Щоб зменшити соціальну напругу: Росія таємно визнала паспорти "республік" на Донбасі - розслідування ЗМІ

Розслідування було проведене журналістами російського агентства РБК.

Паспорт "ДНР". Ілюстрація:www.unian.ua

Власники "паспортів" "ДНР" та "ЛНР" можуть користуватися послугами російської залізниці, авіакомпаній і готелів, з'ясували журналісти. Як пише російське агентство РБК, таке визнання стало наслідком неофіційних домовленостей Москви з "владою" так званих республік з "метою знизити соціальну напруженість на Донбасі", передають Патріоти України.

Про те, що за паспортами "Л/ДНР" можна перетнути кордон з Росією і літати внутрішніми рейсами, розповіли журналістам жителі псевдореспублік, джерела в Держдумі РФ і дипломатичних колах, а також офіційно підтвердили в авіакомпанії S7 Airlines. Крім того, в присутності журналіста володар "паспорта" "ДНР" придбав авіаквиток на рейс авіакомпанії «Перемога», пройшов паспортний контроль і здійснив переліт Ростов-на-Дону - Москва, де з цього ж "паспорту" купив квиток на поїзд і оплатив готель. Так, за словами одного з ватажків бойовиків Дениса Пушиліна, "ДНРівські" паспорти дають можливість користуватися послугами всіх російських авіакомпаній - "і S7, і "Аерофлот", і "Ютейр".

Крім того, він уточнив, що в Росію також пропускають автомобілі з номерними знаками "республіки". Можливість користуватися "паспортами" також підтвердили і в верхівці "ЛНР". Відзначається, що зрідка у прикордонників виникають питання до так званих паспортів, «але після дзвінка старшому зміни з'ясовують, що є розпорядження, і пропускають», уточнив Пушилін. Журналістам вдалося дізнатися, що за "документами" маріонеткових "республік" можна не тільки в'їжджати і пересуватися по Росії, але і подавати документи для вступу до російських вузів.

У той же час, за словами ватажка "ДНР" Олександра Захарченка, в Росії також дійсні "свідоцтва і довідки про народження, смерть, зміну імені, шлюб та його розірвання тощо". Як зазначається, журналісти вирішили особисто перевірити, як діють "паспорти" "ДНР" в Росії, спробувавши купити бойовику Олександру Жучковському квиток з Москви в Ростов у "Аерофлоті". Однак експеримент провалився: на стійці авіакомпанії "Аерофлот" перед "ДНРівцем" вибачилися, що не можуть продати квиток по "паспорту" невизнаної республіки.

Однак в той же час, квиток на літак до Москви Жучковський зумів придбати в аеропорту Ростова-на-Дону без попередньої броні і необхідності заповнювати в системі бронювання графу «Громадянство». Так, в присутності журналіста Жучковскій пред'явив "паспорт" ДНР "на стійці продажу квитків в аеропорту, купив квиток, і співробітниця аеропорту зареєструвала його на рейс. Далі він пройшов контроль безпеки і отримав друк на посадковий талон. Квиток був на рейс Ростов - Москва ( Внуково) авіакомпанії «Перемога» (100-процентна дочірня компанія «Аерофлоту»).

"Ані на стійці продажу авіаквитків, ані у співробітників служби безпеки аеропорту подиву паспорт "ДНР" не викликав, про громадянство у Жучковського не поцікавилися. Вимагати додаткові документи для підтвердження особи працівники аеропорту також не стали, на стійці тільки попросили вказати будь-який телефон", - йдеться в розслідуванні. Разом з тим, після цього в присутності журналіста "ДНРівець" без всяких проблем купив по "паспорту" квиток на поїзд Ростов - Кущевськ в касі міського вокзалу і забронював ростовський готель «Дон Кіхот».

Адміністратор готелю на стійці реєстрації сказала, що за таким паспортом селяться багато клієнтів і по базі вони проходять як громадяни України. Як громадянин України Жучковський був відзначений і на квитку РЖД. За даними журналістів, правила транспортних пасажирських перевезень в Росії регулюють накази Міністерства транспорту. Згідно з наказом відомства від 25 липня 2007 року, в зони контролю і пункти огляду аеропортів допускаються тільки пасажири рейсів з квитком і документом, що посвідчує особу.

"Це питання не відноситься до компетенції Мінтрансу Росії "- так відповіли в прес-службі міністерства на запит журналістів, на підставі якого нормативного підґрунтя діють "паспорти" "ДНР" та "ЛНР" в Росії. Представник ростовського аеропорту Ольга Ладейщикова сказала, що, за її інформацією, складнощів з купівлею авіаквитків по "паспортах" "ДНР" немає. У російській авіакомпанії S7 Airlines (бренд належить ПАТ «Авіакомпанія« Сибір ») журналістам підтвердили, що пасажири можуть використовувати "паспорти" псевдореспублік на внутрішніх рейсах. Однак в головному російському авіаперевізнику таку можливість виключили.

"Аерофлот» категорично спростовує можливість купити квиток на свої рейси по паспорту невизнаної Російською Федерацією держави", - заявили в прес-службі авіакомпанії. За словами офіційного представника «Аерофлоту», для придбання квитка необхідно внести дані російського паспорта або закордонного паспорта Росії. Якщо ж поїздку планує підданий іноземної держави, йому необхідно внести дані чинного паспорта держави, визнаного Росією.

У прес-службі авіакомпанії «Перемога» у відповідь на прохання журналістів прокоментувати переліт Жучковського заявили, що не мають інформації про те, що на рейсі авіакомпанії летів пасажир по "паспорту" ДНР ". В авіакомпанії відзначили, що пасажир при бронюванні квитка зобов'язаний вказати громадянство . Але вказати громадянство "ДНР" технічно неможливо, оскільки система бронювання пропонує вибір держави тільки з числа визнаних Росією, пояснили в «Перемозі».

