штурмової бригади до 1988 року.

Після демобілізаціі продовжив навчання і став працювати на телебаченні спочатку адміністратором, а потім режисером телепрограми Здоров'я. Інститут закінчив у 1990 році і був розподілений на роботу в Якутську АРСР, де працював в Якутгеологіі на посаді начальника загону і заступника начальника партії до 1993 року.

У 1994 році був одним із керівників Атласької картографічної експедиції і очолював загін, який проводив спелеологічну розвідку і об'ємне картування печер і підземних порожнин антропогенного походження.

З 1995 року повернувся в журналістику. Орхан Джемаль працював у газетах "Вечерняя Москва", "Вечерний курьер", "Независимая газета", "Новая газета", "Версия". У "Новой газете" и "Версии" очолював відділ політики.

Джемаль також був оглядачем журналу Русский Newsweek і співпрацював з низкою інших журналів та інтернет-видань. Працював у гарячих точках на Північному Кавказі, у Південній Осетії, Афганістані, Іраку, Лівані, Сирії, Саудівській Аравії.

У 2000 році Джемаль став одним із засновників Союзу релігійних журналістів, а у 2003 році - одним із засновників Мусульманського союзу журналістів Росії.

У 2005 році став засновником і виконавчим директором Агентства журналістських розслідувань Слідчий комітет при Спілці журналістів Росії.

У 2008 році вийшла книга Орхана Джемаля Хроніки п'ятиденної війни, про російсько-грузино-осетинський воєнний конфлікт 2008 року під час якого журналіст супроводжував батальйон Схід, більшість бійців якого були чеченцями.

У Лівії під час битви за Тріполі Орхан Джемаль отримав серйозне поранення в ногу з великокаліберного кулемета. Орхан Джемаль був одружений із журналісткою "Новой газеты" Іриною Гордієнко. Вона повідомила виданню The Bell, що впізнала тіло чоловіка за фотографією. За її словами, з нею зв'язалася представник МЗС РФ Марія Захарова і пообіцяла якнайшвидше повернути тіло в Росію.

Джерело: НВ

У кращих "скрепних традиціях": Уродженець Чечні програв жорстким нокаутом, але його команда побила переможця (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:42

У Відні, Австрія, відбувся вечір боксу, який завершився грандіозним скандалом, повідомляють Патріоти України. У рингу зійшлися уродженець Росії Мансур Ельсаєв (18−1, 16 КО), який виступає під прапором Австрії, і кубинець Карлос Альберто Ламела (8−3, 5 ...

На гомілках була важка плита: У Німеччині знайшли могилу "зомбі" бронзового століття (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:28

Археологи, які ведуть розкопки у Східній Німеччині, виявили могилу віком 4200 років недалеко від Оппіна в Саксонії-Ангальт. У ній був скелет людини, яку вважали зомбі. Ця могила проливає світло на забобони європейців бронзового століття, зазначають Пат...