"Бронювання могло бути виконано тільки в тому випадку, якщо пасажир навмисно обдурив систему, вказавши будь-яке громадянство з розкладки, але служби аеропорту по організації перевезень та авіаційної безпеки зобов'язані перевірити пропонований пасажиром документ на відповідність законодавству і за даними бронювання", - зазначили у прес-службі. Про можливість придбати квиток без попереднього бронювання в аеропорту прес-служба« Перемоги »не згадує.

У прес- службі РЖД у відповідь на запит журналістів послалися на правила перевезень пасажирів, затверджені наказом Мінтрансу РФ від 19 грудня 2013 року № 473. Згідно з ним, оформити квиток на поїзд далекого прямування можна на підставі документа, що посвідчує особу. При покупці квитків на сайті РЖД або в мобільному додатку «Квитки на поїзд» власнику іноземних документів пропонується вибрати зі списку «держава видачі документа».

"ЛНР" і "ДНР" в списку держав відсутні, підкреслили в прес-службі компанії. В управлінні зв'язків із громадськістю МВС Росії у відповідь на запит журналістів також послалися на діючі федеральні закони, згідно з якими іноземець може в'їхати в Росію за дійсними документами, що посвідчують особу та визнані Росією, якщо інші випадки не передбачені федеральним законом, міжнародними договорами та указом президента.

У центрі громадських зв'язків ФСБ Росії на запит про правові підстави для перетину кордону "громадянами" "ЛНР" і "ДНР» не відповіли. У ФСБ Ростовської області заявили, що громадяни України перетинають російсько-український кордон на підставі урядової угоди про безвізові поїздки. У письмовій відповіді спецслужби йдеться, що дійсними для перетину кордону визнаються «документи, видані компетентними органами України, в тому числі і на території Донецької та Луганської областей». Чи є органи "влади" "ДНР" та "ЛНР" компетентними для видачі документів, які визнають в Росії, в листі не уточнюється.

Про те, що законно перетинати російський кордон жителі "ДНР" та "ЛНР" не можуть, підтвердила і консультант з питань міграції в правозахисному комітеті «Громадянське сприяння». За її словами, щоб узаконити цю практику, російський уряд має прийняти окрему постанову уряду, тобто фактично визнати псевдореспубліки.

Правових підстав для пропуску на кордонах людей з паспортами невизнаних республік немає, згоден глава комісії з міграційної політики президентської ради з прав людини (РПЛ) Євген Бобров. У той же час, джерело в дипломатичних колах пояснює фактичну дію в Росії паспортів так званих республік наявністю неформальної домовленості між російською владою та представниками "ДНР" та "ЛНР" «закривати очі на ці паспорти, щоб люди могли пересуватися по Росії».

«Такі ж домовленості були досягнуті на рівні російських авіакомпаній, за такими паспортами літають», - підтвердив він. Однак джерела запевняють, що ситуація з використанням "паспортів" "ЛНР" і "ДНР" на території Росії не означає поступового визнання Росією "республік". «Це не крок до визнання республік. Це питання не обговорюється », - піцдсумував він.

У свою чергу, джерело в Держдумі також говорить, що мови про подальшу формалізацію відносин з "ДНР" та "ЛНР" не йде. «Якщо паспорти республік і вирішили визнавати, то це були негласні домовленості. Ніяких офіційних рішень не приймалося », - сказав співрозмовник. Як говориться в розслідуванні, посвідченнями особи в Росії можуть визнаватися документи, що видаються громадянам України та особам без громадянства "місцевими органами влади" в окремих регіонах Донецької і Луганської областей, непідконтрольних офіційному Києву.

Журналісти вивчили "паспорти" "республік". Так, "паспорт" "ДНР" схожий з російським, має аналогічну систему ідентифікації. У той же час, "паспорт" ЛНР "нагадує український: серія та номер там складаються з двох букв і шести чисел. При введенні в системи онлайн-бронювання авіа- та залізничних квитків власник паспорта не може вибрати" ДНР "та" ЛНР "в графі "Країна", бо Росія їх не визнає."Якщо [при онлайн-броні] вказувати, що держава, яка видала паспорт, Україна, то виходить забронювати квиток", - сказала журналістка з "ДНР" Анна Долгарьова.

За словами юриста вашингтонської юридичної фірми Bryan Cave LLP Кліфа Бернса, що спеціалізується на питаннях санкцій, визнання "паспортів" "ДНР" та "ЛНР" може вважатися таким, що підриває суверенітет України і служити підставою для санкцій проти російських посадовців і авіакомпаній, які приймають ці документи.

Ухилянт матимуть вибір між запливом через Тису та наверненням у "Свідки Єгови"? Верховний суд дав тлумачення, за яких умов можна відмовитися від мобілізації через релігійні переконання

четвер, 9 травень 2024, 0:55

Верховний суд назвав критерії, яким має відповідати військовозобов’язаний, щоб він мав змогу відмовитися від мобілізації через релігійні переконання. . Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на портал "Судова влада України". . Верховний суд сформ...

Ватники в Естонії розмахували прапором РФ з вікна авто, але далі щось пішло не так

середа, 8 травень 2024, 23:55

В Естонії поліція відкрила провадження стосовно трьох осіб, які розмахували прапором Росії з вікна автівки у місті Пярну. Двом з них призначили штраф. Про це повідомляє ERR, передають Патріоти України. Інцидент стався ввечері 24 квітня, близько 16:30 д...